Το χρονικό μετά το πρώτο κρούσμα

Το χρονικό μετά το πρώτο κρούσμα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λήψη του δείγματος ήταν μια απλή διαδικασία, υπόθεση του ενός λεπτού. Επρεπε να κάνουν γαργάρα με φυσιολογικό ορό και να φτύσουν σε ένα δοχείο. Τα δείγματα έπειτα σφραγίζονταν και θα ακολουθούσε ο έλεγχός τους για να βρεθεί εάν κάποιο ήταν θετικό στον νέο κορωνοϊό. Τουλάχιστον 20 υπάλληλοι του Δήμου Θεσσαλονίκης υποβλήθηκαν σε αυτές τις εξετάσεις το βράδυ της περασμένης Τετάρτης. Είχε προηγηθεί δύο ημέρες νωρίτερα η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την οποία, όπως αποδείχθηκε αργότερα, παρακολούθησε η πρώτη διαγνωσμένη ασθενής στη χώρα, μια 38χρονη που είχε επισκεφθεί πρόσφατα το Μιλάνο.

Οι γιατροί που συνομίλησαν με τους υπαλλήλους και στελέχη του Δήμου Θεσσαλονίκης ήταν καθησυχαστικοί. Συνέστησαν ψυχραιμία, εξήγησαν ότι τα συμπτώματα ποικίλλουν και στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι ήπια, παρόμοια με αυτά ενός κοινού κρυολογήματος. Εξήγησαν όλα όσα επαναλαμβάνουν τις τελευταίες ημέρες οι ειδικοί: χρειάζεται καλό και τακτικό πλύσιμο χεριών, τήρηση κανόνων υγιεινής, εάν κάποιος εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης να μη μεταβεί στον χώρο εργασίας του και ότι οι μάσκες δεν προορίζονται για τους υγιείς. Η 38χρονη βρισκόταν στο Μιλάνο για να παρακολουθήσει την εβδομάδα μόδας, ήταν στο παρελθόν υποψήφια δημοτική σύμβουλος αλλά δεν εξελέγη. Ο Δήμος Θεσσαλονίκης προχώρησε σε απολύμανση των εγκαταστάσεών του, ενώ το ίδιο συνέβη και στο 105ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης, όπου φοιτά ο γιος της 38χρονης (ο οποίος επίσης βρέθηκε θετικός στον κορωνοϊό), αλλά και σε φροντιστήριο αγγλικών. Δεκάδες άλλοι πολίτες από το περιβάλλον της πρώτης ασθενούς ελέγχθηκαν.

Προληπτικά ο Δήμος Θεσσαλονίκης ακύρωσε χθες και σήμερα την προγραμματισμένη διανομή τροφίμων του προγράμματος «Επισιτιστικής και Βασικής Υλικής Συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους». Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε, ανέφερε ότι η απόφαση πάρθηκε: «Λόγω αποφυγής μετάδοσης λοίμωξης του αναπνευστικού κάθε είδους». Περίπου 4.000 άνθρωποι, κυρίως μεγάλης ηλικίας, εκτιμάται ότι είναι οι δικαιούχοι του προγράμματος και σκοπός ήταν να αποφευχθεί η συνάθροισή τους.

Παράλληλα, προσωπικό του δήμου προμηθεύτηκε χθες και μάσκες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο Δήμος Θεσσαλονίκης είχε ήδη αγοράσει 5.500 μάσκες για να τις μοιράσει στις Διευθύνσεις του, προτού υπογραφεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με τα έκτακτα μέτρα πρόληψης για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού.

Η προσέλευση πολιτών χθες στις δημοτικές υπηρεσίες ήταν μειωμένη. Δεν έλειψαν πάντως και ορισμένα τηλεφωνήματα ανήσυχων δημοτών οι οποίοι είχαν θορυβηθεί από ψευδείς ειδήσεις και ρωτούσαν εάν το δημαρχείο είχε μπει σε καραντίνα ή εάν είχε νοσήσει ο δήμαρχος. Τίποτα από αυτά δεν ίσχυε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή