ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σε εφέτες ανακριτές η υπόθεση Novartis

Σε εφέτες ανακριτές η υπόθεση Novartis

Αναβαθμίζεται η έρευνα για την υπόθεση της Novartis και ανατίθεται σε εφέτες η ανάκριση, αν γίνει δεκτό το αίτημα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, για σύγκληση της ολομέλειας των εφετών, η οποία τελικώς προσδιορίστηκε και θα πραγματοποιηθεί στις 12 του μηνός. Αν η ολομέλεια, γεγονός που προεξοφλείται, ορίσει εφέτες ανακριτές, θα αναλάβουν το σύνολο της υπόθεσης, τις έρευνες δηλαδή για πολιτικούς, γιατρούς, στελέχη της εταιρείας και άλλους.

Το γεγονός της ανάθεσης σε εφέτες των ερευνών για τη Novartis θα θέσει αυτομάτως εκτός την Εισαγγελία Διαφθοράς, που χειρίζεται έως τώρα το βασικό κομμάτι της υπόθεσης, συμπεριλαμβανομένων και των δικογραφιών που είναι ακόμη ανοιχτές και αφορούν τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο.

Η κίνηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να ενεργοποιήσει τη διαδικασία για τη σύγκληση της ολομέλειας των εφετών λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης, κάτι που έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, εκτιμάται ως δικονομικά ενδεδειγμένη προκειμένου οι ανακρίσεις να επιταχυνθούν και, κυρίως, να διερευνηθεί το σύνολο της υπόθεσης, που ερευνάται πάνω από τρία χρόνια, χωρίς ωστόσο να έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο, καθώς η έρευνα της Εισαγγελίας προσανατολίστηκε κυρίως και αναλώθηκε στις καταγγελίες κατά πολιτικών, οι οποίες και δεν αποδείχθηκαν.

Με τον ορισμό εφέτη ανακριτή η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, που ελέγχεται ήδη πειθαρχικά και ποινικά για τους χειρισμούς της σχετικά με την ενοχοποίηση πολιτικών προσώπων από τον Αρειο Πάγο, θα παραδώσει τις δικογραφίες που έχει ακόμη ανοιχτές για δύο πολιτικούς, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, όπως και τις δικογραφίες για στελέχη της Novartis, αλλά και για γιατρούς.

Παράλληλα, στο εφετείο θα ανατεθεί και η εκκρεμής υπόθεση που αφορά τον Ανδρέα Λοβέρδο, ο οποίος διώκεται για δωροδοκία και με δική του πρωτοβουλία επέλεξε να κριθεί από τη Δικαιοσύνη, αρνούμενος να αποδεχθεί τις ευχέρειες που του παρείχε η νομοθεσία ως πρώην υπουργού.

Επίσης, στο εφετείο θα ανατεθούν οι έρευνες και για τον Κωνσταντίνο Φρουζή, που διώκεται ποινικά, καθώς και για άλλους στους οποίους έχει ασκηθεί δίωξη. Η σύγκληση της ολομέλειας των εφετών γίνεται από τον προϊστάμενο του Εφετείου, Κωνσταντίνο Σταμαδιάνο.