«Δεν είναι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι οι συνταξιούχοι»

«Δεν είναι ανεύθυνοι και ασυνείδητοι οι συνταξιούχοι»

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Το έχω σαν γούρι να έρχομαι στο τραπεζικό κατάστημα να παίρνω ο ίδιος τη σύνταξή μου. Εξι χρόνια που έχω βγει στη σύνταξη είμαι πάντα εδώ, κάτω από οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Είμαι μόνος πια στη ζωή, έχασα τη γυναίκα μου, τα δύο παιδιά μου ζουν και εργάζονται εδώ και χρόνια στο εξωτερικό. Είναι μια ευκαιρία εξόδου από το σπίτι. Να πω ένα καλημέρα, να ακούσω την ευγενική υπάλληλο της τράπεζας, που πάντα με ρωτάει με ένα πλατύ χαμόγελο πώς είμαι. Νιώθω μεγαλύτερη οικειότητα με την ανθρώπινη επικοινωνία παρά με ένα μηχάνημα», αναφέρει στην «Κ» συνταξιούχος που συναντήσαμε στην ουρά τραπεζικού καταστήματος σε γειτονιά της Αθήνας.

«Δεν φοβάστε την πανδημία; Μπορείτε να κάνετε και τη συναλλαγή σας από το ΑΤΜ», του επισημαίνουμε. «Η γενιά μου έζησε πολύ δύσκολα χρόνια, όπως την Κατοχή στην Αθήνα. Εύχομαι η δική σας γενιά να μην ζήσει τέτοιες καταστάσεις για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Φυσικά φοβάμαι και προσέχω πολύ. Οπως βλέπετε, είμαι με μάσκα, κρατάω τις αποστάσεις. Το σπίτι μου είναι 5 λεπτά με τα πόδια. Σέβομαι τα μέτρα περιορισμού, δεν παρανομώ και τα τηρώ στο ακέραιο, καθώς αυτά μας έχουν σώσει στην Ελλάδα».

Μιλώντας με διευθυντές καταστημάτων της Αθήνας και της περιφέρειας, μας επιβεβαιώνουν όσα μας είπε ο συνταξιούχος: «Ενας αριθμός συνταξιούχων που βλέπετε αυτές τις ημέρες στις τράπεζες –διόλου αμελητέος– έρχονται για αυτόν ακριβώς τον λόγο. Η εμπιστοσύνη τους στην ανθρώπινη επικοινωνία, η ανάγκη διεξόδου με μια βόλτα τούς ωθεί στο τραπεζικό κατάστημα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμη και στις ακραίες συνθήκες που ζούμε σήμερα».

«Ερχονται με γλυκά»

«Πολλοί από τους συνταξιούχους μάς γνωρίζουν προσωπικά με το όνομά μας, εκτιμούν τους υπαλλήλους που τους εξυπηρετούν, τους βλέπουν ακόμη και σαν παιδιά τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται με γλυκά στη γιορτή τους, ακόμη και στα γενέθλιά τους! Τους συγκεκριμένους αυτούς πελάτες είναι άδικο να τους χαρακτηρίζουν κάποιοι ανεύθυνους ή ασυνείδητους, καθώς έρχονται για συναλλαγές που επιτρέπεται να κάνουν στο κατάστημα, τηρώντας την προβλεπόμενη διαδικασία. Το θέμα είναι καθαρά κοινωνιολογικό», τονίζει διευθυντής καταστήματος που ετοιμάζεται και ο ίδιος να βγει στη σύνταξη.

«Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν σταματάμε να τους επαναλαμβάνουμε με επιμονή ότι, για δικό τους καλό, για να συνεχίζουμε να τους βλέπουμε για χρόνια ακόμη στο κατάστημα, θα πρέπει οπωσδήποτε να κάνουν ένα μικρό διάλειμμα στις επισκέψεις τους στα τραπεζικά καταστήματα. Δείχνουν να το καταλαβαίνουν. Ελπίζουμε στη συνεργασία τους», προσθέτει.

Πόσοι από αυτούς τους συνταξιούχος στη χώρα μας και γενικότερα πόσοι πολίτες έχουν χρεωστική κάρτα που τους επιτρέπει να πραγματοποιούν συναλλαγές εκτός τραπεζικών καταστημάτων;

Σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε η «Κ», σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν σχεδόν 14 εκατομμύρια ενεργές χρεωστικές κάρτες (κάποιοι έχουν δύο και τρεις, καθώς έχουν συνεργασία με πολλές τράπεζες). Η διείσδυση της χρεωστικής κάρτας ξεπερνά πλέον το 90% του ενεργού πληθυσμού, με συνεχώς ανοδικές τάσεις, γεγονός που σημαίνει ότι το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού μπορεί να κάνει περίπου όλες τις συναλλαγές πληρωμών εκτός καταστημάτων, είτε μέσω ΑΤΜ είτε αποκτώντας μέσα σε λίγα λεπτά κωδικούς Ιντερνετ και mobile banking.

Στην πρώτη γραμμή

Οπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες συγκαταλέγονται στις πλέον ανεπτυγμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφορικά με υποδομές για πραγματοποίηση συναλλαγών μέσω εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων. «Ευτυχώς η πανδημία αυτή βρήκε πανέτοιμες τις τράπεζες στη χώρα μας να προσφέρουν την εξ αποστάσεως τραπεζική εξυπηρέτηση. Ακόμη και δάνεια –για τα οποία, φυσικά, την τρέχουσα περίοδο έχει παγώσει η ζήτηση– μπορούμε να χορηγήσουμε μέσω του Διαδικτύου», αναφέρει επιτελικό τραπεζικό στέλεχος, που υπογραμμίζει ότι σε κάθε περίπτωση οι τράπεζες παραμένουν ανοιχτές και οι εργαζόμενοι στα καταστήματα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή μάχης για την εξυπηρέτηση της πελατείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή