Αντίδραση κοινοτήτων Λέσβου για τη μεταφορά πόρων

Αντίδραση κοινοτήτων Λέσβου για τη μεταφορά πόρων

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο πόδι βρίσκονται σύσσωμες οι τοπικές κοινότητες της Λέσβου, εκπρόσωποι των οποίων, απερχόμενοι και νεοεκλεγέντες πρόεδροι, πραγματοποίησαν γενική συνέλευση την Κυριακή στο Δημοτικό Θέατρο Καλλονής. Αποκλειστικό θέμα της συνάντησης οι προτεινόμενες διατάξεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Εσωτερικών. «Απαιτεί την άμεση απόσυρση της διάταξης του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που μετατρέπει τις αποφασιστικές αρμοδιότητες των προέδρων και των κοινοτικών συμβουλίων σε γνωμοδοτικές», ανέφερε στην «Κ» ο συντονιστής του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου Προκόπης Σινάνης.

Ειδικότερα, οι πρόεδροι των χωριών εξήγησαν στην «Κ» ότι η συνταγματική πρόβλεψη του «Κλεισθένη» για μεταφορά (σ.σ. που σημαίνει πίστωση και διάθεση) αντίστοιχων πόρων βρίσκει πεδίο εφαρμογής και στη δράση των κοινοτικών συμβουλίων.

Ο επί σειράν ετών πρόεδρος της Κοινότητας Λουτρών Λέσβου Βασίλης Μαμώλης επισήμανε στην «Κ» τις ιδιαιτερότητες των κοινοτήτων της υπαίθρου και δη αυτών των νησιωτικών περιοχών, όπου, «σύμφωνα με τη συνταγματική επιταγή, ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση, όταν δρουν κανονιστικά, υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών και ορεινών περιοχών, μεριμνώντας για την ανάπτυξή τους». Και ζητεί, όπως και όλοι οι πρόεδροι, τον ανοικτό διάλογο με το υπουργείο Εσωτερικών, ώστε να δοθούν επιπλέον πόροι και αρμοδιότητες στους προέδρους και τα συμβούλια των κοινοτήτων, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες της επαρχίας.

Στο πλευρό των κοινοτήτων της Λέσβου σε σχέση με το αίτημά τους, εκτός από εκπροσώπους της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, βρίσκονται και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αθανασίου, του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς και του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, οι οποίοι από την πλευρά τους ο καθένας εκφράζουν την υποστήριξή τους στα αιτήματα των συμβουλίων και των προέδρων των κοινοτήτων.

Ο νέος δήμαρχος Μυτιλήνης Στρατής Κύτελης, προερχόμενος από τη Ν.Δ., ανέφερε στην «Κ» ότι καταλαβαίνει απολύτως τι σημαίνει η διοίκηση των κοινοτήτων, ότι είναι «γέννημα θρέμμα» τους και ότι πρέπει να κατέχουν σημαντικό ρόλο. Στην κατεύθυνση αυτή, δεσμεύθηκε ότι, ανεξαρτήτως των νομοθετικών ρυθμίσεων, θα σεβαστεί τις απόψεις των τοπικών κοινοτήτων.

Από την πλευρά του, ο Χ. Αθανασίου, βουλευτής και Β΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, δήλωσε σε σύσκεψη με εκπροσώπους κοινοτήτων ότι θα κινήσει τις διαδικασίες, ώστε αντιπροσωπεία του Δικτύου Κοινοτήτων Λέσβου να παραστεί στη συζήτηση του νομοσχεδίου από το υπουργείο Εσωτερικών εκτιμώντας ότι για την έκβασή της θα είναι πολύ σημαντική η παρέμβαση του Δικτύου. Παρ’ όλα αυτά, εκφράζει τον σκεπτικισμό του για την οικονομική αυτοτέλεια των κοινοτήτων, διαπιστώνοντας ως συνέπεια αυτού τη δημιουργία τρίτου βαθμού αυτοδιοίκησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή