Ευάλωτοι στον καύσωνα οι καρδιοπαθείς

Ευάλωτοι στον καύσωνα οι καρδιοπαθείς

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δυσφορία στον θώρακα που επεκτείνεται στην κάτω γνάθο και ενδεχομένως αντανακλά στην πλάτη ή στο χέρι. Δύσπνοια, καταβολή, σύγχυση. Ταχυκαρδία, ζάλη και πρόδρομες εκδηλώσεις θερμοπληξίας όπως δίψα, αδυναμία, ίλιγγος, πονοκέφαλος, ναυτία. Αυτά είναι, σύμφωνα με τους καρδιολόγους, τα συμπτώματα που εφόσον εμφανίσουν ασθενείς με καρδιολογικές παθήσεις θα πρέπει αμέσως να απευθυνθούν στον γιατρό τους.

Σύμφωνα με την Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, οι καρδιοπαθείς, ιδίως οι ηλικιωμένοι, ανήκουν στην ομάδα πληθυσμού η υγεία των οποίων μπορεί να επηρεαστεί σοβαρά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι ιδιαίτερα έντονος τις πρώτες ημέρες του καύσωνα, όταν ο οργανισμός δεν έχει ακόμα εγκλιματιστεί.

Οπως αναφέρει η ΕΚΕ, «ο εγκλιματισμός χρειάζεται 7-14 ημέρες έκθεσης στις υψηλές θερμοκρασίες. Με τον εγκλιματισμό μειώνεται ο ουδός εμφάνισης ιδρώτα, έτσι το άτομο ιδρώνει σε χαμηλότερη βασική θερμοκρασία. Ο ιδρώτας, δε, είναι ο πιο αποτελεσματικός φυσικός μηχανισμός ενάντια στη θερμοπληξία. Οσο ο ιδρώτας παραμένει, το άτομο μπορεί να αντέξει ιδιαίτερες υψηλές θερμοκρασίες, αρκεί να αντικαθιστά το νάτριο και το νερό που χάνεται». Σύμφωνα με την ΕΚΕ σε περιόδους καύσωνα παρατηρείται αύξηση στη συχνότητα των εισαγωγών οξέων καρδιαγγειακών συμβαμάτων, τα οποία φαίνεται να συσχετίζονται με την παρατηρούμενη αύξηση των συγκεντρώσεων των σωματιδίων στην ατμόσφαιρα του διοξείδιου του θείου αλλά και του όζοντος που προάγουν τη φλεγμονώδη διεργασία.

Στις οδηγίες που έχει εκδώσει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία, εκτός από τις γενικές συστάσεις που αφορούν στην αποφυγή του ήλιου κατά τις ώρες υψηλής ακτινοβολίας και της βαριάς σωματικής εργασίας ή άθλησης, την αποφυγή των μεγάλων γευμάτων, την κατανάλωση άφθονων υγρών (1,5-2 λίτρα) και φρούτων – λαχανικών και τα συχνά ντους με χλιαρό νερό, τονίζει ότι τα άτομα με καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει υπό την ιατρική συμβουλή να τροποποιήσουν τη φαρμακευτική αγωγή τους. Οι υπερτασικοί το καλοκαίρι χρειάζονται μικρότερες δόσεις φαρμάκων, γιατί η πίεση μειώνεται με τη ζέστη, σημειώνουν οι ειδικοί της εταιρείας, ενώ για τα άτομα με καρδιακή ανεπάρκεια, σημειώνουν ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή της δοσολογίας φαρμάκων όπως τα διουρητικά και τα αγγειοδιασταλτικά, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος των ηλεκτρολυτικών διαταραχών και της αφυδάτωσης.

Οι ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις θα πρέπει να αποφεύγουν τη θάλασσα τις επικίνδυνες ώρες του ήλιου (12 έως 4 μ.μ.), να έρχονται σταδιακά σε επαφή με το νερό, αλλά και να κολυμπούν για 30-45 λεπτά την ημέρα –έστω και με ήπια ένταση– γιατί το ευεργετικό όφελος της άσκησης είναι τότε περισσότερο εμφανές. Αναφορικά με τις διακοπές στο βουνό, η ΕΚΕ σημειώνει ότι σε μεγάλο υψόμετρο λόγω της μείωσης της ατμοσφαιρικής πίεσης αυξάνεται η καρδιακή συχνότητα. Ειδικά οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια θα πρέπει να αποφεύγουν τα μεγάλα υψόμετρα (πάνω από 2.500 μέτρα).

Το ταξίδι με αεροπλάνο ή άλλο μέσο απαγορεύεται στους ασθενείς με πρόσφατο οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου ή ασταθή στηθάγχη, πρόσφατη επέμβαση by pass ή απορρύθμιση καρδιακής ανεπάρκειας. Κάθε καρδιοπαθής πρέπει να έχει μαζί του όταν ταξιδεύει τα φάρμακά του, τα στοιχεία του γιατρού του, και τις απαραίτητες πληροφορίες για την πάθηση και την περίθαλψή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή