Καθάρισε το λιμάνι των Φηρών

Καθάρισε το λιμάνι των Φηρών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χειρότερη από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί είναι η ζημιά στον βυθό της Ανδρου, από την κατάρρευση της παράνομης χωματερής το 2011. Οι δύτες που εργάστηκαν την προηγούμενη εβδομάδα για τη χαρτογράφηση του βυθού, διαπίστωσαν ότι υπάρχουν λόφοι σκουπιδιών περιμέτρου έως και 100 μέτρων μέχρι τα 70-80 μέτρα βάθος, ενώ η υποθαλάσσια χωματερή εξακολουθεί να «αιμορραγεί» απελευθερώνοντας σκουπίδια.

Καθαρισμός πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά προχθές και στο λιμάνι των Φηρών, με «ευρήματα» εκτός από απορρίμματα, ακόμα και γυαλιά ή φωτογραφικές μηχανές, που προφανώς έπεσαν στη θάλασσα από επιβάτες κρουαζιεροπλοίων.

Καθάρισε το λιμάνι των Φηρών-1

Πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε, προχθές, καθαρισμός στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης, στα Φηρά, με… ποικιλία ευρημάτων.

Η χαρτογράφηση του βυθού κάτω από την περιοχή Σταυροπέδα πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από δύτες της οργάνωσης Aegean Rebreath (που έχει αναλάβει τον συντονισμό του εγχειρήματος) και της εταιρείας ALS Maritime, με την υποστήριξη της Ενωσης Ανδριωτών της Ναυτιλίας και του υπουργείου Περιβάλλοντος. «Η επιχείρηση πήγε καλά», λέει ο επικεφαλής της Aegean Rebreath, Γιώργος Σαρελάκος. «Αρχικά πιστεύαμε ότι η χωματερή θα έφθανε μέχρι τα 35 μέτρα βάθος, αλλά τελικά φθάνει μέχρι τα 70-80 μέτρα (οι δύτες φτάσαμε μέχρι τα 43 μέτρα και στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε ρομποτικό υποβρύχιο). Βρήκαμε έναν τεράστιο αριθμό από υφάλους σκουπιδιών, οι οποίοι ξεκινούν από βάθος 20-25 μέτρων και φθάνουν σε περίμετρο τα 100 μέτρα. Το κακό είναι ότι υπάρχουν διάσπαρτα σκουπίδια και μετά τα  70-80 μέτρα βάθος, τα οποία προφανώς απελευθερώνονται από τα θαλάσσια ρεύματα και μεταφέρονται».

Καθάρισε το λιμάνι των Φηρών-2

Μόλις ολοκληρωθεί η επεξεργασία των στοιχείων, η ομάδα των τριών φορέων θα προχωρήσει σε εκτίμηση του κόστους (που από ό,τι φαίνεται θα είναι υψηλό) απομάκρυνσης των σκουπιδιών και θα παρουσιάσει τις προτεινόμενες λύσεις στο υπουργείο Περιβάλλοντος, καθώς ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης έχει δεσμευθεί ότι θα χρηματοδοτήσει το εγχείρημα μέσω του Πράσινου Ταμείου.

Καθάρισε το λιμάνι των Φηρών-3

Οι δύτες που εργάστηκαν για τη χαρτογράφηση του βυθού της Ανδρου διαπίστωσαν ότι η υποθαλάσσια χωματερή εξακολουθεί να «αιμορραγεί».

Προχθές ομάδα επτά επαγγελματιών δυτών πραγματοποίησε καθαρισμό για πρώτη φορά στο παλιό λιμάνι της Σαντορίνης, στα Φηρά. Την επιχείρηση διοργάνωσε το Dive in Action, μαζί με δύτες από τα καταδυτικά κέντρα του νησιού, τον σύλλογο Θήρας «Εν Οδώ» και την Εθελοντική Ομάδα Σαντορίνης. «Η Καλντέρα έχει μια ιδιαιτερότητα, τα πρανή είναι απότομα και στον βυθό», λέει ο Δημήτρης Καμπανός, εκπαιδευτής καταδύσεων. «Στα πρώτα 20 μέτρα βάθους βρήκαμε πολλά πλαστικά και κουτιά αναψυκτικών, μπουκάλια από μπίρες και… σαμπάνιες. Βρήκαμε όμως και διάφορα ασυνήθιστα αντικείμενα: φωτογραφικές μηχανές, μπαταρίες αυτοκινήτων, ακόμα και ένα πλαστικό παγκάκι που προφανώς έπεσε από σκάφος. Εντοπίσαμε πάρα πολλά λάστιχα, αλλά δεν ήταν δυνατόν να τα ανεβάσουμε όλα, αν μπορέσουμε θα ξαναβουτήξουμε τις επόμενες ημέρες ειδικά για αυτά. Συνολικά ανασύραμε 340 κιλά απορριμμάτων. Η εικόνα δεν είναι κακή, είναι παρόμοια με άλλα λιμάνια. Σίγουρα όμως πολλά σκουπίδια έχουν παρασυρθεί σε μεγαλύτερα βάθη». Οσο για τον κόσμο του νησιού; «Υπήρχε πολύ θετική ανταπόκριση. Οι δύο σύλλογοί μας καθάρισαν την ακτή, υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι που ρωτούσαν… τα “κλασικά”: Μήπως βρήκατε αρχαία;». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή