Online συνεδρία εκπροσώπων ΑΕΙ Ελλάδας και ΗΠΑ

Online συνεδρία εκπροσώπων ΑΕΙ Ελλάδας και ΗΠΑ

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Harvard, Princeton, Columbia, UC Berkeley, Tufts, Johns Hopkins, NYU, UMass Amherst, Rutgers είναι μερικά από τα συνολικά 27 πανεπιστήμια των ΗΠΑ που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με ελληνικά πανεπιστήμια, και την προσεχή Δευτέρα εκπρόσωποί τους θα έχουν διαδικτυακή συνεδρία με εκπροσώπους ελληνικών ΑΕΙ, στην οποία θα παραστεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο της προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας να συνδράμει στην εξωστρέφεια των ελληνικών ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως είχε ταξιδέψει με τον πρωθυπουργό στις ΗΠΑ στα τέλη του 2019. Είχαν γίνει συζητήσεις με εκπροσώπους ΑΕΙ και είχε προετοιμαστεί η επίσκεψή τους στην Ελλάδα τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πανδημία ανέβαλε το ταξίδι.

Οπως ανέφερε η κ. Κεραμέως σε συνέντευξή της στην «Κ» (31/5/2020), συνολικά 27 πανεπιστήμια των ΗΠΑ δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα που σχεδίασε το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης (Institute for International Education) των ΗΠΑ. Η πλήρης λίστα είναι: Cal Poly, Columbia University, George Mason University, Harvard University – Harvard T.H. Chan School of Public Health, Indiana University System, Indiana University Bloomington, Johns Hopkins, Joliet Junior College, Lehigh University, Ohio Northern University, NYU, Princeton University, Rutgers University, Stockton University, Tufts University, UC Berkeley, UMass Amherst, University of Alabama, University of Cincinnati, University of Delaware, University of Illinois at Chicago, University of Illinois at Urbana-Champaign, University of Kentucky, University of South Alabama, University of Southern California – Viterbi School of Engineering, Wayne State University, William & Mary, York College of Pennsylvania.

Στην συνάντηση της Δευτέρας θα τεθούν η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών ΑΕΙ, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και τυχόν άλλες μορφές συνεργασίας που τα ιδρύματα θα αποφασίσουν.

Παράλληλα, στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο υπάρχουν διατάξεις που απλουστεύουν το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων στα ελληνικά ΑΕΙ, ενώ και το πλαίσιο του ΔΟΑΤΑΠ έχει εξορθολογιστεί με στόχο τη γρηγορότερη αξιολόγηση των πτυχίων των φοιτητών που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα για σπουδές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή