Κορωνοϊός: «Ο εχθρός είναι ύπουλος και αόρατος»

Κορωνοϊός: «Ο εχθρός είναι ύπουλος και αόρατος»

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο «καλό σενάριο» της βραδείας εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα φαίνεται να συνεχίζει η χώρα μας, με τον αριθμό των νέων περιστατικών να παραμένει σε σχετικά χαμηλά επίπεδα. Η πορεία αυτή εντείνει τον φόβο για ενδεχόμενη χαλάρωση της εφαρμογής των μέτρων εκ μέρους των πολιτών, με αποτέλεσμα οι ειδικοί να προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι «ο εχθρός είναι ύπουλος» και ότι οποιαδήποτε υποχώρηση στη στρατηγική που έχει επιλέξει η χώρα θα είναι λάθος. Οπως τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, «πρέπει να συμπεριφερόμαστε όλοι σαν να έχουμε τη νόσο. Να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή. Ο εχθρός είναι ύπουλος και αόρατος. Να τον αντιμετωπίσουμε έτσι». Από την πλευρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σημείωσε πως «οι ημέρες μεγαλώνουν, ο καιρός βελτιώνεται και αυξάνει η ανάγκη να βγούμε έξω. Αυτό θα είναι το λάθος. Αυτό βοηθάει τη νόσο. Εχουμε κάνει τόση προσπάθεια. Δεν πρέπει να σταματήσουμε. Δεν κάνουμε βήμα πίσω. Μένουμε πιστοί στον στόχο».

Χθες ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας, έναντι 95 την Κυριακή και 95 το Σάββατο, αριθμός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19 στην Ελλάδα σε 1.212. Σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 72 ασθενείς με μέση ηλικία τα 65 έτη, σε ποσοστό 81% άνδρες και με περισσότερους από τους μισούς να έχουν σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Συνολικά πέντε ασθενείς έχουν εξέλθει από μονάδα εντατικής θεραπείας λόγω βελτίωσης της κατάστασης της υγείας τους. Τα θύματα της νόσου στη χώρα μας έως χθες το βράδυ ήταν 43, εκ των οποίων πέντε κατέληξαν το τελευταίο 24ωρο. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη, ενώ η πλειονότητά τους (ποσοστό άνω του 90%) είχε υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών. Χθες, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπ. Υγείας, σε έκτακτη συνεδρίασή της, ενέκρινε τη χορήγηση φαρμάκων και σε ασθενείς που δεν νοσηλεύονται, υπό αυστηρές ενδείξεις, πάντα με ιατρική καθοδήγηση και έπειτα από τη συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου. Η πλατφόρμα αναμένεται σύντομα να ενεργοποιηθεί. Επιπλέον, η επιτροπή απευθύνει την ισχυρή σύσταση για συνέχιση των εμβολιασμών –ειδικά με τα εμβόλια άμεσης προτεραιότητας– στα παιδιά ηλικίας έως δύο ετών.

Σε ό,τι αφορά την ιχνηλάτηση και ανάσχεση της μετάδοσης του ιού, χθες κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας μετέβη στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που είναι αγκυροβολημένο ανοικτά του λιμανιού του Πειραιά, για να διενεργήσει ελέγχους στο πλήρωμα, μέλος του οποίου βρέθηκε προχθές θετικό στον κορωνοϊό. Επιπλέον, η κυβέρνηση προχώρησε στην αναστολή της λειτουργίας για 30 ημέρες του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα, λόγω συρροής κρουσμάτων στη Δυτική Μακεδονία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά, έως και χθες το βράδυ είχαν ιχνηλατηθεί από τη ΓΑΔΑ σε όλη τη χώρα 324 θετικά κρούσματα της νόσου και 513 στενές επαφές αυτών. Είχαν καταχωριστεί οι επιβάτες 172 πτήσεων εξωτερικού στους οποίους δόθηκαν σαφείς οδηγίες για την υποχρεωτική δεκατετραήμερη καραντίνα και ελέγχονταν 6.221 πολίτες για την τήρησή της. Από το Σάββατο έως και χθες είχαν ελεγχθεί 4.697 πολίτες σε καραντίνα, εκ των οποίων οι 3.109 στην Αττική. Σε 22 περιπτώσεις βρέθηκε ότι είχαν παραβιάσει τους όρους της απομόνωση και τους επιβλήθηκε πρόστιμο. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από χθες στη διάθεση του ΕΣΥ είναι και το Ιατρικό Περιστερίου (όμιλος Ιατρικού Αθηνών), δυναμικότητας 60 κλινών, στο οποίο θα μεταφερθούν ασθενείς χωρίς COVID-19 από δημόσια νοσοκομεία, ώστε να αποδεσμευθούν κλίνες του δημόσιου συστήματος.

Τέλος, συστάσεις προς τα φαρμακεία να μην προχωρήσουν στον εφοδιασμό των διαγνωστικών τεστ αντιγόνων για τον COVID-19, μέχρι νεότερης οδηγίας από την πολιτεία για την αποτελεσματικότητά τους αλλά και τον τρόπο χρήσης τους, απέστειλε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή