Διευκρινίσεις για τις μάσκες

Διευκρινίσεις για τις μάσκες

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με σταθερό ρυθμό αυξάνουν τα περιστατικά του COVID-19 στη χώρα μας. Χθες ανακοινώθηκαν από τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα, 81 νέα κρούσματα και επιπλέον 20 που αφορούν επιβαίνοντες κρουαζιερόπλοιου. Με την εξαίρεση μάλιστα της περασμένης Δευτέρας, όταν είχαν προστεθεί στον συνολικό αριθμό των επιβεβαιωμένων περιστατικών της νόσου στη χώρα 56 ασθενείς, ο αριθμός όσων νέων περιστατικών καταγράφονται από τις Αρχές παραμένει σταθερός από το περασμένο Σάββατο. Συνολικά, έχουν καταγραφεί από την αρχή της επιδημίας έως σήμερα στην Ελλάδα 1.415 περιστατικά. Περίπου το 20% των περιστατικών νοσηλεύεται, ενώ διασωληνωμένοι σε μονάδα εντατικής θεραπείας ήταν χθες το απόγευμα 90 ασθενείς, οι οποίοι σε ποσοστό 57% είχαν υποκείμενα νοσήματα. Χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος λόγω του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων της νόσου είναι 50.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι από χθες τις 8 μ.μ. και για 14 ημέρες έχει τεθεί σε καραντίνα η κοινότητα Φούστανη, της δημοτικής ενότητας Εξαπλατάνου, του Δήμου Αλμωπίας στην Εδεσσα, λόγω συρροής κρουσμάτων που παρατηρήθηκαν το τελευταίο 48ωρο και για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου στην περιοχή. Για την προστασία των νησιωτικών περιοχών της χώρας από τη μετάδοση της επιδημίας, ο κ. Χαρδαλιάς προανήγγειλε την απαγόρευση των πτήσεων ιδιωτικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων προς νησιά. Επιπλέον, ενημέρωσε για τη διάθεση στον ΕΟΠΥΥ (για την αποφόρτιση των νοσοκομείων του ΕΣΥ) 50 κλινών νοσηλείας του θεραπευτηρίου «Υγεία», 50 κλινών του Metropolitan, καθώς και 53 απλών κλινών και 12 κλινών εντατικής του «Ερρίκος Ντυνάν».

Ο κ. Τσιόδρας, χαρακτηρίζοντας την πανδημία του COVID-19 «πανδημία των πολλών αβεβαιοτήτων και ερωτημάτων», προχώρησε σε διευκρινίσεις ως προς τη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό ως μέσον προστασίας από τον κορωνοϊό, μετά και τη διχογνωμία που παρατηρείται για το θέμα αυτό διεθνώς. Ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας διαβεβαιώνει ότι η κύρια χρήση των μασκών είναι για την προστασία των επαγγελματιών υγείας και των ασθενών και τόνισε: «Εκεί χρειάζονται περισσότερο, ειδικά τώρα με την τεράστια έλλειψη μασκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Μάλιστα, εάν όλοι μας τηρούσαμε τις σωστές αποστάσεις, δεν θα είχε νόημα η χρήση τους».

Σημειώνεται ότι χθες έφτασε στη χώρα μας, με ειδικά ναυλωμένη πτήση, νέα μεγάλη ποσότητα μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό του ΕΣΥ και κυρίως όσων φροντίζουν ασθενείς με COVID-19, παραγγελία του ελληνικού Δημοσίου. Το υγειονομικό υλικό που παρελήφθη αποτελείται από 250.000 προστατευτικές μάσκες (FPP2), 125.000 στολές προστασίας, 200.000 ποδονάρια, 30.000 γυαλιά και 20.000 ασπίδες. Παρών στην παραλαβή του υλικού ήταν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, συνοδευόμενος από τον γεν. γραμματέα του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρη Δημητριάδη. «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να στηρίξουμε τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη μέσα στα νοσοκομεία μας, για να μας κρατούν όλους υγιείς», τόνισε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε πως «ο Απρίλιος είναι ένας δύσκολος μήνας. Πρέπει να μπορέσουμε να στηρίξουμε το ΕΣΥ και να προστατευθούμε όλοι. Θα ήθελα να παρακαλέσω να παραμείνουμε συνεπείς (σ.σ.: στην τήρηση των μέτρων κοινωνικής απομόνωσης). Εάν παραμείνουμε συνεπείς, έχουμε το δικαίωμα να αισιοδοξούμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή