Ολα αλλιώς

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τίτλος αυτής της στήλης, σήμερα που είμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας σε αναγκαστικό αυτοπεριορισμό, είναι σαν να μας βγάζει τη γλώσσα. «Mise en place», όρος της γαλλικής κουζίνας φυσικά, σημαίνει «το καθετί στη θέση του», στη σωστή του θέση.

Σε όλες τις κουζίνες, προτού αρχίσει το μαγείρεμα, πρέπει τα πάντα να είναι σωστά οργανωμένα και ταξινομημένα. Τα υλικά μιας συνταγής να βρίσκονται στον πάγκο εργασίας, καθαρισμένα, και αν απαιτείται, ζυγισμένα. Αν λ.χ. για ένα πιάτο χρειάζονται καρότα, αυτά να είναι ξεφλουδισμένα και κομμένα με τον σωστό τρόπο κοπής, έτοιμα να μπουν στην κατσαρόλα όταν έρθει η σειρά τους.

Πρέπει, λοιπόν, να έχει γίνει σωστή λίστα με όλες τις πρώτες ύλες και τις ποσότητες που χρειάζονται για τις παρασκευές του μάγειρα, να έχει μπει μια σειρά στα προϊόντα ανάλογα με τους χρόνους και τα στάδια μαγειρέματος, να έχει γίνει η βασική προετοιμασία ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια και η διαδικασία να κυλάει γλυκά και όμορφα με σκοπό το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Για το φετινό Πάσχα, όμως, το οποίο ζούμε με τους όρους που έχει επιβάλει ο κορωνοϊός σε ολόκληρο τον κόσμο, όλα μοιάζουν να βρίσκονται στη λάθος θέση· για τα «υλικά» της γιορτής δεν ισχύει το mise en place, είναι όλα αλλιώς.

Υπό κανονικές συνθήκες πολλοί από εμάς θα βρισκόμασταν ήδη εκτός των μεγάλων πόλεων, σε ορεινά χωριά και νησιά, με οικογένεια και φίλους, με κοκορέτσια και αρνάκια περασμένα στη σούβλα. Τα κάρβουνα θα ήταν έτοιμα ν’ ανάψουν, το μοτέρ θα είχε τεσταριστεί, τα κρασιά θα πάγωναν στο ψυγείο και το φύλλο για την χορτόπιτα θα περίμενε ν’ αγκαλιάσει σπανάκια, μυρώνια, καυκαλήθρες και φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ούζα και τα τσίπουρα θα ξεκινούσαν νωρίς το πρωί της Κυριακής του Πάσχα, μαζί και τα μεζεδάκια, και μέχρι να γίνει το αρνάκι, ως συνήθως, οι περισσότεροι θα είχαμε χορτάσει.

Εντάξει, θα ξεχάσουμε όσα ξέραμε και φέτος θα γιορτάσουμε διαφορετικά. Το Πάσχα του 2020 θα είναι μια παρένθεση σε όσα ζούσαμε μέχρι σήμερα, πολύ μικρό τίμημα που καλούμαστε να πληρώσουμε μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών. Ας φροντίσουμε να είμαστε καλά και να νοιαζόμαστε. Μπορεί φέτος όλα να βρίσκονται στη λάθος θέση, αλλά ας προσέξουμε για να είναι του χρόνου στη σωστή. Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή