Αρχισαν να αδειάζουν ράφια σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης

Αρχισαν να αδειάζουν ράφια σε σούπερ μάρκετ της Θεσσαλονίκης

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκηνές που θυμίζουν –αν και επί το ηπιότερον– το καλοκαίρι του 2015, όταν οι καταναλωτές κατέκλυσαν τα σούπερ μάρκετ ενόψει της επιβολής capital controls, άρχισαν να εκτυλίσσονται στην Ελλάδα. Η κίνηση στα καταστήματα τροφίμων, η οποία εμφανίζεται αυξημένη από τις αρχές της εβδομάδας, χθες σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση, με το φαινόμενο αυτό να παρατηρείται όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη, όπου υπήρχε το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με εκπροσώπους αλυσίδων σούπερ μάρκετ με τους οποίους επικοινώνησε η «Κ», το τελευταίο τριήμερο παρατηρείται αύξηση των πωλήσεων της τάξεως του 15%-20%, με τη μεγαλύτερη βεβαίως ενίσχυση της αγοραστικής κίνησης να καταγράφεται χθες, ειδικά μετά την είδηση για το πρώτο κρούσμα στην Ελλάδα. Αύξηση των πωλήσεων σε αντισηπτικά προϊόντα, γάντια και μάσκες έχει καταγραφεί και στα καταστήματα cash & carry που διαθέτουν αρκετές αλυσίδες, ενώ ενισχυμένες άνω του 20% είναι και οι παραγγελίες στις οποίες προβαίνουν οι καταναλωτές από τα ηλεκτρονικά σούπερ μάρκετ. Τρόφιμα μακράς διάρκειας, όπως ζυμαρικά, ρύζια και όσπρια, γάλα εβαπορέ, κατεψυγμένα τρόφιμα, χλωρίνες, αντισηπτικά προϊόντα (μαντιλάκια, υγρά κ.ά.), γάντια μιας χρήσης είναι τα προϊόντα που κυρίως αγοράζουν οι καταναλωτές τις τελευταίες ημέρες. Μάλιστα, χθες το βράδυ, καταγράφηκαν και περιπτώσεις όπου σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη άδειασαν τα ράφια από προϊόντα ορισμένων από τις προαναφερθείσες κατηγορίες.

Αρκετές από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αναμένοντας μία τέτοια εξέλιξη, έχουν προχωρήσει εδώ και αρκετές μέρες σε αυξημένες παραγγελίες για κάποια είδη, επισημαίνουν ωστόσο ότι δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να ανταποκριθούν τόσο γρήγορα στην αυξημένη ζήτηση οι προμηθευτές. Οι περισσότερες, πάντως, επιχειρήσεις του κλάδου εκφράζουν την εκτίμηση ότι είναι προετοιμασμένες κατάλληλα έτσι ώστε να μην παρατηρηθούν ελλείψεις σε προϊόντα τις επόμενες ημέρες.

Τα στελέχη των σούπερ μάρκετ τονίζουν επίσης ότι το όποιο όφελος από την αυξημένη κίνηση στα σούπερ μάρκετ είναι πρόσκαιρο, καθώς αυτό που ενδέχεται να παρατηρηθεί στη συνέχεια –κάτι που συνέβη το 2015– είναι εξαιρετικά χαμηλή επισκεψιμότητα στα καταστήματα.

Τέλος, σύμφωνα με μαρτυρίες από τη Θεσσαλονίκη, εκτός από τα σούπερ μάρκετ αυξημένη κίνηση φέρεται να παρατηρήθηκε χθες και σε ΑΤΜ τραπεζών, ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν ημέρα πληρωμής των συντάξεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή