Από την πλατεία Βικτωρίας σε δομές φιλοξενίας

Από την πλατεία Βικτωρίας σε δομές φιλοξενίας

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι η πλατεία Βικτωρίας μετατράπηκε τις τελευταίες ημέρες για ακόμα μια φορά σε υπνωτήριο αλλοδαπών.

Αρκετές δεκάδες άτομα, τα οποία έφθασαν από τα νησιά, εφόσον έχουν δικαίωμα μετακίνησης στην ενδοχώρα ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, καθώς δεν έχουν εργασία, χρήματα και, κυρίως, τόπο διαμονής.

Το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής, έπειτα από επιχείρηση της Αστυνομίας σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, περίπου 150 άτομα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, μεταφέρθηκαν στον Σκαραμαγκά και στο Σχιστό, όπου υπάρχουν δομές φιλοξενίας.

Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε με σχετική ηρεμία, παρά το γεγονός ότι οι πρόσφυγες στην αρχή αρνούνταν να μετακινηθούν, υποστηριζόμενοι και από ομάδες αλληλέγγυων που βρίσκονταν στην πλατεία.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης βρέθηκε το βράδυ της προηγούμενης Κυριακής στην πλ. Βικτωρίας και παρακολούθησε την επιχείρηση μεταφοράς. «Αποχώρησαν όλοι οι πρόσφυγες από την πλατεία Βικτωρίας σε προσωρινά καταλύματα.

Χάρη στις ενέργειες της Ελληνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Και παρά την προσπάθεια αλληλέγγυων που ήρθαν στην πλατεία να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο, με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων», ανέφερε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την πλευρά του υπουργείου επισημαίνεται επίσης ότι γίνεται προσπάθεια ώστε οι πρόσφυγες να ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηλιος» προκειμένου να υποστηριχθούν στην ένταξή τους στην ελληνική κοινωνία.

Το πρόβλημα παραμένει, και όσο αυξάνεται ο αριθμός των ατόμων που αναγνωρίζονται ως πρόσφυγες είναι πολύ πιθανό να διογκωθεί.

Τυπικά οι άνθρωποι αυτοί ως αναγνωρισμένοι πρόσφυγες είναι υποχρεωμένοι από την ελληνική νομοθεσία να εγκαταλείψουν τις δομές φιλοξενίας, οι οποίες προορίζονται για αιτούντες άσυλο, και να αναζητήσουν με ίδιες δυνάμεις τα προς το ζην. Καθώς όμως δεν έχουν προετοιμαστεί για αυτή τη μετάβαση –πολλοί, για παράδειγμα, δεν γνωρίζουν καθόλου ελληνικά, αν και βρίσκονται περισσότερο από ένα χρόνο στην Ελλάδα–, καταφεύγουν στην πλατεία Βικτωρίας, από όπου τελικά, υπό την πίεση του κοινωνικού προβλήματος που δημιουργείται, μεταφέρονται εκ νέου σε δομές φιλοξενίας.

Πριν από περίπου δύο εβδομάδες, 80 πρόσφυγες από την πλ. Βικτωρίας μεταφέρθηκαν στη δομή για αιτούντες άσυλο του Δήμου Αθηναίων στον Ελαιώνα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι ακόμα και έτσι οι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες δεν δικαιούνται σίτιση ή επίδομα σε μετρητά, με αποτέλεσμα να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης.

Ο Δήμος Αθηναίων διά του δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη έχει επισημάνει τον κίνδυνο να γεμίσουν οι πλατείες της πόλης από πρόσφυγες που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τροφή και στέγη χωρίς στήριξη.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή