Επόμενα βήματα για κλειστές δομές

Επόμενα βήματα για κλειστές δομές

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εναλλακτική» πρόταση χωροθέτησης για τη δημιουργία νέας δομής υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο διακινούν από χθες οι τοπικές αρχές, σε μια προσπάθεια να φανεί ότι έχουν αντιπρόταση, λίγο πριν λήξει το τελεσίγραφο από την πλευρά του υπουργείου Μετανάστευσης προς την τοπική αυτοδιοίκηση. Ωστόσο, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην υλοποίηση του σχεδίου της δημιουργίας κλειστών δομών άμεσα, με βάση όσα έχουν ήδη δρομολογηθεί, για την αντιμετώπιση των αυξημένων ροών. Eίναι ενδεικτικό του μεγέθους του προβλήματος ότι μόνο μέσα στις τρεις τελευταίες ημέρες έφθασαν στα ελληνικά νησιά 685 άτομα από την Τουρκία.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης και βουλευτής Χίου, με ανακοίνωση την οποία εξέδωσε χθες έστειλε μήνυμα στους Χιώτες –καθώς το δημοτικό συμβούλιο συνεδρίαζε εκτάκτως χθες το απόγευμα– αλλά και σε όλους νησιώτες, σε απάντηση της πρόσκλησης του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου να μεταβεί στη Λέσβο μέσα το Σαββατοκύριακο. «Πιστεύω ότι η νέα δομή θα θωρακίσει τη Χίο, θα προστατεύσει τους πολίτες και θα συμβάλει στη μείωση των ροών. Θα κριθώ από το αποτέλεσμα, όπως όλοι μας», τόνισε ο υπουργός, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της ενδεχόμενης αποτυχίας. Χθες, σε τοπικά μέσα ενημέρωσης διέρρευσε πρόταση που έχουν επεξεργαστεί οι τοπικές αρχές για τη δημιουργία κλειστής δομής εκτός Λέσβου σε κοντινή νησίδα, στα Τοκμάκια, ενώ παράλληλα άφηναν να εννοηθεί ότι η πρόταση εξετάζεται από κυβερνητικά στελέχη.

Ο κ. Μηταράκης, ωστόσο, εμφανίστηκε αποφασισμένος να εφαρμόσει όσα έχουν σχεδιαστεί: «Δική μας υποχρέωση είναι να θωρακίσουμε τη Χίο. Αμεσα. Αμεσα και αποφασιστικά. Ωστε να εγγυηθούμε την ασφάλεια των πολιτών, την πρωταρχική υποχρέωση της πολιτείας. Με τρόπο που να μειώνει τις ροές, όχι να λειτουργεί ως θελκτικός παράγοντας», ανέφερε, με συνεργάτες του να επισημαίνουν με νόημα ότι οι αναφορές αντικατοπτρίζουν το πνεύμα των κυβερνητικών αποφάσεων και για τα υπόλοιπα νησιά.

Μάλιστα, στην ανακοίνωσή του αναλύει πλήρως το σκεπτικό της κυβέρνησης. «Πρέπει να κλείσει άμεσα η ΒΙΑΛ. Η νέα δομή αντικαθιστά τη ΒΙΑΛ και θα φιλοξενεί πολύ λιγότερους από όσους έχουμε σήμερα στο νησί. Οι υπόλοιποι θα φύγουν, είτε για την ηπειρωτική Ελλάδα είτε για την Τουρκία».

Ξεκαθαρίζει ότι στη Χίο και κατ’ επέκταση σε κανένα νησί του Αιγαίου δεν θα παραμένουν μόνιμα μετανάστες. «Η νέα κλειστή και ελεγχόμενη δομή δεν θα επιτρέπει καμία μόνιμη παραμονή μεταναστών στη Χίο. Θα λειτουργεί μόνο ως κέντρο καταγραφής, ταυτοποίησης και απόδοσης απόφασης ασύλου, με την παραμονή να μην ξεπερνά τους έξι μήνες».

Ο υπουργός, μάλιστα, προχωράει για πρώτη φορά ένα βήμα περισσότερο εξαγγέλλοντας ότι «παράλληλα θα κλείσουν μέσα στο 2020 όλα τα διαμερίσματα στην πόλη και στα χωριά, καθώς η παραμονή στα νέα κέντρα θα είναι υποχρεωτική». Το σύστημα ασύλου θα λειτουργήσει σύντομα και αποδοτικά με τις νέες προϋποθέσεις, καταλήγει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή