Συναγερμός από τον θάνατο 8χρονου

Συναγερμός από τον θάνατο 8χρονου

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συναγερμός σήμανε, χθες, στις ελληνικές υγειονομικές αρχές για το ενδεχόμενο επανεμφάνισης της διφθερίτιδας στη χώρα, με αφορμή τον θάνατο ενός 8χρονου αγοριού. Στις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στο νοσοκομείο, απομονώθηκε κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας, ωστόσο οι ειδικοί θα αναμένουν τα αποτελέσματα της εργαστηριακής διερεύνησης από ειδικό Κέντρο Αναφοράς στο Ηνωμένο Βασίλειο (Public Health England), προκειμένου να διευκρινιστεί εάν επρόκειτο για τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο, το οποίο προκάλεσε νόσο στον 8χρονο.

Οπως ανακοίνωσε, χθες, το Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», ο ασθενής Δ.Α. ηλικίας 8 ετών, διακομίστηκε στο νοσοκομείο την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, με εικόνα οξείας λαρυγγίτιδας και βαριάς αναπνευστικής δυσχέρειας. Οι γιατροί έκριναν απαραίτητη την εισαγωγή του ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας όπου διασωληνώθηκε και τέθηκε σε μηχανικό αερισμό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το νοσοκομείο, «ο ασθενής κατέληξε την Τρίτη 26 Νοεμβρίου με πιθανή αιτία θανάτου οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα. Εστάλη για νεκροτομή. Από την καλλιέργεια εισαγωγής του βρογχικού εκκρίματος απομονώθηκε στις 27/11 κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας».

Από χθες το πρωί εκτυλισσόταν ένα «θρίλερ», με τους αρμοδίους του υπουργείου Υγείας και του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας να προσπαθούν να αποσαφηνίσουν το κατά πόσον το παιδί ήταν επαρκώς ή μη εμβολιασμένο έναντι της νόσου. Σημειώνεται ότι η διφθερίτιδα, λόγω των τακτικών εμβολιασμών, χαρακτηρίζεται από τους ειδικούς επιστήμονες εξαφανισμένη νόσος και είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα είχε να αναφερθεί περιστατικό διφθερίτιδας περίπου 30 έτη. Το άτυχο αγόρι ήταν ορφανό και είχε φιλοξενηθεί σε ιδρύματα στο Λεκανοπέδιο Αττικής. Τα τελευταία τρία χρόνια ζούσε με ανάδοχη οικογένεια.

Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις ότι το 8χρονο ήταν ατελώς εμβολιασμένο έναντι της διφθερίτιδας, χθες το απόγευμα πηγές από τον ΕΟΔΥ ανέτρεπαν αυτή την εικόνα, σημειώνοντας ότι το παιδί φαίνεται να είχε κάνει και τις πέντε δόσεις του εμβολίου κατά της νόσου, όπως προβλέπεται με βάση την ηλικία του. Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, η «θωράκιση» των παιδιών έναντι της νόσου προβλέπει τη διενέργεια έξι δόσεων του εμβολίου: τρεις τους πρώτους 12 μήνες ζωής, μία στην ηλικία των 18 μηνών, μία μεταξύ 4 έως 5 ετών και η τελευταία στην ηλικία των 11 ετών. Επειτα από αυτή την ηλικία το εμβόλιο πρέπει να επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία.

Σημειώνεται ότι το τοξινογόνο κορυνοβακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί νόσο της ανώτερης αναπνευστικής οδού που χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό και προσκολλημένη μεμβράνη που καλύπτει τις αμυγδαλές, τον φάρυγγα και/ή τη μύτη. Η τοξίνη που παράγεται είναι δυνατόν να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στον οργανισμό, όπως καρδιακή ανεπάρκεια και παράλυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή