Στην Τζια παραμένουν 190 πρόσφυγες και μετανάστες

Στην Τζια παραμένουν 190 πρόσφυγες και μετανάστες

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέτρα προφύλαξης από τον κορωνοϊό για τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) στα νησιά εξήγγειλε το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ωστόσο την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι εντός των δομών καταγγέλλουν ότι δεν έχουν ούτε αντισηπτικά.

Ταυτόχρονα, η δήμαρχος Κέας, Ειρήνη Βελισσαροπούλου, μιλώντας στην «Κ» απευθύνει έκκληση να μεταφερθούν άμεσα οι 190 μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στο νησί από το Σαββατοκύριακο μετά την προσάραξη πλοίου, το οποίο είχε προορισμό την Ιταλία. Ωστόσο, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης μιλώντας χθες τόνισε ότι όσοι έφθασαν στην Κέα (Τζια) πρέπει να παραμείνουν 14 ημέρες λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό. Ανακοίνωσε ωστόσο ότι το υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα για τη σίτισή τους. Η κ. Βελισσαροπούλου τονίζει ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να φιλοξενηθούν στο νησί γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές.  Εχει ζητήσει επίσης να έρθει κάποιο πλοίο στο νησί προκειμένου να παραμείνουν οι μετανάστες, ωστόσο ο κ. Μηταράκης προς το παρόν διεμήνυσε ότι δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. 

Οι 190 μετανάστες παραμένουν επί 4 ημέρες στο πρώην δημοτικό ξενοδοχείο του νησιού, ενώ έχουν μεταφερθεί στην ενδοχώρα δύο εγκυμονούσες. Παράλληλα έχουν συλληφθεί τρία άτομα με την κατηγορία της παράνομης διακίνησης μεταναστών.

Ο υπουργός Μετανάστευσης χθες ανέφερε ότι δεν έχει υπάρξει κρούσμα της νόσου στα ΚΥΤ, ανακοίνωσε όμως τη λήψη μέτρων για την προστασία των εργαζομένων και των αιτούντων άσυλο από τον κορωνοϊό. Σύμφωνα με τον υπουργό, θα επισπευσθεί η δημιουργία των κλειστών κέντρων σε Σάμο, Κω και Λέρο. Παράλληλα «θα υπάρξει περιορισμός της κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ με διάρκεια ισχύος 30 ημέρες. Η μετάβαση όσων διαμένουν στα ΚΥΤ προς τα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους θα είναι ελεγχόμενη. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα μετάβασης ανά μία ώρα σε περιορισμένες ομάδες ατόμων στα γειτονικά αστικά κέντρα μεταξύ 7 το πρωί και 7 το βράδυ. Οι ομάδες αυτών των ατόμων θα απαρτίζονται μόνο από ένα μέλος ανά οικογένεια. Ο συντονισμός και έλεγχος της ανωτέρω κυκλοφορίας όσων διαμένουν στα ΚΥΤ θα πραγματοποιείται με μέριμνα της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ η μετάβασή τους θα γίνεται μόνο με την αποκλειστική χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς ελεγχόμενης και περιορισμένης κίνησης. Θα προκριθεί, όπου είναι εφικτή, η τροφοδοσία των διαμενόντων με τηλεφωνικές παραγγελίες».

Υπό τις υφιστάμενες συνθήκες πάντως στα ΚΥΤ όπου χιλιάδες άνθρωποι διαμένουν σε σκηνές ή αυτοσχέδιες καλύβες, η τήρηση κανόνων υγιεινής είναι προφανώς ανεφάρμοστη. Οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής τονίζουν ότι δεν έχουν φτάσει καν αντισηπτικό και μάσκες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή