Ανήλικοι μετανάστες στοιβαγμένοι σε βαν

Ανήλικοι μετανάστες στοιβαγμένοι σε βαν

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στριμωγμένοι στην καρότσα ενός κλειστού φορτηγού, στο Χαϊδάρι, βρέθηκαν από αστυνομικούς 49 παράτυποι μετανάστες από το Ιράκ. Ανάμεσά τους παιδιά και βρέφη ηλικίας από 2 έως 11 ετών. Η υπόθεση ήρθε στο φως χάρη στη παρατηρητικότητα ενός αστυνομικού που, αν και εκτός υπηρεσίας, διέκρινε τους αλλοδαπούς να επιβιβάζονται στο φορτηγό και ειδοποίησε την Αμεση Δράση.

Στο σημείο, το ισόγειο μιας νεοανεγειρόμενης οικοδομής, έσπευσαν άμεσα δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και αστυνομικοί του Αλλοδαπών Αττικής. Συνέλαβαν τους δύο διακινητές, υπηκόους Ιράν και Ιράκ, και μετέφεραν στις εγκαταστάσεις της Αστυνομίας, στην Π. Ράλλη, τους 49 παράτυπους μετανάστες για ταυτοποίηση. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι όλοι οι αλλοδαποί ήταν υπήκοοι Ιράκ και είχαν μπει παράτυπα στη χώρα στη διάρκεια του τελευταίου μήνα. Είχαν καταγραφεί από τις αστυνομικές αρχές του Εβρου, οι οποίες, μάλιστα, τους είχαν χορηγήσει υπηρεσιακά έγγραφα, όπως προβλέπει η ακολουθούμενη διαδικασία.

Οπως είπαν στους αστυνομικούς, καθένας τους είχε καταβάλει ή επρόκειτο να πληρώσει 4.000 έως 6.000 ευρώ στους δουλεμπόρους, προκειμένου να τους μεταφέρουν, αρχικά στην Ιταλία και στη συνέχεια στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Τα χρήματα θα κατέληγαν στους επικεφαλής των διακινητών μέσω του άτυπου συστήματος μεταφοράς χρημάτων, γνωστό ως «Hawala». Εγκαταλείποντας τον νομό Εβρου, οι παράτυποι μετανάστες ταξίδεψαν αρχικά στη Θεσσαλονίκη, πριν καταλήξουν σε ξενοδοχείο στην περιοχή της Ομόνοιας. Την Κυριακή, κατόπιν εντολής των δύο αλλοδαπών διακινητών, πήγαν με ταξί σε οικοδομή στο Χαϊδάρι και επιβιβάστηκαν στην καρότσα του κλειστού φορτηγού και σε ένα Ι.Χ., που όπως διαπιστώθηκε, ήταν κλεμμένο. Μάλιστα, για να περιορίσουν τον κίνδυνο εντοπισμού τους, οι δουλέμποροι είχαν φροντίσει να αντικαταστήσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας του κλεμμένου οχήματος με άλλες, που αντιστοιχούσαν σε ιδίου τύπου και χρώματος αυτοκίνητο.

Προορισμός η Ιταλία

Τη στιγμή της εφόδου των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. στο σημείο, οι δουλέμποροι εντοπίστηκαν «να συντονίζουν και να επιβιβάζουν, στοιβάζοντας σε επικίνδυνες και ασφυκτικές συνθήκες, τόσο σε καρότσα φορτηγού όσο και σε κλεμμένο αυτοκίνητο, πλήθος αλλοδαπών», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι οι αλλοδαποί θα αποβιβάζονταν σε ερημική παραλία της Δυτικής Ελλάδας, από όπου θα μετεπιβιβάζονταν σε σκάφος με προορισμό την Ιταλία.

Λόγω της άμεσης επέμβασης των αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι ερευνητές του Αλλοδαπών δεν κατάφεραν να προσδιορίσουν με ακρίβεια την περιοχή όπου θα γινόταν η επιβίβαση των αλλοδαπών στη σκάφος, ούτε και να εντοπίσουν τυχόν συνεργούς των δύο διακινητών. Οι δύο τελευταίοι ήταν μέχρι πρότινος άγνωστοι στις διωκτικές αρχές της χώρας, καθώς δεν είχαν απασχολήσει στο παρελθόν την ΕΛ.ΑΣ. Εις βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία για τα –κατά περίπτωση– αδικήματα της κλοπής, πλαστογραφίας, αντίστασης, καθώς και για παράβαση του νόμου περί μεταφοράς και προώθησης παράνομων αλλοδαπών στο εξωτερικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή