Από το ηλεκτρονικό, στο «αόρατο» εισιτήριο του ΟΑΣΑ

Από το ηλεκτρονικό, στο «αόρατο» εισιτήριο του ΟΑΣΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε νέα εποχή εισέρχονται οι αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας τους επόμενους μήνες, θέτοντας σταδιακά σε εφαρμογή ανέπαφες πληρωμές με πιστωτικές και χρεωστικές  κάρτες, όπως  ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Μεταφορών Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στο Οικονομικών Φόρουμ των Δελφών για την αναδιαμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό των αστικών συγκοινωνιών.

«Σύντομα θα δούμε νέες υπηρεσίες στον ΟΑΣΑ, όπως η πληρωμή του εισιτηρίου των μέσων μεταφοράς με debitcard- χρεωστική κάρτα» είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, επισημαίνοντας πως πέρα από τη διευκόλυνση των μετακινήσεων των επιβατών, «είναι και μια υπηρεσία που θα βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε καταστάσεις όπως αυτή με τον κορωνοϊό, να αποφύγουμε τη χρήση μετρητών. Εργαζόμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, για να μπει η Αθήνα στο κλειστό κλαμπ των ευρωπαϊκών πόλεων που δίνουν αυτή τη δυνατότητα». Με τη νέα αυτή υπηρεσία, ο επιβάτης αντί να αγοράζει το χάρτινο εισιτήριο, θα μπορεί να πληρώσει για μία διαδρομή με ανέπαφη κάρτα στις πύλες εισόδου ή με smartphone σε ένα τερματικό πληρωμής που θα είναι εγκατεστημένο μέσα στα λεωφορεία. Μετά το καλοκαίρι αναμένεται να τεθεί σε πιλοτική εφαρμογή η παραπάνω δυνατότητα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ Νίκος Αθανασόπουλος. Πρώτο μέσο που θα υποδεχθεί τη δυνατότητα ανέπαφων πληρωμών είναι οι λεωφορειακές γραμμές προς το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και στόχος είναι η επέκτασή του μέτρου στη συνέχεια και στα υπόλοιπα μέσα.

Εκείνο που χρειάζεται είναι να επιλυθούν οι τεχνικές πτυχές του προγράμματος το οποίο θα έρθει να «κουμπώσει» με το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που αποτελεί το πρώτο μεγάλο βήμα στην ψηφιακή εποχή που έκανε ο Οργανισμός πριν από τρία χρόνια, όπως επεσήμανε στην ίδια εκδήλωση ο κ. Αθανασόπουλος.

Από την πιλοτική λειτουργία των ανέπαφων πληρωμών θα εξαχθούν συμπεράσματα σχετικά με τη διείσδυση της εξειδικευμένης αυτής μορφής πληρωμών στο επιβατικό κοινό αλλά και το μερίδιο της αγοράς που μπορεί να κερδίσει εις βάρος των συμβατικών πληρωμών. Στα πρόσθετα οφέλη που έχουν ήδη συνυπολογιστεί είναι και το κέρδος από τον περιορισμό της χρήσης του χαρτιού και των καρτών. Και αυτό γιατί ο επιβάτης, αντί να αγοράζει χάρτινο εισιτήριο, θα μπορεί να πληρώσει για μία διαδρομή με ανέπαφη κάρτα στις πύλες εισόδου ή με smartphone σε ένα τερματικό πληρωμής, που θα είναι εγκατεστημένο μέσα στα λεωφορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή