Σε καθεστώς «καραντίνας» εισέρχεται η χώρα

Σε καθεστώς «καραντίνας» εισέρχεται η χώρα

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα μέτρα ανακοπής της ταχείας διασποράς του νέου κορωνοϊού στον πληθυσμό, όπως προβλέπονται και στην πρόσφατη πράξη νομοθετικού περιεχομένου, ενεργοποιεί σταδιακά η κυβέρνηση. Χθες, μετά και την επιβεβαίωση άλλων δύο περιστατικών του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας ανακοίνωσε ότι με κοινή υπουργική απόφαση ματαιώνονται οι εκδηλώσεις για το καρναβάλι σε όλη τη χώρα – στο πρότυπο και άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Επιπλέον, αποφασίστηκε για προληπτικούς λόγους η αναστολή λειτουργίας για 14 ημέρες του 105ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, όπου φοιτά ένα από τα νέα περιστατικά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από τον εκπρόσωπο του υπ. Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων Σωτήρη Τσιόδρα, στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών της 38χρονης γυναίκας στη Θεσσαλονίκη που νοσηλεύεται με COVID-19 στο ΑΧΕΠΑ, επιβεβαιώθηκε η μετάδοση το ιού σε στενό συγγενικό της μέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόκειται για το παιδί της 38χρονης το οποίο φοιτά στο 105ο Δημοτικό Σχολείο της Θεσσαλονίκης και το οποίο έκλεισε για προληπτικούς λόγους για 14 ημέρες, όσο δηλαδή ο ανώτερος χρόνος επώασης του ιού. Ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε ότι το κλείσιμο του Δημοτικού γίνεται καθ’ υπερβολή, καθώς το παιδί δεν είχε πάει σχολείο τη Δευτέρα, –πρώτη ημέρα μετά την επιστροφή της μητέρας του από το Μιλάνο όπου και προσβλήθηκε από τον ιό–, ενώ την Τρίτη συμμετείχε σε σχολική εκδρομή.

Το τρίτο περιστατικό στη χώρα μας αφορά Ελληνίδα κάτοικο Αμαρουσίου, τραπεζικό στέλεχος, η οποία επέστρεψε πρόσφατα από το Μιλάνο, και διαγνώστηκε χθες θετική στον νέο κορωνοϊό. Η ασθενής που είχε απευθυνθεί στο νοσοκομείο Μετροπόλιταν διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αττικόν όπου και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση σε θάλαμο αρνητικής πίεσης. Επιστήμονες του ΕΟΔΥ είναι από χθες σε διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών της ασθενούς στην Αθήνα, καθώς και των συνταξιδιωτών της στην πτήση από το Μιλάνο, για το ενδεχόμενο να έχει μεταδώσει τον ιό, αλλά και για να δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες (περιορισμού κατ’ οίκον ή/και επιτήρησης της υγείας τους), ενώ εξετάζονται και τα άτομα του στενού συγγενικού της περιβάλλοντος.

«Μην απορείτε, το περιμέναμε», τόνισε ο κ. Τσιόδρας και πρόσθεσε, «ο ιός αυτός δεν σέβεται τα σύνορα. Και ο κύριος τρόπος με τον οποίο δεν σέβεται τα σύνορα είναι αυτή η μετάδοση μέσω των ήπιων μορφών της νόσου». Επανέλαβε δε ότι όλα τα άτομα που εκδηλώνουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού όπως πυρετό, βήχα, καταρροή, πρέπει να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να περιορίζονται κατ’ οίκον, οδηγίες που ισχύουν όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τη γρίπη.

Εγγυήσεις για την απρόσκοπτη τροφοδοσία της ελληνικής φαρμακευτικής αγοράς εν μέσω της κρίσης με την επιδημία του κορωνοϊού, έλαβε χθες ο υπουργός κ. Κικίλιας, από τους εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας. Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο υπ. Υγείας, οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας φαρμάκου διαβεβαίωσαν το υπουργείο ότι υπάρχει επάρκεια φαρμάκων και ότι η τροφοδοσία της αγοράς συνεχίζεται κανονικά.

Εν τω μεταξύ, απολύμανση σε καθημερινή βάση των συρμών και των οχημάτων του ΟΑΣΑ με έμφαση σε μπάρες και χειρολαβές, όπου ακουμπούν οι επιβάτες, αλλά και εντατικοποίηση των μέτρων καθαριότητας των σταθμών, αποφασίστηκε χθες σε έκτακτη σύσκεψη στον Οργανισμό. Στην ίδια σύσκεψη αποφασίστηκε ότι σε όλες τις οθόνες των αστικών συγκοινωνιών θα επαναλαμβάνονται συνεχώς ενημερωτικά μηνύματα που θα υπενθυμίζουν τα μέτρα προστασίας και προσωπικής υγιεινής των πολιτών.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης για την πρόληψη της λοίμωξης με τις βασικές οδηγίες για τήρηση των κανόνων υγιεινής, ενώ και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος εντός την ερχόμενης εβδομάδας θα αποστείλει στα φαρμακεία 500.000 ενημερωτικά έντυπα με οδηγίες τα οποία και θα διανέμονται στους πολίτες.

Αμεσες προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργήσουν οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ αλλά και προμήθειες φαρμάκων και κυρίως μέσων ατομικής προστασίας (μάσκες κ.ά.) ζητούν οι γιατροί και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ), που τονίζουν την ανάγκη ενίσχυσης των μονάδων Υγείας για την αντιμετώπιση της επιδημίας.

77 οι θάνατοι από γρίπη

Σημαντική αύξηση του αριθμού των θανάτων από επιπλοκές της γρίπης, η δραστηριότητα της οποίας ωστόσο σταδιακά υποχωρεί, καταγράφηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, έως και την προηγούμενη Κυριακή είχαν δηλωθεί 77 θάνατοι στη χώρα μας από τη φετινή εποχική γρίπη, εκ των οποίων τα 17 την τελευταία εβδομάδα. Συνολικά 227 ασθενείς έχουν εκδηλώσει σοβαρή μορφή της νόσου και από αυτούς οι 206 νοσηλεύθηκαν σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Την τελευταία εβδομάδα της καταγραφής επτά νέα σοβαρά περιστατικά νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ. Με βάση τις επισκέψεις ασθενών με συμπτώματα γρίπης σε γιατρό, η επιδημία υποχωρεί. Ωστόσο, η δραστηριότητα της νόσου παραμένει σε υψηλά επίπεδα.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή