Στην τελική ευθεία το Εθνικό Μητρώο Ασθενών

Στην τελική ευθεία το Εθνικό Μητρώο Ασθενών

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα λίγων ημερών εκτιμάται ότι είναι η λειτουργία του Εθνικού Μητρώου Ασθενών από τον κορωνοϊό, σκοπός του οποίου είναι η καταγραφή του αριθμού των ατόμων που έχουν προσβληθεί από τον COVID-19 στη χώρα μας και είτε νοσηλεύονται σε νοσοκομεία είτε παραμένουν σπίτι τους υπό ιατρική παρακολούθηση, καθώς και η παρακολούθηση της εξέλιξης της υγείας τους.

Κατά τις πληροφορίες της «Κ», το Μητρώο –τη δημιουργία του οποίου προβλέπει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύθηκε προχθές–, είναι σχεδόν έτοιμο να λειτουργήσει, ωστόσο αναμένεται η κοινή απόφαση των υπουργών Υγείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης που θα εξειδικεύει ποιοι, πότε και υπό ποιες προϋποθέσεις θα καταχωρίζουν στοιχεία των ασθενών, της κλινικής εικόνας τους και της αγωγής που ακολουθούν.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ, στο Μητρώο καταγράφονται υποχρεωτικά τα περιστατικά της νόσου από τα νοσοκομεία αναφοράς και τα κέντρα υγείας για τον κορωνοϊό, τις κινητές ομάδες υγείας ειδικού σκοπού (υπενθυμίζεται ότι σχεδιάζεται η ενεργοποίηση 500 κινητών ομάδων που θα μεταβαίνουν σε σπίτια ασθενών με ήπια συμπτώματα στην κοινότητα και θα κάνουν δειγματοληψία για εργαστηριακές εξετάσεις), αλλά και γενικά κάθε φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας. Τα δεδομένα που θα καταγράφονται είναι το ονοματεπώνυμο του ασθενούς, η ηλικία, το φύλο, τα υποκείμενα νοσήματα και η κατάσταση της υγείας.

Ταυτόχρονα, σε πλήρη εξέλιξη είναι η προετοιμασία κέντρων υγείας που θα ριχτούν πιο ενεργά στη «μάχη με τον κορωνοϊό», παρακολουθώντας ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα της νόσου –εκτιμάται ότι τουλάχιστον το 80% των ασθενών έχει ήπια μορφή της νόσου– αλλά και δημιουργώντας ένα «ανάχωμα» για την αποφόρτιση των νοσοκομείων που καλούνται να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά περιστατικά COVID-19.

Πληροφορίες της «Κ» ανέφεραν ότι ήδη από τα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας ήταν σε εξέλιξη η σύνταξη εγκυκλίου για τον τρόπο λειτουργίας κέντρων υγείας ανά τη χώρα εν μέσω τη επιδημίας COVID-19. Σύμφωνα με αυτή, κάθε Υγειονομική Περιφέρεια οφείλει να ορίσει κέντρα υγείας, κυρίως σε αστικά κέντρα, που θα εξετάζουν και θα παρακολουθούν αποκλειστικά ασθενείς με συμπτώματα COVID-19.

Στα ειδικά αυτά κέντρα θα γίνεται διαλογή των ασθενών: Οσοι ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και δεν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες θα λαμβάνουν οδηγίες για να παραμείνουν σπίτι τους. Στον σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι τους ασθενείς αυτούς να παρακολουθούν συστηματικά γιατροί της δημόσιας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είτε τηλεφωνικά είτε με τη βοήθεια της τεχνολογίας (π.χ. τηλεϊατρική), χωρίς φυσικά να αποκλείεται και η συμμετοχή γιατρών του ιδιωτικού τομέα.

Από ασθενείς με ήπια προς μέτριας βαρύτητας νόσηση που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού θα λαμβάνεται δείγμα για εργαστηριακή επιβεβαίωση της νόσου και θα παρακολουθούνται πιο στενά από τους γιατρούς του κέντρου υγείας, ενώ τα σοβαρά περιστατικά θα παραπέμπονται στα νοσοκομεία αναφοράς.

Σημειώνεται ότι ήδη για την Αττική έχουν οριστεί ως κέντρα υγείας για το COVID-19 οι μονάδες Αλεξάνδρας, Βύρωνα, Ραφήνας, Περιστερίου, Καλυβίων και Καμινίων, και τα οποία προετοιμάζονται για να είναι έτοιμα να επιτελέσουν αυτόν τον ρόλο.

Επιπλέον, τα υπόλοιπα κέντρα υγείας, αναλαμβάνουν την παρακολούθηση των ασθενών με χρόνια νοσήματα αλλά και την αντιμετώπιση του «μικρού επείγοντος» (π.χ. ένα ελαφρύ τραύμα), για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή