Ο Αθανάσιος Ράντος, νέος πρόεδρος του ΣτΕ

Ο Αθανάσιος Ράντος, νέος πρόεδρος του ΣτΕ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εναν από τους διαπρεπέστερους ανώτατους δικαστικούς, τον Αθανάσιο Ράντο, επέλεξε η κυβέρνηση για την προεδρία του Συμβουλίου της Επικρατείας στη θέση της κ. Αικατερίνης Σακελλαροπούλου. Η επιλογή του κινήθηκε στη λογική της απόδοσης τιμής στον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του ΣτΕ, ο οποίος είχε παραληφθεί από προηγούμενες προαγωγές, αν και το όνομά του είχε θεωρηθεί φαβορί για την επιλογή του στην προεδρία του ανωτάτου δικαστηρίου από το 2016.

Ο κ. Ράντος, με σπουδαίο επιστημονικό έργο και δικαστική διαδρομή πέραν των 40 χρόνων, έχει μετάσχει σε σημαντικές αποφάσεις του Δικαστηρίου, έχει δημοσιεύσει σημαντικά επιστημονικά θέματα και έχει λάβει μέρος σε εκατοντάδες συνέδρια με εισηγήσεις επί διαφόρων θεμάτων που αφορούν τη Δικαιοσύνη. Κατά τη δύσκολη περίοδο της κρίσεως από το ΣτΕ του διαγωνισμού των τηλεοπτικών αδειών, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς το Δικαστήριο οδηγήθηκε, τότε, σε ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που αποτέλεσε και κόλαφο για την τότε κυβέρνηση.

Με δήλωσή του ο νέος πρόεδρος του Δικαστηρίου σημείωσε ότι κατά την ολιγόμηνη θητεία του –συνταξιοδοτείται σε λίγους μήνες– θα ασκήσει τα καθήκοντά του, όπως επί 47 ολόκληρα χρόνια, «με προσπάθεια και μόχθο για ένα Δικαστήριο που διατηρώντας το κύρος του και την περιωπή του, θα είναι ανοικτό στην κοινωνία και στον πολίτη και θα προσπαθεί να επιλύει αποτελεσματικά τις διαφορές, όπως αρμόζει σε κάθε δικαστήριο Ευρωπαϊκής χώρας, που σέβεται τον εαυτό του». Μετά την αποχώρηση του κ. Ράντου τον προσεχή Ιούνιο, λόγω συμπληρώσεως του ορίου ηλικίας, η κυβέρνηση θα κληθεί εκ νέου να επιλέξει πρόεδρο για το ΣτΕ με επικρατέστερη την αρχαιότερη πλέον αντιπρόεδρο Ειρήνη-Μαρία Σαρπ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή