Ενα χιλιόμετρο καθαρό από μουντζούρες

Ενα χιλιόμετρο καθαρό από μουντζούρες

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξέλιξη βρίσκεται επιχείρηση καθαρισμού από τις μουντζούρες εν είδει «γκράφιτι» από κτίρια, κολόνες, ρολά και ΚΑΦΑΟ στην οδό Πατησίων τις τελευταίες δέκα ημέρες. Ο καθαρισμός υλοποιείται από συνεργεία του Δήμου Αθηναίων στο τμήμα της Πατησίων από την Ομόνοια μέχρι το ύψος της λεωφόρου Αλεξάνδρας –απόσταση ενός περίπου χιλιομέτρου– και από τις δύο πλευρές του δρόμου με την υποστήριξη του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Ηδη, στην περιοχή έχει πραγματοποιηθεί επιχείρηση αφισοκάθαρσης εφόσον ολόκληρες επιφάνειες ήταν σκεπασμένες με αλλεπάλληλα στρώματα αφισών για καιρό. 

Οπως επισημαίνεται από τον Δήμο Αθηναίων, σε πολλά σημεία της πόλης έχουν δημιουργηθεί εξαιρετικά καλαίσθητες παρεμβάσεις γκράφιτι. Ωστόσο, οι προσόψεις πολλών κτιρίων αλλά και ρολά των καταστημάτων επί της οδού Πατησίων είναι σκεπασμένα με οπαδικά συνθήματα, υπογραφές, σχήματα ή απλώς μουντζούρες που δημιουργούνται με σπρέι. Μάλιστα, όπως τονίζει στην «Κ» ο κ. Νίκος Αβραμίδης αντιδήμαρχος καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, συχνά τα σπρέι που χρησιμοποιούνται είναι απλά, οπότε και οι μουντζούρες καθαρίζονται εύκολα με νερό. Οι «επαγγελματίες» του είδους προτιμούν τα ακρυλικά σπρέι τα οποία είναι δύσκολο να καθαριστούν από τις επιφάνειες. Ο καθαρισμός γίνεται σε μάρμαρα, ρολά καταστημάτων, τοιχοποιίες και ΚΑΦΑΟ. Χρησιμοποιούνται πλυστικά μηχανήματα με πίεση ζεστού-κρύου νερού, ενώ στη συνέχεια στις καθαρισμένες επιφάνειες τοποθετείται ειδικό υλικό anti-graffiti και υδρόφοβης μπογιάς. «Με αυτό τον τρόπο, αν τα γκράφιτι ξαναγίνουν μπορούν για 2-3 φορές να αφαιρεθούν ευκολότερα», λέει ο κ. Αβραμίδης.

Παράλληλα, τα πεζοδρόμια απολυμαίνονται με ειδικό υλικό και καυτό νερό 90 βαθμών και πίεσης 500 bars.

Η επιχείρηση καθαρισμού από τις μουντζούρες πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων «Υιοθέτησε την πόλη σου». Χθες τη νύχτα αναμενόταν να ξεκινήσει αντίστοιχη επιχείρηση καθαρισμού γκράφιτι και στην οδό Αθηνάς σε όλο το μήκος της από το Μοναστηράκι έως την Ομόνοια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή