Μεταμορφώσεις

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικές μέρες μου είπε ότι έτσι θα διάβαζε καλύτερα. Η μικρή μου κόρη στερέωσε στα ρούχα και τα μαλλιά της μικρές πολύχρωμες πεταλούδες από μαλακό ύφασμα. Με ένα χαμόγελο ικανοποίησης μου ανακοίνωσε ότι έμοιαζε κάτι ανάμεσα σε πολύχρωμο σκαντζόχοιρο και φωλιά πεταλούδων. 

Πριν προλάβω να τελειώσω τη φράση μου «ωραία ιδέα, καλό διάβασμα», της ήρθε η αμέσως καλύτερη ιδέα. «Θες μερικές από τις πεταλούδες μου αφού σου αρέσουν»; Κάπως έτσι βρέθηκα να γράφω από το σπίτι με πολύχρωμα αξεσουάρ στα μαλλιά και στα ρούχα μου. Μια χαρά τελειώσαμε το γράψιμο και το διάβασμα και μετά ξεκινήσαμε το παιχνίδι.

Ετσι όταν είδα τη διαφήμιση της «ΑΒ Βασιλόπουλος», σκέφτηκα αρχικά ότι πολλά από τα παιδικά κοκαλάκια μαλλιών που είναι πιασμένα στα μαλλιά του πατέρα της φωτογραφίας μοιάζουν με αυτά που έχουμε στο σπίτι. Μπορεί να μην τα έχω βάλει όλα στα μαλλιά μου, αλλά πού θα πάει, το βλέπω να έρχεται και αυτό.

Ερμηνεύουμε αυτό που βλέπουμε με βάση τις προσωπικές μας αντιλήψεις, τις φοβίες, τα τραύματα, τα στερεότυπα και την οπτική μας στα πράγματα. Κάποιοι θα δουν την εικόνα αυτή ως απειλή, άλλοι θα αναγνωρίσουν νέα πρότυπα του τι σημαίνει οικογένεια, κάποιοι θα τη δουν απλώς ένα παιχνίδι ανάμεσα σε έναν πατέρα και την κόρη του.

Οπως και να το δει κανείς, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Μια μεγάλη εταιρεία που απευθύνεται σε όλους τους παραπάνω κάνει την υπέρβαση. Παίρνει ένα ρίσκο και αλλάζει την εικόνα της. Κάποιοι θα την ακολουθήσουν, κάποιοι όχι. Ετσι γίνεται πάντα.

Η διαφήμιση θέτει και ένα ερώτημα. Τι σημαίνει να είσαι πατέρας σήμερα; Πιστέψτε με, το σκέφτομαι από τη μέρα που γεννήθηκε η κόρη μου και σίγουρη απάντηση δεν έχω βρει.

Ψηλαφίζω όμως το τι σημαίνει να είσαι γονιός στην εποχή μας. Για μένα σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μόνος σου, ότι πρέπει να μοιράζεσαι τις δουλειές, τις χαρές και τις λύπες, τις αμήχανες στιγμές, να απαντάς σε χιλιάδες ερωτήσεις, να ζητάς συγγνώμη, να βρίσκεις μια καινούργια ιστορία κάθε βράδυ, να ξενυχτάς στον πυρετό και να βγάζεις τις βοηθητικές από το ποδήλατο, να δίνεις αυτοπεποίθηση και να βάζεις στην άκρη τον εγωισμό σου. Να μεταμορφώνεσαι στον καλύτερό σου εαυτό κάθε μέρα από την αρχή. Αν πρέπει να βάφεσαι; Αυτό φαίνεται να είναι το πιο εύκολο από όλα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή