Προτεραιότητα η κτηματαγορά

Προτεραιότητα η κτηματαγορά

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η έναρξη της άρσης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία από τον χώρο της Δικαιοσύνης σχετίζεται άμεσα, όπως προκύπτει από τα μέτρα που ήδη εξαγγέλθηκαν, με την απόφαση της κυβέρνησης να δοθεί κατά προτεραιότητα έμφαση στη σταδιακή ανάταξη της οικονομίας χωρίς, την ίδια στιγμή, να τεθεί σε κίνδυνο το εξαιρετικά θετικό αποτέλεσμα που έχει επιτευχθεί, όσον αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας από την απειλή του κορωνοϊού. Οπως εκτιμούν παράγοντες της Δικαιοσύνης, η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων και η επανέναρξη των δικαστικών διαδικασιών που σχετίζονται με υποθήκες και συντηρητικές κατασχέσεις είναι μέτρα που υπηρετούν άμεσα την τόνωση της κτηματαγοράς, την εκταμίευση δανείων για ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ακόμα και τις περιπτώσεις επιχειρηματικής κινητικότητας, όταν αυτές έχουν άμεση σχέση με το ξεμπλοκάρισμα δικαστικών διαδικασιών. Ετσι, η επιλογή που έγινε να ξεκινήσει η αντίστροφη διαδικασία για άρση των περιορισμών από τις δραστηριότητες αυτές, καταδεικνύει και την προτεραιότητα που δίδεται στο να αρχίσουν να κινούνται τομείς της οικονομίας.

Ετσι κι αλλιώς, η επαναλειτουργία δικαστικών υπηρεσιών, όπως εξαγγέλθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, σχετίζεται μόνον με κατεπείγουσες δικαστικές διαδικασίες, εξαιρετικά επιλεκτικές, που σηματοδοτούν με εμφαντικό τρόπο, πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση για την άρση της καραντίνας και των μέτρων για τον κορωνοϊό. Τα στοχευμένα μέτρα επαναλειτουργίας των δικαστικών υπηρεσιών, με το άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων και επιμέρους δραστηριότητας των Πρωτοδικείων και των Ειρηνοδικείων, έχουν ωστόσο προκαλέσει την αντίδραση των συνδικαλιστικών εκπροσώπων του συνόλου του δικηγορικού σώματος. Η ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων όλης της χώρας με ανακοίνωσή της εξέφρασε επιφυλάξεις για την επαναλειτουργία μεμονωμένων δικαστικών υπηρεσιών και παράλληλα τη διαμαρτυρία της, διότι, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, η κυβερνητική εξαγγελία για την επαναλειτουργία της Δικαιοσύνης έγινε «χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη του δικηγορικού σώματος, χωρίς να έχει ενημερωθεί ο κλάδος για τον λόγο επιλογής των συγκεκριμένων διαδικασιών, και κυρίως χωρίς να έχει ενημερωθεί το δικηγορικό σώμα για τη γνώμη των αρμοδίων υγειονομικών αρχών και τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας».

Επίσης, οι δικηγορικοί σύλλογοι έθεσαν εκ νέου σειρά αιτημάτων σε ό,τι αφορά την οικονομική ενίσχυση των δικηγόρων, που έχουν πληγεί από τα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση όφειλε να τους εντάξει στις επαγγελματικές κατηγορίες για οικονομική ενίσχυση με τα 800 ευρώ.

Παράλληλα θέτουν και πάλι σειρά επισημάνσεων, πολλές από τις οποίες κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, για διεύρυνση της παροχής τεχνολογικών δυνατοτήτων στη Δικαιοσύνη με ψηφιοποίηση στην κατάθεση των δικογράφων και άλλες παρεμφερείς τεχνολογικής φύσεως διευκολύνσεις και δυνατότητες.

Πάντως, η επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων, όπως τόνιζαν έμπειροι συμβολαιογράφοι, θα ξεμπλοκάρει άμεσα μεταβιβάσεις, συμβόλαια και άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις που σχετίζονται άμεσα και καθοριστικά με την τόνωση της αγοράς και της κτηματαγοράς αλλά και την είσπραξη σημαντικών χρηματικών ποσών από φόρους και τέλη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή