Κορωνοϊος: Συναγερμός στην Ξάνθη

Κορωνοϊος: Συναγερμός στην Ξάνθη

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανησυχία προκαλούν στις αρμόδιες αρχές της χώρας τα κρούσματα του κορωνοϊού που καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες στην ευρύτερη περιοχή της περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης. Μόλις την περασμένη Τρίτη, από τα επτά «εγχώρια» κρούσματα που είχαν, τα τρία προέρχονταν από την περιοχή. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας σε συνεννόηση με τον ΕΟΔΥ, το υπουργείο Υγείας και τις τοπικές Αρχές της Ξάνθης, αποφάσισαν την ενεργοποίηση ειδικού σχεδίου, η υλοποίηση του οποίου ξεκίνησε χθες με τη διενέργεια μοριακών ελέγχων στους κατοίκους από δέκα Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ, λόγω του «έντονου επιδημιολογικού φορτίου» που έχει σημειωθεί στην περιοχή. Αλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Ξάνθη, μαζί με τις Καστοριά, Λάρισα και Αργολίδα, είναι οι περιφερειακές ενότητες με τα περισσότερα κρούσματα αναλογικά του πληθυσμού τους (περισσότερα από 50 ανά 100.000 πληθυσμού). Δειγματοληψία έγινε χθες από συνεργεία του ΕΟΔΥ και σε δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Νέα Καβάλα του Δήμου Παιονίας, του Κιλκίς, μετά τον εντοπισμό κρούσματος σε έγκυο από τη δομή. Προληπτικά έκλεισαν έξι σχολικές μονάδες του δήμου, στις οποίες πηγαίνουν παιδιά από τη δομή. Στους χώρους των σχολείων γίνεται απολύμανση προκειμένου να ανοίξουν ξανά την ερχόμενη Τρίτη.

Συνολικά έως και χθες έχουν καταγραφεί στη χώρα 2.952 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα περιστατικά COVID-19, εκ των οποίων τα 15 τις τελευταίες δύο ημέρες της καταγραφής. Τα θύματα της νόσου στη χώρα μας ανέρχονται σε 180, ενώ διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες το απόγευμα 9 ασθενείς. Συνολικά έχουν ελεγχθεί 193.929 κλινικά δείγματα.

Εν τω μεταξύ, ο ΕΟΔΥ συνεχίζει το πρόγραμμα εργαστηριακού ελέγχου για κορωνοϊό των κατοίκων των νησιών του Αιγαίου, από πλωτές ομάδες. Η δεύτερη σχετική δράση πραγματοποιείται σε συνεργασία με την AXION HELLAS από σήμερα έως και την ερχόμενη Παρασκευή, με επισκέψεις σε 16 νησιά του Αιγαίου (Κουφονήσια, Ανάφη, Σχοινούσα, Ηρακλειά, Δονούσα, Αμοργό, Κίναρο, Λεβιθά, Πάτμο, Αγαθονήσι, Αρκιούς, Λειψούς, Ψέριμο, Τήλο, Καστελλόριζο και Χάλκη). Πάντως, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δημόσιων νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) τονίζουν την ανάγκη στελέχωσης των υγειονομικών μονάδων των νησιών, επισημαίνοντας ότι πολλές εξ αυτών απλώς προσφέρουν πρώτες βοήθειες και λειτουργούν ως Κέντρα Διακομιδών, λόγω της έλλειψης προσωπικού. «Υπάρχουν σε νησιά νοσοκομεία που λειτουργούν με έναν ή κανέναν γιατρό σε βασικές ειδικότητες. Υπάρχουν Κέντρα Υγείας σε νησιά που αδυνατούν να στηρίξουν την 24ωρη λειτουργία τους», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ και προσθέτει, «λόγω των ειδικών συνθηκών και αυξημένων κινδύνων οι υγειονομικές μονάδες φέτος θα πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης προσοχής για την προστασία των επισκεπτών, μόνιμων κατοίκων και υγειονομικών».

Ελεγχοι στα μέσα

Τέλος, εντατικούς ελέγχους σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ξεκίνησε από χθες το υπουργείο Υποδομών σε επιβάτες και οδηγούς αστικών συγκοινωνιών. Το τελευταίο διάστημα παρατηρήθηκε χαλάρωση των πολιτών ως προς τη χρήση μάσκας στις συγκοινωνίες και παρά το γεγονός ότι, όπως δήλωσε ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, κατανοεί την κόπωση των πολιτών, στόχος δεν είναι η επιβολή προστίμων αλλά η ανάδειξη της ατομικής ευθύνης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή