Και άλλα τραπεζάκια έξω και καθαρά χέρια παντού

Και άλλα τραπεζάκια έξω και καθαρά χέρια παντού

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δήμους περνάει η υγειονομική «σκυτάλη» για την επανέναρξη λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης, αλλά και για τις αυξημένες ανάγκες καθαριότητας των σχολείων, λόγω κορωνοϊού.

Το νομοσχέδιο για την εστίαση, με ρυθμίσεις προς ενίσχυση των ιδιοκτητών εστιατορίων, αναμένεται να είναι έτοιμο εντός της εβδομάδος και θα προβλέπει την παραχώρηση πρόσθετου εξωτερικού χώρου για τραπεζοκαθίσματα εκεί όπου είναι εφικτό, χωρίς οι καταστηματάρχες να καταβάλουν επιπλέον δημοτικά τέλη στους δήμους. Ο όρος που θα τίθεται είναι να μην παρεμποδίζεται η διέλευση των πεζών, ενώ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει δυνατότητα για να παραχωρηθεί επιπλέον χώρος, οι δήμοι θα μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση των τελών, στα συγκεκριμένα καταστήματα, έως και 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η επέκταση των τραπεζοκαθισμάτων θα γίνει με τρόπο ώστε να μην παρεμποδίζεται η διέλευση πεζών από πεζοδρόμια, πλατείες κτλ., και παράλληλα να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, ενώ θα δίνεται η δυνατότητα χρήσης με περιορισμούς και του εσωτερικού χώρου των καταστημάτων, αλλά και των χώρων που περιβάλλονται από ανοιγόμενα τζάμια, πάντα με την τήρηση των κανόνων προστασίας, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται η απόσταση μεταξύ των τραπεζιών αλλά και ο περιορισμός στον αριθμό των παρόντων. «Δίνουμε τη δυνατότητα στους δημάρχους, οι οποίοι ξέρουν από πολύ κοντά την πραγματικότητα, σε συνεργασία με τους επαγγελματίες του χώρου, σε κάθε δήμο, να δώσουν τη σωστή λύση. Ζητούμενο είναι τα εστιατόρια να επεκταθούν σε μεγάλο βαθμό για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τη μείωση της πελατείας που έχουν λόγω της εφαρμογής των μέτρων», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Δεδομένου ότι ο κλάδος της εστίασης είναι ένα από τα βασικά «οικονομικά θύματα» του κορωνοϊού, το θέμα απασχόλησε τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης μεταξύ των οποίων ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης τάχθηκαν στο πλευρό των ιδιοκτητών καταστημάτων εστίασης, στηρίζοντας τη μείωση των τελών όπου δεν υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των τραπεζοκαθισμάτων, αλλά και ζητώντας να υπάρξει απλοποίηση των ελέγχων και των ποινών, ώστε να μπορεί ο εκάστοτε δήμος εύκολα και γρήγορα να επαναφέρει τους παραβάτες σε τάξη. Μάλιστα, ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης αναφέρθηκε στην ανάγκη βοήθειας των καταστημάτων εστίασης όχι μόνο για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και γιατί όπως είπε είναι μία ανάγκη των πολιτών μετά τα μέτρα προστασίας που εφαρμόστηκαν. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες για τη λειτουργία μικρών ανοιχτών τοπικών αγορών, προκειμένου να τονωθούν οι τοπικές οικονομίες και να δημιουργηθούν νέα σημεία ενδιαφέροντος.

Τα σχολεία

Ως προς τα σχολεία, οι δήμοι θα είναι αρμόδιοι για τη διανομή των αντισηπτικών που έχουν δοθεί από το υπουργείο Παιδείας, ενώ θα είναι υπεύθυνοι και για τον καθαρισμό των χώρων τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα (και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων), καθώς και για τον εφοδιασμό των εγκαταστάσεων με τα απαραίτητα υλικά καθαριότητας και ατομικής προστασίας, όπως αντισηπτικά, σαπούνια, χαρτοπετσέτες, ποτήρια μιας χρήσης, και περιορισμένου αριθμού μασκών μιας χρήσης.

Σε σύσκεψη που είχε η εκτελεστική επιτροπή της ΚΕΔΕ με την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, ξεκαθαρίστηκε ότι οι μαθητές δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν μάσκα, ενώ το υπουργείο Παιδείας δεσμεύθηκε ότι θα αποστείλει και αλλά αντισηπτικά προς τους δήμους.

Παράλληλα, με εγκύκλιο που απέστειλε το υπουργείο Εσωτερικών προς τους δήμους, ενόψει της αυριανής έναρξης των μαθημάτων για τη Γ΄ Λυκείου, διευκρινίζει ότι για την καθαριότητα των σχολείων μπορεί να χρησιμοποιηθεί και το προσωπικό της καθαριότητας που εργάζεται στα γυμνάσια και στα δημοτικά σχολεία τα οποία θα ανοίξουν αργότερα, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα πρόσληψης τετράμηνων συμβασιούχων για τον συγκεκριμένο σκοπό. Οπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, το προσωπικό καθαριότητας θα πρέπει να εμφανιστεί στην εργασία του μερικές ημέρες πριν από την επαναλειτουργία των σχολείων προκειμένου να προβεί σε σχολαστική καθαριότητα των αιθουσών και των προαύλιων χώρων των σχολείων.

«Ενόψει της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τη διαφύλαξη της υγείας των μαθητών και διδασκόντων και την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, θα πρέπει να παρέχονται υπηρεσίες καθαριότητας καθ’ όλη τη διάρκεια λειτουργίας των σχολικών μονάδων», επισημαίνεται στην εγκύκλιο, με την οποία ξεκαθαρίζεται ότι στην υπηρεσία καθαριότητας μπορούν να εργαστούν λόγω των έκτακτων αναγκών και εργαζόμενοι άλλων νομικών προσώπων η υπηρεσιών των ΟΤΑ που εξακολουθούν να είναι σε αναστολή λόγω κορωνοϊού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή