«Οχι» στη χρήση γαντιών από πλαστικό ή λάτεξ λένε οι ειδικοί

«Οχι» στη χρήση γαντιών από πλαστικό ή λάτεξ λένε οι ειδικοί

2' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να σταματήσουν να φορούν γάντια μιας χρήσης οι πολίτες σε εξωτερικούς χώρους συστήνουν οι ειδικοί επιστήμονες, χαρακτηρίζοντας την αδιάκριτη χρήση τους «μάταιη», καθώς υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι μπορεί να προστατεύουν έναντι του κορωνοϊού, ενώ αντίθετα αποσπούν την προσοχή από το βασικό μέτρο προστασίας που είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών. Την ίδια στιγμή, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για ευρεία χρήση μασκών προσώπου, η οποία προς το παρόν με βάση την τρέχουσα πορεία της επιδημίας στη χώρα μας, δεν συστήνεται.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα που ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, έως χθες τα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου στη χώρα μας ανέρχονταν σε 1.955, με 71 νέα περιστατικά το τελευταίο 24ωρο της καταγραφής. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν χθες διασωληνωμένοι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ήταν 79, ενώ καταγράφηκαν και 3 θάνατοι, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της COVID-19 στην Ελλάδα σε 86.

Οπως ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας τοποθετήθηκε με βάση τις διεθνείς οδηγίες για τη χρήση γαντιών και μάσκας. Για τη μεν χρήση μάσκας, η επιτροπή δέχεται τις οδηγίες του ΠΟΥ και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων, σύμφωνα με τις οποίες ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και σε συνθήκες συγχρωτισμού, η χρήση μασκών προσώπου από το κοινό μπορεί να έχει οφέλη στην αποφυγή μετάδοσης του νέου κορωνοϊού. Αν και προς το παρόν η χρήση τους δεν συστήνεται, η επιτροπή θα επανατοποθετηθεί ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Αντίθετα, απόλυτα αντίθετοι είναι οι ειδικοί επιστήμονες για τη «δημοφιλή» το τελευταίο διάστημα σε εξωτερικούς χώρους χρήση γαντιών από πλαστικό ή λάτεξ. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, αν και «οι προθέσεις είναι καλές, η αδιάκριτη χρήση τους είναι σε μεγάλο βαθμό μάταιη και μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερη βλάβη». Οπως εξήγησε, αφενός δεν έχουν σχεδιαστεί για εκτεταμένη χρήση και εύκολα μπορούν να σχιστούν και να αποκτήσουν μικρές εγκοπές που παραβλέπονται, αφετέρου δημιουργούν μία ψεύτικη αίσθηση ασφάλειας. Ο κορωνοϊός μπορεί να επιμολύνει τα γάντια με τον ίδιο τρόπο που μολύνει τα χέρια. Με δεδομένο ότι ένας άνθρωπος πιάνει με τα χέρια του το πρόσωπο από τρεις έως 23 φορές ανά ώρα, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα το κάνει και με τα γάντια. Προβληματική είναι και η απόρριψη των γαντιών σε δημόσιους χώρους.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, χθες η επιτροπή ενέκρινε και τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων που θα χρησιμοποιηθούν και στη χώρα μας σε επόμενο στάδιο της επιδημίας και ως εργαλείο για τη σταδιακή άρση των μέτρων. Κατά τις εκτιμήσεις του καθηγητή, εντός του μηνός θα έχουν καταλήξει οι επιστήμονες στα αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων.

Εν τω μεταξύ, έρευνα για δημοσιεύματα που αναρτώνται κυρίως σε ηλεκτρονικές εκδόσεις (sites) και κάνουν λόγο για γρήγορη άρση των μέτρων για την πανδημία, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών για το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Σε ορισμένα από αυτά τα δημοσιεύματα γίνεται λόγος για συγκεκριμένες ημερομηνίες και για δήθεν συγκεκριμένα μέτρα που θα αρθούν. Σε τέτοιου είδους δημοσιεύματα ψευδή και ανακριβή, αναφέρθηκε προχθές και ο κ. Χαρδαλιάς, διαψεύδοντάς τα με κατηγορηματικό τρόπο και επισημαίνοντας ότι υπάρχουν ποινικές κυρώσεις για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις. Η διενέργεια της έρευνας ανατέθηκε στην Κρατική Ασφάλεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή