Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει και χαλάρωση των μέτρων προστασίας των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον κορωνοϊό. Αυτό τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, σημειώνοντας ότι η μάσκα ή η τήρηση των αποστάσεων και η επικοινωνία από μακριά είτε αυτή είναι τηλεφωνική είτε οπτική με τη χρήση της τεχνολογίας, θα πρέπει να συνεχίσουν να είναι ο κανόνας στις επαφές μας με παππούδες, γονείς, συγγενείς και φίλους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Οπως ανέφερε ο παθολόγος-λοιμωξιολόγος, διευθυντής του Υγειονομικού της Πολεμικής Αεροπορίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, «αυτό που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να προστατεύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έχουμε στο περιβάλλον μας και μπορεί αυτοί να είναι οι γονείς μας, οι παππούδες μας, συγγενείς μας ή οποιοσδήποτε άλλος, τηρώντας τα μέτρα της κοινωνικής απόστασης, εφαρμόζοντας την υγιεινή των χεριών, φορώντας μάσκα όταν πρέπει να τους πλησιάσουμε, αποφεύγοντας να τους επισκεφθούμε ή να τους πλησιάσουμε όταν είμαστε άρρωστοι, αλλά ταυτόχρονα και με το να τους δείχνουμε το ενδιαφέρον μας, έστω και από μακριά, με συχνά τηλεφωνήματα, με οπτική επικοινωνία, με τους καινούργιους τρόπους που μας προσφέρει η τεχνολογία, αν μάλιστα είναι και εκείνοι εξοικειωμένοι, καθώς επίσης και με εξυπηρετήσεις για εξωτερικές δουλειές και βοήθεια στο σπίτι, όταν τη χρειάζονται». Και συνέχισε, «εκείνοι πάλι θα πρέπει να λαμβάνουν και από μέρους τους τα απαραίτητα μέτρα που έχουν αναφερθεί πολλές φορές και, κυρίως, να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους, να είναι ενυδατωμένοι, να επικοινωνούν με τον γιατρό τους αν δεν αισθάνονται καλά και να κάνουν καθημερινή άσκηση».

Υπενθυμίζεται ότι στους παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση εκτός από παθήσεις όπως αρρύθμιστη υπέρταση, σακχαρώδης διαβήτης, βαριές καρδιοπάθειες, νεφρική ανεπάρκεια είναι και η ηλικία. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση των στοιχείων των ασθενών με COVID-19 στη χώρα μας. Εως και την Κυριακή, το ποσοστό των ατόμων 65 ετών και άνω στο σύνολο των κρουσμάτων ήταν 21,7% και στο σύνολο των θανάτων λόγω της νόσου 73,6%.

Στην πρόσφατη εισήγησή τους για «άνοιγμα» των εσωτερικών συγκοινωνιών, οι ειδικοί της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στάθμισαν και το γεγονός ότι ηλικιωμένοι που συνηθίζουν να ζουν αρκετούς μήνες σε εξοχικά εκτός αστικών κέντρων είχαν «εγκλωβιστεί» στις πόλεις όπου η κυκλοφορία του ιού ήταν όλο αυτό το διάστημα πολύ μεγαλύτερη. Με τη μετάβασή τους στο εξοχικό έχουν λιγότερες πιθανότητες έκθεσης στον ιό, πάντα υπό την προϋπόθεση ότι θα τηρούνται οι κανόνες υγιεινής.

Χθες, ανακοινώθηκαν μόλις δύο νέα κρούσματα του SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων περιστατικών ανέρχεται σε 2.836. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 24 ασθενείς με διάμεση ηλικία τα 72 έτη. Ενενήντα ασθενείς έχουν εξέλθει από ΜΕΘ. Τέλος, καταγράφηκαν χθες δύο επιπλέον θάνατοι λόγω της COVID-19. Ο συνολικός αριθμός των θανάτων στη χώρα είναι 165.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή