Μετακινήσεις με το σταγονόμετρο

Μετακινήσεις με το σταγονόμετρο

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα όρια της ακινησίας βρίσκονται οι μεταφορές στη χώρα λόγω των μέτρων περιορισμού εξάπλωσης του κορωνοϊού. Πέραν της δραστικής μείωσης των μετακινήσεων, που έχει οδηγήσει σε περιορισμό της επιβατικής κίνησης κατά 70% περίπου στις αστικές συγκοινωνίες της πρωτεύουσας, τα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ, μετρό και τραμ εκτελούνται με πρόγραμμα Σαββατοκύριακου, ενώ σημαντικός περιορισμός παρατηρείται και στην κίνηση των συρμών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του προαστιακού. Την περιορισμένη ζήτηση των επιβατών ακολουθούν και τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ όλης της χώρας, τα οποία έχουν μειώσει τις διαδρομές τους κατά 50% έως 75%.

Σχεδόν άδεια κυκλοφορούν στην πλειονότητά τους τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ, με τις εταιρείες ωστόσο να διατηρούν ορισμένα δρομολόγια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι «έχοντες ανάγκες μετακίνησης», όπως τονίζουν στην «Κ» στελέχη των ΚΤΕΛ όλης της χώρας.

Ενδεικτικά, τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ Καρδίτσας έχουν περιοριστεί σε τρία ημερησίως από επτά που ήταν μέχρι πρότινος, ενώ και τα ΚΤΕΛ Κορίνθου μεταφέρουν ελάχιστους επιβάτες μόλις τέσσερις φορές την ημέρα, αντί ενός δρομολογίου κάθε ώρα που πραγματοποιούσαν πριν από τα μέτρα περιορισμού. Αντίστοιχη εικόνα παρατηρείται στην πλειονότητα των ΚΤΕΛ της χώρας, με τη Βόρεια Ελλάδα να εμφανίζει ακόμη μεγαλύτερη μείωση.

Σε επιπλέον τροποποιήσεις των δρομολογίων της στην προαστιακή γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα και στη λεωφορειακή γραμμή Κιάτο – Πάτρα προχωρεί η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Στην προαστιακή γραμμή Αθήνα – Χαλκίδα το Σάββατο και την Κυριακή αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας η κυκλοφορία των αμαξοστοιχιών: 1534 – 1539 – 1542 – 15477, καθώς και της 2534 το Σάββατο και της 1533 την Κυριακή. Τη λεωφορειακή γραμμή Κιάτο – Πάτρα και σε συνέχεια αναστολής κυκλοφορίας επιλεγμένων δρομολογίων στο τμήμα του προαστιακού Πειραιάς – Κιάτο εξυπηρετούν μόνο 6 δρομολόγια.

Ολα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να παραμείνουν ανοιχτά τα αεροδρόμια της χώρας λαμβάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, με τον πύργο ελέγχου και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας να λειτουργούν κανονικά για λόγους ασφαλείας.

Οι μη κρίσιμες υπηρεσίες της ΥΠΑ λειτουργούν από χθες με το 50% του προσωπικού, στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης διάδοσης του ιού. Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δεν είναι πλέον ανοιχτό για το κοινό και λειτουργεί με το 50% του προσωπικού, ποσοστό που αν χρειαστεί θα μειωθεί και άλλο.

Στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης του κορωνοϊού (COVID-19) έχουν ληφθεί και τα εξής μέτρα:

• Παρατείνεται μέχρι την 30ή Απριλίου η ισχύς των αδειών οδήγησης και των δελτίων τεχνικού ελέγχου (ΚΤΕΟ). Αυτό σημαίνει ότι όποιο δελτίο λήγει, μπορεί να μην ανανεωθεί μέχρι τότε. Δεν θα θεωρηθεί εκπρόθεσμο και δεν θα επιβληθεί πρόστιμο. Εξαιρούνται αναγκαστικά μόνο φορτηγά και λεωφορεία που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και άρα ελέγχονται και από άλλα κράτη. Στόχος είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός και στα ΚΤΕΟ. Το υπουργείο Υποδομών καλεί τους πολίτες να μη βγουν από το σπίτι τους ειδικά για να πάνε στα ΚΤΕΟ και να μη συνωστιστούν με άλλους οδηγούς εκεί. Δεν θα πραγματοποιηθούν οι εξετάσεις υποψηφίων ελεγκτών ιδιωτικών ΚΤΕΟ που ήταν προγραμματισμένες για την 30ή Μαρτίου.

• Αναστέλλονται, επίσης, μέχρι την 30ή Απριλίου όλες οι θεωρητικές και πρακτικές εξετάσεις για άδεια οδήγησης, σταματούν να γίνονται θεωρητικά και πρακτικά μαθήματα και παρατείνεται μέχρι την ίδια ημερομηνία η ισχύς όλων των αδειών οδήγησης. Και από αυτό το μέτρο εξαιρούνται αναγκαστικά μόνον οδηγοί που κάνουν διεθνείς μεταφορές και πρέπει να αναθεωρήσουν τις άδειές τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή