Νέες αντιδράσεις στη Λέσβο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κατά 4.500 έχει μειωθεί ο αριθμός των αιτούντων άσυλο που διαμένουν στο ΚΥΤ Μόριας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέθεσε στην «Κ» ο διοικητής του κέντρου, Νίκος Μπαμπάκος, στις 15.421 ανέρχονται οι αιτούντες άσυλο στο ΚΥΤ Μόριας, με μόνο 4.000 εξ αυτών να βρίσκονται εντός του ΚΥΤ και οι υπόλοιποι εκτός, στους ελαιώνες πέριξ του καταυλισμού καταπατημένους και μη, με μεγάλα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και το νερό.

«Από την 1η έως και τις 30 Ιουνίου έχουν αποχωρήσει από το ΚΥΤ Μόριας 1.215 αναγνωρισμένοι πρόσφυγες. Μπορεί όμως να έχουν φύγει περισσότεροι, καθώς από την 1η Ιουνίου όσοι πρόσφυγες έχουν πάρει άσυλο δεν μένουν μέσα στο ΚΥΤ Μόριας» ανέφερε ο κ. Μπαμπάκος. Το 80% των διαμενόντων εντός και εκτός του ΚΥΤ Μόριας είναι από το Αφγανιστάν, το 8% από τη Συρία και το υπόλοιπο άλλων εθνικοτήτων.

Ας σημειωθεί ότι παρατάθηκε η λειτουργία των ιατρείων – εξεταστηρίων για τον κορωνοϊό, που βρίσκονται στους καταυλισμούς των νησιών Λέσβου, Χίου και Σάμου, με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών και δημιουργήθηκαν από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Τα ξενοδοχεία

Από την άλλη, «πόλεμος» έχει ξεσπάσει ως προς τη διαμονή αιτούντων άσυλο σε ξενοδοχεία. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, μπροστά στο ενδεχόμενο να εκμισθωθούν ξενοδοχεία σε τουριστικές περιοχές, όπως ο Μόλυβος ή η Πέτρα, σημείωσε ότι ο δήμος «δεν μπορεί να παρέμβει, όπως είναι προφανές, στη διαχείριση της ιδιωτικής περιουσίας. Θέλω όμως να ενημερώσω ότι υπάρχει η πρόθεση να διενεργηθούν –δειγματοληπτικά– έλεγχοι από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου σε οικοδομές, προκειμένου να διαπιστωθεί αν δηλώνονται τα σωστά τετραγωνικά στον δήμο. Είναι προφανές ότι οι έλεγχοι θα είναι αυστηροί και αν –όλως τυχαίως– στο δείγμα υπάρξουν και ξενοδοχεία, θα ελεγχθούν και τα συστήματα βιολογικού, πυροπροστασίας, εσωτερικές διαρρυθμίσεις κ.λπ. και γενικά καθετί, σύμφωνα με το σήμα λειτουργίας τους από τον ΕΟΤ. Παρεκκλίσεις ή διαφορές από την οικοδομική άδεια –πράγματα σπανιότατα βέβαια στην Ελλάδα– επισύρουν και βαριά πρόστιμα και άμεσες κυρώσεις από τον ΕΟΤ. Επειδή δε είναι περιοχές που εποπτεύονται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων, η τακτοποίησή τους είναι και δύσκολη και χρονοβόρος».

Οι «600»

«Στο άκουσμα και μόνο», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά 600 κάτοικοι και περίοικοι των Μιστεγνών και Σκάλας Μιστεγνών, ότι μπορεί να εγκατασταθούν πρόσφυγες σε ξενοδοχειακή μονάδα της περιοχής, κατόπιν πρόσκλησης του τοπικού προέδρου υπογράφουν επιστολή προς όλους τους αρμοδίους ότι δεν θα τους δεχθούν. Πρόκειται για οικισμούς στην ανατολική πλευρά του νησιού, όπου σημειώθηκαν 27 αφίξεις την περασμένη Κυριακή.

Οι «600» αναφέρουν ότι «δεν είμαστε ρατσιστές, ξενοφοβικοί» και ότι «λυπούμαστε τους πρόσφυγες και σεβόμαστε το πρόβλημά τους», αλλά «διαφωνούμε κάθετα και αποκρούουμε κάθε ιδέα εγκατάστασης – φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών σε οποιαδήποτε περιοχή της Σκάλας Μιστεγνών και Μιστεγνών». Δηλώνουν «σε όλους τους τόνους ότι η αντίδραση των κατοίκων μπορεί να είναι απρόβλεπτη», σημειώνοντας ότι περιοχές όπως η Μόρια, η Παναγιούδα, Πάμφιλα, Πύργοι Θερμής και Θερμή έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή