ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δίκη Τοπαλούδη: Εκκίνηση χωρίς κοινό και υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα

Δίκη Τοπαλούδη: Εκκίνηση χωρίς κοινό και υπό αυστηρά υγειονομικά μέτρα

Χωρίς την παρουσία κοινού και με παρόντες τους βασικούς παράγοντες της δίκης, ξεκίνησε τη Δευτέρα η δίκη για τη στυγερή δολοφονία της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη.

Η δίκη διεξάγεται παρά το γεγονός, ότι τα ποινικά δικαστήρια δεν έχουν ακόμα επαναλειτουργήσει, προκειμένου να προλάβει η δικαιοσύνη να μην λήξουν τα 18μηνα προσωρινής κράτησης των δύο κατηγορουμένων.

Πάντως, την πρώτη ημέρα μερικής άρσης των μέτρων για την πανδημία και στη δικαιοσύνη, ενώ η μοναδική δίκη που γίνεται είναι αυτή της Ελένης Τοπαλούδη, η εικόνα ήταν πρωτόγνωρη.

Στη δικαστική αίθουσα περίπου εκατό τετραγωνικών υπήρχαν περί τα 20 συνολικά άτομα (δικαστές, δικηγόροι, μάρτυρας που κατέθετε) χωρίς δημοσιογράφους και κοινό.

Επίσης στο Πρωτοδικείο της Αθήνας, όπου διεξάγονται ορισμένες ειδικές διαδικασίες, η κατάσταση θύμιζε μονάδα νοσηλείας, με θερμομετρήσεις, μάσκες, γάντια κλπ.

Δεκάδες υποψήφιοι ένορκοι ήταν συγκεντρωμένοι για τις υποθέσεις που επρόκειτο τυπικά να ξεκινήσουν. Η γραμματέας βγήκε έξω φωνάζοντας τα ονόματα τους προκειμένου να διαπιστώσει πόσοι παρόντες και η κλήρωση των ενόρκων έγινε εντός του κτιρίου.