«Να είμαστε σε επαγρύπνηση»

«Να είμαστε σε επαγρύπνηση»

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη αυξημένης επαγρύπνησης των πολιτών για το ενδεχόμενο να εκδηλώσουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του κορωνοϊού, σε αυτή τη φάση χαλάρωσης των μέτρων, τόνισε χθες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας. Ο καθηγητής χαρακτήρισε τις επόμενες 15 ημέρες κρίσιμες, σημειώνοντας ότι «όλοι μας θα κριθούμε για τη συνέχιση της συμμόρφωσής μας με τα κατάλληλα μέτρα» και πρόσθεσε ότι «τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, οφείλουμε να είμαστε σε επαγρύπνηση. Να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για συμπτώματα, που θα οδηγήσουν σε έγκαιρο έλεγχο, ιχνηλάτηση επαφών, απομόνωση και τελικά αποφυγή της διασποράς του ιού». Οπως άλλωστε ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, «ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμα. Μας περιμένουν ακόμα και άλλες μάχες».

Σημειώνεται ότι ομάδες επιστημόνων στη χώρα μας παρακολουθούν μια σειρά παραμέτρους που αφορούν τη δραστηριότητα του ιού, βάσει των οποίων προχωρούν σε μαθηματικές εκτιμήσεις για το τι αναμένεται να ακολουθήσει. Αυτή τη στιγμή, έχει εκτιμηθεί με ακρίβεια της τάξης του 98,5% ότι ο βασικός αριθμός αναπαραγωγής R0 –αποτυπώνει τον μέσο αριθμό των ατόμων που θα κολλήσουν τη νόσο από ένα άτομο– στη χώρα μας είναι κάτω του 0,5, γεγονός που κάνει αισιόδοξους τους ειδικούς για την εξέλιξη της νόσου στη χώρα. Μεταξύ των συμμάχων σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να είναι και η αύξηση της θερμοκρασίας, που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της δραστηριότητας του ιού, χωρίς όμως να είναι σίγουρο ότι θα την εξαφανίσει.

Χθες ανακοινώθηκαν έξι νέα κρούσματα του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 2.632. Διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας νοσηλεύονταν χθες 35 ασθενείς, ενώ 81 ασθενείς έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Χθες δηλώθηκαν δύο επιπλέον θάνατοι λόγω του κορωνοϊού. Ο συνολικός αριθμός των ατόμων που κατέληξαν λόγω της νόσου είναι 146. Το 93,2% αυτών είτε είχε υποκείμενα νοσήματα ή ήταν ηλικίας 70 ετών και άνω.

Χθες ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματος των Κινητών Ομάδων του ΕΟΔΥ (ΚΟΜΥ), σκοπός των οποίων είναι να συνδράμουν στην καλύτερη επιδημιολογική επιτήρηση της COVID-19 με την ανίχνευση και τον έλεγχο πιθανών κρουσμάτων στην κοινότητα. Δειγματοληψίες έκαναν οι πρώτες 25 μονάδες, από τις 500 που προβλέπεται να αναπτυχθούν συνολικά. Ενδεικτικά, ΚΟΜΥ πραγματοποίησαν ελέγχους σε Αθήνα, Γαλάτσι, Νέα Σμύρνη, Κορυδαλλό, Δομοκό, Καρδίτσα και Θεσσαλονίκη. Οι ΚΟΜΥ δραστηριοποιούνται –σε αυτή την πρώτη φάση– σε κλειστές δομές με ευπαθείς ομάδες πληθυσμού, όπως οι οίκοι ευγηρίας, κέντρα αστέγων κ.ά.

Εν τω μεταξύ, από τις 15 Ιουνίου θα αρχίσουν να εκδικάζονται κανονικά όλες οι ποινικές υποθέσεις, όπως ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πανδημία. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε, στις 28 Απριλίου ξεκίνησαν τα υποθηκοφυλακεία, τα Πρωτοδικεία και τα Ειρηνοδικεία μόνον για συγκεκριμένες ειδικές διαδικασίες. Στις 6 Μαΐου θα λειτουργήσουν για συγκεκριμένες διαδικασίες το Συμβούλιο της Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο και οι διαδικασίες όπου δεν παρίστανται δικηγόροι και διάδικοι είναι δηλαδή γραπτές. Την 1η Ιουνίου θα λειτουργήσει κανονικά και στο σύνολο η διοικητική δικαιοσύνη ( διοικητικά δικαστήρια). Στις 15 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει το σύνολο της ποινικής και πολιτικής δικαιοσύνης, θα γίνονται δηλαδή όλες οι δίκες. Στις 2 Ιουνίου θα επαναλειτουργήσει και η Εθνική Σχολή Δικαστών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή