Ανάλυση: Γιατί ξεκίνησε από τη Δικαιοσύνη η άρση των μέτρων

Ανάλυση: Γιατί ξεκίνησε από τη Δικαιοσύνη η άρση των μέτρων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που διερωτήθηκαν. Μα καλά από τη δικαιοσύνη και τα υποθηκοφυλακεία θα αρχίσει η άρση των μέτρων για την πανδημία; Τέτοια ερωτήματα είναι εύλογα και είναι φυσικό, όταν το σύνολο της οικονομικής και κοινωνικής ζωής έχει από καιρό παγώσει και δεν κινείται τίποτα.

Όμως μια προσεκτικότερη παρατήρηση στα πρώτα μέτρα που εξαγγέλθηκαν ως προπομποί για την άρση των περιορισμών για τον κορωνοιό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον και σηματοδοτεί πολλά για την απόφαση της κυβέρνησης να κλιμακώσει την άρση των περιορισμών.

Το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων, που συνδέεται άμεσα με τις μεταβιβάσεις, τα συμβόλαια, την κίνηση επιχειρηματικών σχεδίων είναι σημαντικό βήμα για την τόνωση της κτηματαγοράς, της οικονομικής δραστηριότητας, δίδοντας παράλληλα τη δυνατότητα στο δημόσιο να εισπράξει σημαντικά ποσά από φόρους και τέλη.

Τα υποθηκοφυλακεία άλλωστε δεν είναι χώροι συνωστισμού. Δεν είναι χώροι που συγκεντρώνονται πολλοί και σε κάθε περίπτωση η κίνηση των δικηγόρων, κυρίως, που κάνουν τους ελέγχους των τίτλων μπορεί με ασφάλεια να ελεγχθεί.

Το ίδιο συμβαίνει και με τις ελάχιστες, επιλεγμένες δικαστικές διαδικασίες που εξαγγέλθηκαν από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι θα σηματοδοτήσουν το άνοιγμα των δικαστηρίων. Πρόκειται για δικαστικές διαδικασίες που -και πάλι- όπως και για τα υποθηκοφυλακεία, έχουν άμεση σχέση με την οικονομία και το ξεμπλοκάρισμα δανείων, επιχειρηματικών κινήσεων, αγοραπωλησιών και λοιπά. Διότι αυτό είναι το αντικείμενο για τις άρσεις των προσημειώσεων σε υποθήκες, τις συντηρητικές κατασχέσεις και λοιπά, τα οποία θα αρχίσουν να δικάζονται πρώτα.

Από αυτά τα πρώτα μέτρα λοιπόν για την επάνοδο στην κανονικότητα γίνονται εμφανή δύο, τρία σημαντικά πράγματα. Πρώτον. Οτι η κυβέρνηση μελετά πάρα πολύ προσεκτικά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Επιλέγει εκείνα που καλύπτουν παράλληλα δύο στόχους. Πρώτα τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας – αφού πρόκειται για δραστηριότητες που δεν ενέχουν συνωστισμό- και δεύτερο συμβάλλουν στην τόνωση της οικονομίας και της είσπραξης δημοσίων εσόδων.

Επιπλέον η επιλογή των πρώτων μέτρων – υποθηκοφυλακεία, δικαστήρια έστω και με εξειδικευμένες δικαστικές διαδικασίες, δηλώνει την πρόθεσή της κυβέρνησης, πέραν της επανεκκίνησης της οικονομίας, που αποτελεί και βασικότατο στόχο, να κινητοποιήσει διαδικασίες εργασίας σε πολυπληθείς επαγγελματικούς κλάδους, όπως είναι οι δικηγόροι που και έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα και δεν πήραν κρατικές ενισχύσεις, πλην το 600 ψηφιακής επιμόρφωσης.

Με αυτά τα δεδομένα, κι αν έτσι συνεχιστεί η κλιμάκωση στην άρση των περιοριστικών μέτρων, θα μιλάμε για βήματα τόσο προσεκτικά και επιλεκτικά οργανωμένα, που θυμίζουν κινήσεις μικροχειρουργικής εμπνεύσεως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή