ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χώρος πρασίνου το παλιό νεκροταφείο στη Νίκαια

choros-prasinoy-to-palio-nekrotafeio-sti-nikaia-2330666

Σε μια ασφυκτικά χτισμένη περιοχή, όπως η Νίκαια, οι ελεύθεροι χώροι είναι, χωρίς υπερβολή, μετρημένοι στα δάχτυλα. Με την έννοια αυτή, η μετατροπή των 46 στρεμμάτων του παλαιού νεκροταφείου της γειτονιάς της Νεάπολης σε έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου θα είναι έργο με αληθινό, χειροπιαστό αποτύπωμα στη ζωή των κατοίκων. Η Περιφέρεια Αττικής ανακοίνωσε χθες ότι θα αναλάβει το μεγαλύτερο μέρος του κόστους των οριστικών μελετών, που θα βασιστούν στο αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού που έγινε από τον δήμο προ διετίας.

Η έκταση, που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τις φυλακές Κορυδαλλού, χρησιμοποιούνταν έως το 1996 ως δημοτικό νεκροταφείο. Εκτοτε έκλεισε και ξεκίνησαν η σταδιακή μεταφορά του στο Σχιστό και ο καθαρισμός του. Υστερα από μια εικοσαετία, διάστημα που προβλέπει ο νόμος για να αλλάξει η χρήση ενός νεκροταφείου, ξεκίνησε η συζήτηση για τη μετατροπή του σε χώρο πρασίνου. Το 2017, ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη πραγματοποίησε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό με ζητούμενο τη δημιουργία αστικού πάρκου που θα μπορεί να λειτουργήσει και ως πόλος υπερτοπικής εμβέλειας, φιλοξενώντας αστικές δράσεις και κοινωνικές εκδηλώσεις. Παράλληλα, ανέθεσε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο εδαφολογική και μικροβιολογική μελέτη, παίρνοντας και από εκεί το πράσινο φως για την επαναχρησιμοποίηση του χώρου.

Ο διαγωνισμός κατέληξε το 2017 σε αρκετές ενδιαφέρουσες ιδέες (με την αρχιτεκτονική ομάδα «topio7» να αποσπά το πρώτο βραβείο). Από τη θεωρία, όμως, έως την πράξη υπάρχει απόσταση. Ο δήμος είχε προϋπολογίσει το έργο στα 7 εκατ. ευρώ, έπρεπε όμως να προηγηθούν οι απαραίτητες μελέτες, που λόγω της μεγάλης έκτασης του χώρου δεν έχουν ευκαταφρόνητο προϋπολογισμό. Την κατάσταση ανέλαβε να βοηθήσει η Περιφέρεια Αττικής, ανακοινώνοντας ότι θα καλύψει από ίδιους πόρους τις 400.000 από τις 587.000 ευρώ που απαιτούνται, ενώ το υπόλοιπο θα το καλύψει ο δήμος. Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της Περιφέρειας, το έργο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία διαφόρων ανοικτών χώρων συγκέντρωσης κοινού με ιδιαίτερη ταυτότητα (πλατείες, καθιστικά, σκιασμένοι χώροι κ.λπ.), την κατασκευή αναψυκτηρίου χωρητικότητας περίπου 150 θέσεων, ανοικτό γήπεδο καλαθοσφαίρισης, πίστα mountain bike, παιδική χαρά, πάρκο οικόσιτων ζώων και πράσινο σημείο.

Οσον αφορά τα χωνευτήρια του νεκροταφείου –του μόνου που έχει απομείνει από την παλαιά χρήση της έκτασης– ο χώρος θα απομονωθεί, θα έχει χωριστή είσοδο και θα λειτουργήσει ως τόπος μνήμης. Ο Δήμος Νίκαιας-Ρέντη έχει δηλώσει ότι στον νέο σχεδιασμό θα αξιοποιήσει στοιχεία από όλες τις μελέτες που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό.