Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το Δημόσιο

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες από το Δημόσιο

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα δέσμη ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της αποτελεσματικής, γρήγορης και κυρίως ανέπαφης εξυπηρέτησης των πολιτών, δεδομένων των περιορισμών που υπάρχουν λόγο κορωνοϊού.

«Ψηφιακό γκισέ», αποστολή δημοσίων εγγράφων στο email, αλλά και έκδοση πιστοποιητικών μέσω του gov.gr τέθηκαν ήδη σε λειτουργία από χθές, ενώ εντός του μήνα αναμένεται να λειτουργεί και η ψηφιακή υπογραφή στο Δημόσιο.

Εφεξής, ο πολίτης θα μπορεί να συναλλάσσεται με δημόσιες υπηρεσίες και μέσω διάσκεψης με τον υπάλληλο. Πρόκειται για το «ψηφιακό γκισέ», το οποίο αφορά επί του παρόντος τα ΚΕΠ, τις ΔΟΥ, και τον e-ΕΦΚΑ, αλλά σύντομα αναμένεται να λειτουργήσει και σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου.

Ο πολίτης θα μπαίνει στο gov.gr, θα κλείνει ραντεβού με την υπηρεσία που θέλει και θα κάνει διάσκεψη με τον υπάλληλο σε ώρα που θα συμφωνείται. Εφόσον ζητεί κάποιο πιστοποιητικό, ο υπάλληλος θα το εκδίδει ψηφιακά και θα το στέλνει με email.

Παράλληλα, μέσω του gov.gr, οι πολίτες θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους με το έγγραφο ή τη βεβαίωση που χρειάζονται από τα ΚΕΠ, τα οποία στη συνέχεια θα εκδίδουν τα έγγραφα που ζητούνται και θα τα αποστέλλουν στο e-mail του πολίτη. Λόγω κορωνοϊού και προς αποτροπή της φυσικής παρουσίας, τα έγγραφα τους τελευταίους δύο μήνες αποστέλλονταν στους αιτούμενους μέσω ταχυμεταφοράς ή ταχυδρομείου. Ως προς την εξυπηρέτηση διά φυσικής παρουσίας, αυτή έχει απαγορευθεί και μέχρι τώρα ήταν δυνατή μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις και αφού είχε προηγηθεί ραντεβού μεταξύ του υπαλλήλου και του πολίτη.  

Από χθες τέθηκε σε λειτουργία και η έκδοση ληξιαρχικών πιστοποιητικών μέσω του gov.gr. Πρόκειται για επτά πιστοποιητικά, (γέννησης, θανάτου, γάμου, βάπτισης, οικογενειακής κατάστασης, μόνιμης κατοικίας και εγγυτέρων συγγενών)  την ψηφιακή έκδοση των οποίων είχε προαναγγείλει ο  υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Εντός του μήνα, αναμένεται επίσης η καθιέρωση της «ψηφιακής υπογραφής» στο Δημόσιο. Με αυτή θα δίνεται η δυνατότητα σε όλη την ιεραρχία των υπουργείων να υπογράφει ψηφιακά, γεγονός που αναμένεται να απαλλάξει από τη γραφειοκρατία τις συγκεκριμένες διαδικασίες, αλλά και να μειώσει την ανάγκη για αυτοπρόσωπη παρουσία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή