Ιατρική επίσκεψη στον καιρό της πανδημίας

Ιατρική επίσκεψη στον καιρό της πανδημίας

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει με ιεροτελεστία, η οποία πρέπει να τηρηθεί ευλαβικά. Από τις αρχές Μαρτίου, πριν από κάθε κατ’ οίκον επίσκεψη ο οικογενειακός γιατρός Δημήτρης Χατζής δίνει συγκεκριμένες οδηγίες: θα του ανοίξουν, αλλά κανείς δεν πρέπει να τον περιμένει στην πόρτα, δεν θέλει χειραψίες με συγγενείς και ο ασθενής θα πρέπει να κάθεται στο σαλόνι, με μάσκα και γάντια. Θα του ζητήσει να γυρίσει την πλάτη για να αποφύγει την καταπρόσωπο επαφή, θα χρησιμοποιήσει το οξύμετρο, θα ψηλαφίσει τους λεμφαδένες. Θα έχει λάβει και ο ίδιος τα μέτρα του, φορώντας χειρουργική μπλούζα μιας χρήσης, μάσκα και πλαστική προσωπίδα.

«Βλέπουμε πλέον μόνο τα έκτακτα περιστατικά. Ο γιατρός, όμως, μπορεί να χρειαστεί να πάει και στο σπίτι. Είναι χρήσιμο να κατευθύνει, να δώσει τις σωστές οδηγίες και θάρρος στον ασθενή ότι θα πάει καλά», λέει ο κ. Χατζής.

Ιδιώτες γιατροί σαν και αυτόν απαρτίζουν την πρώτη γραμμή άμυνας απέναντι στον νέο κορωνοϊό. Θα χρειαστεί σε κάποιες περιπτώσεις να μπουν σε σπίτια, να μετριάσουν φόβους, να λειτουργήσουν ως ανάχωμα για να μην υπάρξει μαζική ροή πολιτών σε εξωτερικά ιατρεία νοσοκομείων και ενδεχόμενο μόλυνσής τους –εφόσον δεν έχουν ήδη προσβληθεί– και διασποράς της νόσου.

«Το να αρνηθεί γιατρός την επίσκεψη θυμίζει στρατιώτη ο οποίος λιποτακτεί την ώρα της μάχης. Πρέπει καθένας να λαμβάνει τα μέτρα προστασίας που χρειάζονται, να αντιμετωπίζει τα έκτακτα περιστατικά και όχι να κάνει προληπτικούς ελέγχους, αλλιώς θα μπουκώσουν όλα τα νοσοκομεία της Ελλάδας», λέει στην «Κ» ο αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Φώτης Πατσουράκος. «Κάθε γιατρός δέχεται τα περιστατικά που κρίνει κατά συνείδηση. Και ο ιατρικός σύλλογος κάνει ό,τι μπορεί για να χορηγήσει υλικά προστασίας».

Σύμφωνα με τις οδηγίες που είχε δημοσιοποιήσει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας στις 13 Μαρτίου, κάθε γιατρός ο οποίος είναι πιθανό να έρθει σε επαφή με ασθενείς με οποιαδήποτε αναπνευστική λοίμωξη θα πρέπει να φοράει απλή χειρουργική μάσκα. Σε περίπτωση που κληθεί να δει κάποιο ύποπτο κρούσμα, θα πρέπει να χορηγείται μάσκα και στον ασθενή, να φοράει ο επαγγελματίας υγείας ατομικό εξοπλισμό προστασίας και να εφαρμόζει βασικές προφυλάξεις επαφής και σταγονιδίων.

Προμήθεια υλικών

Ο κ. Χατζής είχε προμηθευτεί μια προσωπίδα από το εξωτερικό προτού εξαπλωθεί ο νέος κορωνοϊός στην κοινότητα. Εχει εξασφαλίσει και μάσκα αυξημένης προστασίας FFP2, αλλά επισημαίνει ότι για καιρό ήταν δύσκολο να βρει στην αγορά απλές χειρουργικές μάσκες. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έστειλε στα τέλη Μαρτίου μια παρτίδα 75.000 μασκών και γαντιών σε 1.500 ιατρεία της πόλης και, σύμφωνα με νέα ανακοίνωσή του, στις 6 Απριλίου εξασφάλισε για τα μέλη του 500.000 υλικά ατομικής προστασίας. Οπως αναφέρει ο σύλλογος, ξεκίνησε η αποστολή τους «σε 4.500 ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς προκειμένου να παραμείνουν ασφαλείς και να κρατήσουν ανοιχτά τα ιατρεία τους μέσα στη μεγάλη αυτή υγειονομική κρίση».

Οι επισκέψεις στο ιατρείο του κ. Χατζή, όπως συμβαίνει και με άλλους συναδέλφους του, γίνονται μόνο έπειτα από ραντεβού, ώστε να μην συμπέσει κάποιος ασθενής με άλλον. Δεν πρέπει να υπάρχει διάστημα αναμονής. «Δεν κάθονται καθόλου στο σαλόνι, τους προτείνω να φορούν μάσκα και γάντια, αλλιώς θα τους τα δώσω εγώ στην πόρτα», λέει. «Εχω χρόνια αυτούς τους ασθενείς, δεν μπορώ να τους πω όχι, να μην τους δω. Υπάρχει μια αίσθηση καθήκοντος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή