«Λίφτινγκ» στο ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ

«Λίφτινγκ» στο ηλεκτρονικό εισιτήριο του ΟΑΣΑ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να διορθώσει τα λάθη του ηλεκτρονικού εισιτηρίου επιχειρεί ο ΟΑΣΑ, καθώς παρά το γεγονός ότι το σύστημα μετρά δύο χρόνια ζωής, εξακολουθεί να εμφανίζει «παιδικές» ασθένειες. Η άνευ σχεδιασμού εφαρμογή του συστήματος οδήγησε σε συνθήκες χάους τις αστικές συγκοινωνίες κατά τους πρώτους μήνες λειτουργίας του, με πολλά από τα προβλήματα να παραμένουν μέχρι σήμερα. Η πτωχή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση μπορεί να μη διορθώνεται από τη μία ημέρα στην άλλη, ωστόσο ο Οργανισμός επιχειρεί να βάλει μια τάξη στο αυτόματο σύστημα κομίστρου, με στόχο να περιορίσει ώς ένα βαθμό την ταλαιπωρία των επιβατών. Μεταξύ των διορθωτικών κινήσεων στις οποίες προχωρεί ο ΟΑΣΑ, είναι η προσθήκη μηχανημάτων έκδοσης εισιτηρίων, τα οποία θα δίνουν πλέον ρέστα και σε χαρτονομίσματα (μέχρι πρότινος έδιναν ρέστα μόνο σε κέρματα). Ταυτόχρονα, παρέχεται πλέον η δυνατότητα φόρτισης και των απρόσωπων καρτών μέσω Διαδικτύου και έξυπνων κινητών, υπηρεσία που ήταν διαθέσιμη μόνο για τις προσωποποιημένες κάρτες.

Συγκεκριμένα, ο Οργανισμός έχει προχωρήσει στην προμήθεια 100 αυτόματων μηχανημάτων έκδοσης καρτών (ΑΜΕΚ) που δίνουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα. Παράλληλα, αναμένεται η διάθεση στο επιβατικό κοινό 12 τερματικών έκδοσης καρτών (ΤΕΚ), που αποτελούν τα αυτόματα μηχανήματα τα οποία μπορούν να προχωρήσουν στην έκδοση καρτών. Αποτέλεσμα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού, καθώς ορισμένα από τα ΑΜΕΚ θα τοποθετηθούν εκτός από σταθμούς του μετρό και σε σταθμούς του τραμ, όπου παρατηρούνται σημαντικές ελλείψεις. Η αύξηση του αριθμού των ΑΜΕΚ θα περιορίσει τον χρόνο εξυπηρέτησης άρα και αναμονής των επιβατών κατά τη διαδικασία έκδοσης ή φόρτισης εισιτηρίων. Ταυτόχρονα, λύνεται ένα σοβαρό πρόβλημα με τα μηχανήματα που θα δίνουν ρέστα και σε χαρτονομίσματα. Σημειώνεται ότι η επιστροφή χρημάτων (ρέστα) σε κέρματα δημιουργούσε σοβαρές καθυστερήσεις στη διαδικασία έκδοσης ή φόρτισης εισιτηρίων.

Νέα εκδοτήρια

Σημαντική ανάσα στη συμφόρηση που παρατηρείται σε κεντρικούς σταθμούς αναμένεται να δώσει η αύξηση των σημείων έκδοσης προσωποποιημένων καρτών, καθώς δημιουργούνται νέα εκδοτήρια των ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) σε διάφορα σημεία της Αθήνας, τα οποία θα διαθέτουν ΤΕΚ. Οι επιβάτες των ΟΣΥ αντιμετωπίζουν μέχρι σήμερα σημαντικές δυσκολίες στην έκδοση και φόρτιση εισιτηρίων, καθώς υπάρχουν περιοχές στις οποίες δεν μπορεί κανείς να προμηθευτεί εισιτήρια σε ακτίνα πολλών χιλιομέτρων. Περιορισμό στις ουρές που σχηματίζονται κατά καιρούς στα αυτόματα εκδοτήρια των σταθμών του μετρό αναμένεται να δώσει και η δυνατότητα φόρτισης ανώνυμων καρτών τόσο από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ όσο και μέσω έξυπνων κινητών. Μέχρι τώρα αυτή η υπηρεσία ήταν διαθέσιμη μόνο στους κατόχους προσωποποιημένων καρτών. Πλέον, θα γίνεται η φόρτιση και των απρόσωπων καρτών μέσω της ιστοσελίδας athenscard.gr καθώς και από κινητά που διαθέτουν τεχνολογία NFC. Ο ΟΑΣΑ ευελπιστεί να αυξήσει τη διείσδυση της ATHENA CARD με αυτό τον τρόπο.

Αυτοματοποιείται, επίσης, η έκδοση καρτών για τους δικαιούχους μειωμένου κομίστρου και ελεύθερης μετακίνησης, ενώ επεκτείνεται και η ημερομηνία λήξης τους από τα ΑΜΕΚ χωρίς να απαιτείται η προσέλευση και η αναμονή σε φυσικό εκδοτήριο. Στο μεταξύ η επέκταση της ημερομηνίας λήξης των δικαιωμάτων θα πραγματοποιείται αυτόματα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT