Επανεξέταση των κυρώσεων σε γιατρούς ζητεί ο ΙΣΑ

Επανεξέταση των κυρώσεων σε γιατρούς ζητεί ο ΙΣΑ

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αναστολή των κυρώσεων που επιβλήθηκαν σε γιατρούς για παραβάσεις από την εφαρμογή ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και οι οποίες έγιναν τα έτη 2013 και 2014, ζητεί με επιστολή του προς τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Με αφορμή τη σωρεία διοικητικών προστίμων και κυρώσεων –μεταξύ των οποίων και αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης– που απεστάλησαν τις τελευταίες ημέρες σε γιατρούς ο Σύλλογος κάνει λόγο για «ιδιαιτέρως αυστηρές» αποφάσεις που «εκδόθηκαν βεβιασμένα από την απερχόμενη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ» και ζητεί την επανεξέτασή τους.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών σε πρόσφατη επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Βασίλη Πλαγιαννάκο, σημειώνει: «Με μεγάλη μας έκπληξη ενημερωθήκαμε ότι επιβλήθηκαν διοικητικά πρόστιμα και κυρώσεις σε γιατρούς-μέλη μας για λάθη στη συνταγογράφηση τυπικής και ελάσσονος σημασίας, τα οποία μάλιστα προέκυψαν από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης τα έτη 2013 και 2014, για τα οποία ήδη έχουν ελεγχθεί». Σύμφωνα με τον Σύλλογο, τα συγκεκριμένα έτη ήταν τα πρώτα της εφαρμογής συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, με αποτέλεσμα να έχουν γίνει κάποια εκ παραδρομής λάθη στη συμπλήρωση των συνταγών. «Εύλογη θα ήταν η αποστολή μιας κατ’ αρχάς ενημερωτικής-προειδοποιητικής επιστολής με την οποία ο ΕΟΠΥΥ θα ενημέρωνε τους ιατρούς για τα λάθη τους, όσα τουλάχιστον δύναται να χαρακτηριστούν μικρής σημασίας, εφιστώντας την προσοχή για να αποφευχθεί τυχόν επανάληψή τους».

Οπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, παρατηρείται μία «υπερβολή» ως προς τον αριθμό των παραβάσεων που καταλογίστηκαν σε γιατρούς, το είδος τους αλλά και τη χρονική στιγμή που εκδόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, «απεστάλησαν τις τελευταίες ημέρες ομαδικά αρκετές δεκάδες αποφάσεις για κυρώσεις και με συχνότητα πολύ υψηλότερη σε σχέση με το παρελθόν, ενώ οι παραβάσεις ήταν κυρίως μικρής σημασίας και χωρίς καμία οικονομική στόχευση».Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, σε αρκετές περιπτώσεις οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν αφορούν σε γιατρούς δημόσιων δομών υγείας και η αφαίρεση του δικαιώματος συνταγογράφησης σε αυτούς τους γιατρούς θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στους ασθενείς των δομών αυτών. Ο Σύλλογος επικαλείται και ευνοϊκή προς τους γιατρούς απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (274/2014), σχετικά με την επιστημονική ελευθερία ως προς τη συνταγογράφηση, ως επιχείρημα υπέρ της αναστολής της εκτέλεσης των κυρώσεων. Ο ΙΣΑ έχει προτείνει τη σύσταση επιτροπής με τη συμμετοχή του Συλλόγου και του ΕΟΠΥΥ, η οποία θα διερευνά τις υποθέσεις όλων των παραβάσεων στη συνταγογράφηση πριν επιβληθούν κυρώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή