Εντονες αντιδράσεις για προσφυγικό

Εντονες αντιδράσεις για προσφυγικό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τεντωμένο σκοινί κινείται η κυβέρνηση στο μεταναστευτικό – προσφυγικό, με τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν έντονα στην παρουσία μεταναστών σε πολλές περιοχές, ενώ έχουν ανακύψει και προβλήματα διαχείρισης και συνεργασίας. Μετά τα επεισόδια μεταξύ κατοίκων και αστυνομίας προχθές, Κυριακή, στη Μαλακάσα, όπου σε δύο δομές φιλοξενούνται 3.000 μετανάστες, ενώ οι μόνιμοι κάτοικοι δεν ξεπερνούν τους 500, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε μια προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα, ανακοίνωσε ότι στην περιοχή θα δημιουργηθεί η «πρώτη ελεγχόμενη δομή στην ενδοχώρα».

Στη Μαλακάσα λειτουργεί δομή φιλοξενίας αιτούντων άσυλο εδώ και δύο χρόνια, όπου στεγάζονται περίπου 1.800 άτομα. Ωστόσο, τον Μάρτιο, και εν μέσω της κρίσης του κορωνοϊού, στην περιοχή, σε μικρή απόσταση από την προηγούμενη μόνιμη δομή, στήθηκε «προσωρινή», όπως αρχικά ονομάστηκε από το υπουργείο Μετανάστευσης, δομή για τη στέγαση όσων έφθασαν τον Μάρτιο στα νησιά, περίπου 1.200 ατόμων. Μάλιστα, τους επόμενους δύο μήνες η δομή αυτή μετατράπηκε σε μόνιμη, με κόστος ανέγερσης πάνω από 4 εκατομμύρια ευρώ. Την Κυριακή το μεσημέρι, περίπου 400 άτομα, κάτοικοι της Μαλακάσας αλλά και των γύρω περιοχών, προσπάθησαν να αποκλείσουν την εθνική οδό ζητώντας την απομάκρυνση των μεταναστών, οι οποίοι συχνά προκαλούν φασαρίες στο χωριό. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., αστυνομικές δυνάμεις δημιούργησαν φραγμό στο σημείο προκειμένου να τους αποτρέψουν, αλλά δέχθηκαν επανειλημμένες επιθέσεις από τους συγκεντρωμένους. Ακολούθησαν επεισόδια και ρίψη δακρυγόνων, ενώ έγιναν πέντε συλλήψεις.

Χθες, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής βρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και κατοίκων από τη Νέα Πέραμο, όπου σχεδιάζεται η δημιουργία δομής φιλοξενίας χωρητικότητας 450 ατόμων. Πρόκειται για εργασίες ανακαίνισης παλαιών κτιρίων, τα οποία βρίσκονται σε έκταση ιδιοκτησίας της Εκκλησίας και στα οποία σχεδιάζεται να στεγαστούν αιτούντες άσυλο, που θα μεταφερθούν από τα νησιά στο πλαίσιο της αποσυμφόρησης. Χθες, επίσης, υπέβαλε την παραίτησή του ο πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) Χρυσοβαλάντης Παπαθανασίου. Ο ίδιος δεν αναφέρει τους λόγους της παραίτησης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες από τον σύλλογο των εργαζομένων στο ΕΚΚΑ, συναντά πλέον αξεπέραστες δυσκολίες στη συνεργασία μεταξύ των δύο υπουργείων (Εργασίας και Μετανάστευσης) για το θέμα των ασυνόδευτων ανηλίκων και την τοποθέτησή τους σε κατάλληλες δομές. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Εργασίας, μέσω του ΕΚΚΑ, ήταν υπεύθυνο για την κατανομή των παιδιών, ωστόσο η αρμοδιότητα έχει περάσει στην ειδική γραμματεία Ασυνόδευτων από τον Φεβρουάριο.   

Εξοδος από τις δομές

Παράλληλα, χθες ξεκίνησαν και τυπικά οι έξοδοι των αναγνωρισμένων προσφύγων από τις δομές φιλοξενίας, στο πλαίσιο εφαρμογής της νομοθεσίας που ορίζει ως δικαιούχους στέγης μόνο τους αιτούντες άσυλο. Υπολογίζεται ότι κάποιες δεκάδες άτομα έφυγαν χθες από τα ξενοδοχεία, ενώ αρκετοί ζήτησαν παράταση προκειμένου να ολοκληρώσουν γραφειοκρατικές διαδικασίες. Ηδη σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας έχει αποσταλεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κατάλογος των ατόμων που θα πρέπει να αποχωρήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να εντοπιστούν και να ενημερωθούν σχετικά. Οπως έχει ανακοινωθεί, σχεδιάζεται άμεσα να φύγουν από τις δομές φιλοξενίας πάνω από 11.000 πρόσφυγες, οι οποίοι θα πρέπει να εξασφαλίσουν με ίδια μέσα στέγη και τροφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή