Νέα μέτρα φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων

Νέα μέτρα φέρνει η αύξηση των κρουσμάτων

3' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αυστηρά μέτρα που θυμίζουν Ιταλία, επιχειρεί η κυβέρνηση να καθυστερήσει την επέλαση του νέου κορωνοϊού, μετά και τη ραγδαία αύξηση σε ένα 24ωρο των νέων περιστατικών που πλέον έφτασαν τα 190. Οπως ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας και ο εκπρόσωπος του υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, έπειτα από εισήγηση των επιστημόνων αποφασίστηκε το κλείσιμο από σήμερα και για δύο εβδομάδες, όλων των εμπορικών κέντρων, πολυκαταστημάτων και εκπτωτικών χωριών, των καφετεριών, μπαρ και εστιατορίων –από την εστίαση εξαιρούνται οι υπηρεσίες ντελίβερι και take away–, οι βιβλιοθήκες, μουσεία, αρχαιολογικοί και ιστορικοί χώροι, πρακτορεία τυχερών παιγνίων, καζίνο, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, οίκοι ανοχής, καθώς οι αθλητικές εγκαταστάσεις, πλην των ανοιχτών για μεμονωμένη άθληση. Οπως διευκρίνισε ο κ. Τσιόδρας, από σήμερα στον ιδιωτικό τομέα λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ, το λιανεμπόριο, τα φαρμακεία, ξενοδοχεία και οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας. Να σημειωθεί ότι περιορισμούς στο ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων ζήτησε χθες η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολή της προς τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδ. Γεωργιάδη. Η ΕΣΕΕ προτείνει τα εμπορικά καταστήματα να λειτουργούν επτά ώρες, από τις 10 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Το μέτρο προτείνεται από την ΕΣΕΕ τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης για την ανάσχεση της εξάπλωσης του κορωνοϊού όσο και για τη μείωση των λειτουργικών εξόδων των επιχειρήσεων, οι οποίες ήδη υφίστανται πλήγμα στις πωλήσεις τους. Μάλιστα, η ΕΣΕΕ επισημαίνει τον κίνδυνο μη κάλυψης των μισθών των εμποροϋπαλλήλων και απώλειας θέσεων εργασίας.

Ειδική μέριμνα αναμένεται να ληφθεί για τους δημόσιους υπαλλήλους που είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είτε έχουν χρόνιες παθήσεις. «Είχα πει ότι θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί προκειμένου να προστατέψουμε τους συνανθρώπους μας», επεσήμανε ο υπουργός και εξήγησε ότι η λήψη των νέων μέτρων αποφασίστηκε για δύο βασικούς λόγους: τον εντοπισμό σε διαφορετικές περιοχές πολλών νέων κρουσμάτων της νόσου, και τη μη τήρηση από τον πληθυσμό των μέτρων περιορισμού και αυτοπεριορισμού. Οπως τόνισε ο κ. Κικίλιας, «δίνουμε μία μάχη το αποτέλεσμα της οποίας θα κριθεί και από το κατά πόσον θα δείξουμε ατομική ευθύνη και συλλογική συνείδηση».

Διαβάστε εδώ αναλυτικά τα μέτρα σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες, ο συνολικός αριθμός των περιστατικών COVID-19 στην Ελλάδα ήταν 190, εκ των οποίων 36 ήταν υπό διερεύνηση. Δηλαδή 73 νέα κρούσματα σε μία ημέρα. Σε 11 περιπτώσεις –εκ των οποίων 9 στην Αττική– δεν υπάρχει ιστορικό ταξιδιού ή σαφής επιδημιολογική σύνδεση με «γνωστό» ασθενή της νόσου. Πέντε ασθενείς νοσούν σοβαρά και είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία. Συνολικά νοσηλεύονται 47 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία του Ρίου, Σωτηρία, ΑΧΕΠΑ, Αττικόν και Θριάσιο. Εως και χθες είχαν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.700 εργαστηριακοί έλεγχοι για τον νέο κορωνοϊό, εκ των οποίων τουλάχιστον 1.000 τις τελευταίες 48 ώρες. Αναφορικά με την ηλικιακή κατανομή των ασθενών, 79 είναι μεταξύ 40 και 64 ετών, 47 άνω των 65 ετών, ενώ έχουν καταγραφεί και επτά ασθενείς ηλικίας κάτω των 17 ετών.

Εν τω μεταξύ, τόσο το υπουργείο Υγείας όσο και επιστημονικοί φορείς εντείνουν τις προσπάθειές τους να πείσουν τους πολίτες να περιορίσουν τις επαφές τους. Αλλωστε και το νέο «σλόγκαν» του υπουργείου Υγείας είναι το «Μένουμε Σπίτι». Τα τελευταία 24ωρα έχει αυξηθεί κατακόρυφα και η αγωνία των πολιτών για τον κορωνοϊό, γεγονός που καταγράφεται και στο πλήθος των κλήσεών τους προς τον ΕΟΔΥ, αλλά και στα «βραχυκυκλώματα» κατά διαστήματα που σημειώνονται στο 1135, που έχει θέσει σε λειτουργία από την προηγούμενη Κυριακή το υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο 1135, λειτουργούν 25 γραμμές που σε αρκετές ώρες της ημέρας μπορεί να λαμβάνουν περισσότερες και από 1.000 κλήσεις ανά 2-3 λεπτά.

Στο πλαίσιο αυτό, χθες ο ΕΟΔΥ, άλλαξε τις «οδηγίες» του, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες που είτε έχουν ήπια συμπτωματολογία είτε θέλουν γενικές πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό, να μην καλούν τον ΕΟΔΥ, αλλά τον προσωπικό τους ιατρό. Συστάσεις προς τους πολίτες να παραμείνουν σπίτι τους, όταν δεν παρουσιάζουν σοβαρά συμπτώματα, να μην αναζητούν τεστ για τον κορωνοϊό χωρίς ιατρική παραπομπή, και να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, κάνει και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος.

Οδηγίες προς πολίτες

Ο ΕΟΔΥ και το υπουργείο Υγείας απευθύνουν έκκληση προς τους πολίτες που δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και έχουν ήπια συμπτώματα ίωσης να μην προσέρχονται στα δημόσια νοσοκομεία για να εξεταστούν για τον νέο κορωνοϊό, καθώς υπάρχει κίνδυνος είτε να μεταδώσουν τον ιό σε ευπαθείς ομάδες είτε να εκτεθούν οι ίδιοι στον ιό.

Τα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνουν δείγμα και κατόπιν συνεννόησης με τον ΕΟΔΥ, το στέλνουν στα επτά εργαστήρια αναφοράς για τον νέο κορωνοϊό (Παστέρ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Αττικόν και Πανεπιστημικά Ρίου, Ηρακλείου και Λάρισας). Επίσης μεγάλες ιδιωτικές κλινικές έχουν δημιουργήσει ειδικούς χώρους για τη λήψη δείγματος για εξετάσεις.

Η διαδικασία στο εργαστήριο διαρκεί περί τις 3-4 ώρες, ωστόσο, ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που πρέπει να γίνουν, καθυστερεί και η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή