Τα σχέδια για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

Τα σχέδια για τη λήξη της σχολικής χρονιάς

4' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη Δευτέρα 11 Μαΐου –δύο μήνες μετά το τελευταίο, στις 11 Μαρτίου– θα χτυπήσει ξανά, εκτός απροόπτου, το πρωινό κουδούνι στα σχολεία της χώρας. Οπως όλα δείχνουν τότε θα επαναλειτουργήσουν τα λύκεια, και μάλιστα μόνο η τελευταία τάξη, ώστε να πραγματοποιηθούν οι Πανελλαδικές Εξετάσεις το τρίτο δεκαήμερο Ιουνίου. Σύμφωνα με το Μαξίμου, η γενική αρχή για επιστροφή των μαθητών στα σχολεία είναι «πρώτα οι μεγάλοι, μετά οι μικροί». Τα βήματα θα αποφασίζονται από την αρμόδια ομάδα του υπουργείου Υγείας ανά επτά ή δεκαπέντε ημέρες, άρα θα ακολουθήσει η επιστροφή των υπόλοιπων μαθητών λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού σχολείου, ενώ είναι πολύ πιθανό να παραταθεί το σχολικό έτος κατά μία εβδομάδα. Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζεται για την υποδοχή των μαθητών στις τάξεις και την οργάνωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Πληροφορίες της «Κ» κάνουν λόγο για επτά σενάρια για το πώς θα λειτουργήσουν τα σχολεία. Επίσης για την αναπλήρωση της χαμένης ύλης ώστε οι μαθητές, πλην της Γ΄ Λυκείου, να μην έχουν κενά τον Σεπτέμβριο, η ηγεσία του υπουργείου έχει ζητήσει και λάβει εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Το ΙΕΠ έχει υποδείξει τα συγκεκριμένα κεφάλαια της σχολικής ύλης ανά μάθημα, που δεν έχουν διδαχθεί και πρέπει απαραίτητα οι μαθητές να γνωρίζουν για να προχωρήσουν στην επόμενη τάξη τον Σεπτέμβριο. Για τον λόγο αυτό δεν αποκλείεται τα σχολεία να ανοίξουν λίγο νωρίτερα από την 11η Σεπτεμβρίου.

Το σχέδιο για το άνοιγμα των εκπαιδευτικών μονάδων θα αρχίσει να αναπτύσσεται κλιμακωτά από τη Δευτέρα 11η Μαΐου. Αλλωστε, στις 10 Μαΐου ολοκληρώνεται η ισχύουσα απόφαση για αναστολή λειτουργίας των σχολείων, και έως τότε θα έχουν χαθεί επτά εβδομάδες διδακτικού χρόνου. Με βάση αυτό το δεδομένο, υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Παιδείας θεωρούν, μιλώντας στην «Κ», ότι μπορεί να ολοκληρωθεί επαρκώς η εκπαιδευτική διαδικασία για τις δύο βαθμίδες, με παράταση μιας εβδομάδας του σχολικού έτους.

Το βέβαιο είναι ότι η αρχή της επιστροφής των μαθητών θα γίνει από εκείνους της Γ΄ Λυκείου ώστε να υπάρξει χρόνος για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Η έναρξή τους προσδιορίζεται περί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου, ώστε να έχουν ολοκληρωθεί έως τα μέσα Ιουλίου. Οι υπόλοιπες τάξεις λυκείου, γυμνασίου και δημοτικού θα επανέλθουν στα θρανία μεταξύ 25ης Μαΐου και 1ης Ιουνίου. «Η υποδοχή των μαθητών είναι το πιο δύσκολο πράγμα σε σχέση με την οργάνωση των Πανελλαδικών», ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, παραπέμποντας στην εφαρμογή των όποιων οδηγιών δοθούν από το υπ. Υγείας για την τήρηση αποστάσεων και τη χρήση μάσκας και γαντιών. Βέβαιη είναι η συνεχής χρήση αντισηπτικών σε κάθε σχολείο.

Οι αριθμοί υποδηλώνουν το μέγεθος της μέριμνας που πρέπει να ληφθεί: Στην Ελλάδα έχουμε συνολικά περί το 1.350.000 μαθητές και 146.500 εκπαιδευτικούς. Με δεδομένο ότι κάθε τμήμα μπορεί να έχει έως 29 μαθητές, έχουν καταγραφεί επτά σενάρια, μεταξύ των οποίων η αραίωση των μαθητών σε περισσότερες αίθουσες των ίδιων σχολικών μονάδων (αν γυμνάσια-λύκεια δεν λειτουργούν ταυτόχρονα), η εναλλασσόμενη (πρωί-απόγευμα) λειτουργία των σχολείων και η μείωση του καθημερινού ωραρίου με ανάλογη μείωση της διάρκειας κάθε διδακτικής ώρας (από 45΄ σήμερα), ιδίως για το δημοτικό. Επίσης, αναζητούνται ημερομηνίες για τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις σε γυμνάσιο, λύκειο.

Για την οργάνωση των Πανελλαδικών Εξετάσεων θα απαιτηθούν περισσότερα εξεταστικά κέντρα και επιτηρητές. Βεβαίως, πάντα αφήνεται ένα κενό θρανίο μεταξύ κάθε δύο στοιχισμένων υποψηφίων σε κάθε αίθουσα. Εως πέρυσι σε κάθε αίθουσα ήταν περίπου 20 παιδιά, τώρα εκτιμάται ότι μπορούν να τηρηθούν τα προληπτικά μέτρα με έως 15 παιδιά. Μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι τα μαθήματα με υψηλή προσέλευση υποψηφίων και δη η Νεοελληνική Γλώσσα Γενικής Παιδείας. Στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2019 στο μάθημα προσήλθαν 81.244 παιδιά. Για το μάθημα όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να εξεταστούν στα ίδια θέματα, ώστε να διασφαλιστεί ότι ο βαθμός δυσκολίας τους θα είναι ο ίδιος για όλους, καθώς πολλοί διεκδικούν θέση στα 146 τμήματα, που περιλαμβάνονται σε περισσότερα του ενός επιστημονικά πεδία (π.χ. τα παιδαγωγικά).

Ερώτημα βέβαια είναι και πώς θα αντιδράσουν οι γονείς, καθώς θεωρείται βέβαιο ότι κάποιοι θα φοβηθούν να στείλουν τα παιδιά στο σχολείο. Επίσης μία παράμετρος που γνωρίζει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι πως ελάχιστοι μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα επιστρέψουν στο σχολείο, αφού οι περισσότεροι –όπως συμβαίνει κατά παράδοση – θα επιλέξουν να απουσιάσουν για τις τελικές επαναλήψεις (και τα ιδιαίτερα).

Αγχος υπάρχει και στους εκπαιδευτικούς. «Οι εκπαιδευτικοί με μόνο εφόδιο το φιλότιμο ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, αν και απροετοίμαστοι εντελώς για το έργο αυτό. Ωστόσο, στις μέρες μας, ο αγαπημένος χώρος του σχολείου έχει μετατραπεί σε κινούμενη άμμο για τους πενηντάρηδες και εξηντάρηδες δασκάλους που υπηρετήσαμε το δημόσιο σχολείο για τριάντα και πλέον χρόνια. Πολλοί έχουν θέματα υγείας. Επιπλέον, στα σπίτια μας υπάρχουν υπερήλικες γονείς, σύζυγοι με προβλήματα υγείας. Ο συνωστισμός είναι το χαρακτηριστικό των σχολείων. Πρέπει να ληφθεί μέριμνα και για τους ανθρώπους, οι οποίοι πρόθυμα και πάλι θα ριχτούν στην αρένα των Πανελλαδικών» ανέφερε στην «Κ» η φιλόλογος σε σχολείο της Αττικής Φιλιώ Καραστάθη.

Πανεπιστήμια

Για τα πανεπιστήμια, η Σύνοδος Πρυτάνεων θα ασχοληθεί με το θέμα την προσεχή Τετάρτη. Το βασικό σενάριο από το υπ. Παιδείας είναι να λειτουργήσουν τα ιδρύματα μόνο για τα μαθήματα που είναι απαραίτητο να γίνουν διά ζώσης, δηλαδή τα εργαστηριακά, τα οποία δεν έχουν πραγματοποιηθεί. Ηδη, άλλωστε, η πλειονότητα των μαθημάτων (π.χ. το 86% του συνόλου στο ΕΚΠΑ) παραδίδονται μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με πολύ μεγάλη συμμετοχή φοιτητών. Οσο για τις εξετάσεις, πανεπιστημιακοί τονίζουν ότι μπορεί να γίνουν ακόμη και ηλεκτρονικά, όπως στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Σίγουρα, πάντως, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Νίκος Παπαϊωάννου, «ακόμη και εάν οι εξετάσεις δεν γίνουν τον Ιούνιο-Ιούλιο, μπορεί να πραγματοποιηθεί διπλή εξεταστική τον Σεπτέμβριο. Λύση θα βρεθεί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή