Εκτακτα μέτρα καραντίνας στη Λάρισα

Εκτακτα μέτρα καραντίνας στη Λάρισα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσα συμβαίνουν τα τελευταία 24ωρα στον καταυλισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη, ο οποίος βρίσκεται στις παρυφές της πόλης της Λάρισας, όπου εντοπίστηκαν 20 κρούσματα του κορωνοϊού, καταδεικνύουν πόσο κρίσιμη και συνάμα εξαιρετικά επικίνδυνη είναι η κατάσταση που βιώνουμε. Αναδεικνύεται περίτρανα η ανάγκη της αυστηρής και χωρίς παρεκκλίσεις τήρησης των μέτρων προστασίας και περιορισμού από όλους τους πολίτες ώστε να συνεχίσει η χώρα να βρίσκεται στην καλή πορεία όσον αφορά την εξάπλωση της επιδημίας που ακολουθεί έως σήμερα.

«Τέτοια επιδημιολογικά φορτία σε πολλές περιοχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες καταστάσεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, χθες, κατά την ενημέρωση για τις εξελίξεις όσον αφορά την επιδημία. Κάλεσε, μάλιστα, τους πολίτες όλης της Θεσσαλίας να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί και να βγαίνουν από το σπίτι τους όσο λιγότερο μπορούν τις δύο επόμενες εβδομάδες.

Το συντονιστικό όργανο της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό έχει εντοπίσει από την αρχή της κρίσης συγκεκριμένους θυλάκους, σημεία όπου συγκεντρώνονται μεγάλοι πληθυσμοί όπως τα στρατόπεδα, τα κέντρα φιλοξενίας μεταναστών, αλλά και οι οικισμοί των Ρομά όπου απαιτείται αυξημένη εγρήγορση.

«Τα μέτρα αφορούν τη διασπορά του ιού και όχι τους Ρομά. Οι Ρομά δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα», τόνισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αναφερόμενος στο περιστατικό. «Είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης στις συνθήκες ζωής των Ρομά, οι οποίοι συχνά μετακινούνται και ζουν σε υπερπλήρεις κατοικίες», προσέθεσε.  Ωστόσο, η τήρηση των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας και από πληθυσμούς που διαβιούν σε ειδικές συνθήκες, αποτελεί ένα δύσκολο στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί.

Χθες το μεσημέρι, στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας μετέβη κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τους κ. Σ. Τσιόδρα, Ν. Χαρδαλιά και τον υφυπουργό Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο προκειμένου να εξετάσει από κοντά την κατάσταση και να ενημερώσει σχετικά τον πληθυσμό.

Ο συγκεκριμένος συνοικισμός που βρίσκεται στα όρια του αστικού ιστού της Λάρισας, έχει τεθεί από το βράδυ της Πέμπτης, οπότε και εντοπίστηκαν τα πρώτα 17 κρούσματα, σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ έχει δοθεί εντολή περιορισμού κατ’ οίκον του πληθυσμού έως και 23-04-2020. Στη Νέα Σμύρνη διαμένουν περίπου 3.000 άνθρωποι, ενώ 5.000 άτομα είναι ο πληθυσμός στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως αποφασίστηκε εξάλλου, χθες, έπειτα από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των λαϊκών αγορών στην Περιφέρεια (σ.σ. τα άτομα που βρέθηκαν θετικά εργάζονταν σε λαϊκές), ενώ επίσης απαγορεύεται κάθε μορφή πλανόδιου εμπορίου.

Την επιτήρηση της καραντίνας στη Νέα Σμύρνη αναλαμβάνει η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας, ενώ η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Δήμος Λαρισαίων αναλαμβάνουν την κατ’ οίκον παράδοση των ειδών πρώτης ανάγκης γι’ αυτόν τον πληθυσμό όπως τρόφιμα, φάρμακα κ.τ.λ.

Οι άνθρωποι οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί στον ιό αναμένεται να μεταφερθούν στο κέντρο αποκατάστασης «Αρωγή» σήμερα.

Επισήμως σε καραντίνα τίθεται και ο καταυλισμός αιτούντων άσυλο στο Κουτσόχερο Λάρισας. Σε ξενοδοχείο στη Λάρισα σχεδιάζεται επίσης να μεταφερθούν όλοι όσοι ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες από τον οικισμό των Ρομά για προληπτικούς λόγους.

Ελεγχοι από τον ΕΟΔΥ σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν σήμερα και σε Τύρναβο, Φάρσαλα και Σοφάδες Καρδίτσας όπου επίσης βρίσκονται συνοικίες που κατοικούν Ρομά. Παράλληλα, θα αποσταλούν κλιμάκια διαπραγματευτών προκειμένου να ενημερώσουν για τα μέτρα που λαμβάνονται και την αναγκαιότητά τους. Υπολογίζεται ότι σε όλη τη Θεσσαλία διαμένουν συνολικά πάνω από 25.000 Ρομά, οι οποίοι έχουν σχέσεις μεταξύ τους και μετακινούνται συχνά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή