Τέχνη που «μιλά» για την ελευθερία

Τέχνη που «μιλά» για την ελευθερία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρειάστηκαν 183 ημέρες, 700 συμμετέχοντες από 14 εθνικότητες για να κατασκευάσουν 652 έργα τέχνης, «Τα Πουλιά της Ελευθερίας», στη Λέσβο που αυτή την περίοδο έχουν «πετάξει» και εκτίθενται έως τις 15 Ιουλίου, για δεύτερη φορά στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Την πρώτη φορά (24/5 με 9/6) περιηγήθηκαν στην έκθεση πάνω από 4.000 επισκέπτες.

Πρόκειται για ένα έργο που εμπνεύστηκε η Φερενίκη Τσαμπαρλή, στο πλαίσιο εκπόνησης της διπλωματικής της εργασίας στο ΜΠΣ με τίτλο «Εφαρμοσμένη Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη», που πραγματοποιείται από το τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το Τμήμα Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και ακολουθεί συνέχεια του έργου της «Σκακιέρα του κόσμου». Τα «Πουλιά της Ελευθερίας» εκτέθηκαν πρώτα στο Επιμελητήριο Λέσβου και πρόκειται να «τιτιβίσουν» σε έκθεση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Ελληνικό Κέντρο Λονδίνου, αλλά και σε έκθεση του ΟΗΕ.

Με ένα πλαστικό μπουκαλάκι νερού, εφημερίδες, άχρηστο χαρτί, σύρμα και χαρτοπολτό, οι 700 συμμετέχοντες πραγματοποίησαν από δύο δίωρες συναντήσεις σε ομάδες 14 ατόμων διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών. Μπορεί να μη μιλούσαν την ίδια γλώσσα, αλλά συνεννοήθηκαν άριστα για να ολοκληρώσουν τα γλυπτά τους. Κάθε πουλί από τα 652 αντιστοιχεί σε 1.000 αιτούντες άσυλο που έφτασαν στη Λέσβο από το 2015.

Μέσα από τη δημιουργική ανακύκλωση «πετύχαμε τη βιωματική ευαισθητοποίηση των συμμετεχόντων» λέει στην «Κ» η κ. Τσαμπαρλή. Η ιδέα της για το όλο εγχείρημα «γεννήθηκε» με αφορμή τα επεισόδια στην κεντρική πλατεία της πόλης της Μυτιλήνης, τον Απρίλιο του 2018, όταν ακροδεξιοί ξεπήδησαν μέσα από ομάδες ντόπιων για να επιτεθούν σε Αφγανούς αιτούντες άσυλο που διαμαρτύρονταν στην πλατεία Σαπφούς. «Και η μία πλευρά και η άλλη επιθυμούσαν το ίδιο πράγμα. Οι μεν να φύγουν οι μετανάστες από τη Λέσβο και οι ίδιοι οι μετανάστες διαμαρτύρονταν για τον πολύμηνο εγκλωβισμό τους στο νησί και ήθελαν να φύγουν. Τα πουλιά αυτά, λοιπόν, συμβολίζουν το πέταγμα των ανθρώπων προς την ελευθερία», εξηγεί η δημιουργός.

Επίσης, η κ. Τσαμπαρλή παρουσίασε στις 26 Ιουνίου στο Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, στο πλαίσιο του καλοκαιρινού Camp, αυτό το ιδιαίτερο εργαστήριο Δημιουργικής Ανακύκλωσης. Με αφορμή την εικαστική εγκατάσταση «Τα πουλιά της ελευθερίας» παρουσίασε στην πράξη τα έργα «παρεμβατικής τέχνης με κοινωνικό στόχο» και τα παιδιά δημιούργησαν τις δικές τους κατασκευές. Την επιμέλεια της έκθεσης που φιλοξενείται στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων και του προγράμματος για το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης, έχει αναλάβει η ιστορικός τέχνης Λουίζα Καραπιδάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή