Προετοιμασία ενόψει φθινοπώρου για τα Μέσα Μεταφοράς

Προετοιμασία ενόψει φθινοπώρου για τα Μέσα Μεταφοράς

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η προετοιμασία ενόψει των συγκοινωνιακών αναγκών που θα προκύψουν τον Σεπτέμβριο βρέθηκε στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε, χθες, μεταξύ του υπουργού Υποδομών Κ. Καραμανλή και των διοικήσεων των συγκοινωνιακών φορέων. Η σύσκεψη εντάσσεται στο πλαίσιο μιας συστηματικής επαφής που επιδιώκει η ηγεσία του υπουργείου Υποδομών με τους επικεφαλής των ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών), ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες) και ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) τουλάχιστον μία φορά κάθε μήνα. Οι εξελίξεις ως προς την πανδημία και την πιθανή τροποποίηση των προβλέψεων συζητήθηκαν, ωστόσο θα εξειδικευθούν σε δεύτερο χρόνο, σε περίπτωση κάποιας αλλαγής των επιδημιολογικών δεδομένων. Επιβεβαιώθηκε ωστόσο ότι παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα και οι αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται εντός οχημάτων και συρμών, ενώ διατηρείται και η αυστηρή σύσταση για χρήση μάσκας από επιβάτες και οδηγούς.

Επί τάπητος βρέθηκαν και οι προτάσεις των διοικήσεων των συγκοινωνιακών φορέων σχετικά με τις πιθανές αλλαγές που πρόκειται να δρομολογηθούν στις γραμμές των ΟΣΥ, οι οποίες σχετίζονται με τη διαθεσιμότητα του στόλου, τις ανάγκες της κάθε περιοχής και την εξέλιξη των έργων στα μέσα σταθερής τροχιάς. Ταυτόχρονα, η αναμενόμενη ενίσχυση του συγκοινωνιακού φόρτου τον Σεπτέμβριο επιβάλλει πρόσθετες τροποποιήσεις στο δυναμικό των φορέων. Σήμερα σημειώνεται ότι οι συγκοινωνίες της πρωτεύουσας εξυπηρετούν περίπου το 65% της αντίστοιχης κίνησης του περυσινού Ιουλίου.

Στο μεταξύ, εντατικά εργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών ενόψει του επικείμενου διαγωνισμού για την προμήθεια λεωφορείων που θα ανανεώσουν τον γερασμένο στόλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο θα έχουν καταλήξει οι υπηρεσίες του υπουργείου Υποδομών στις προδιαγραφές που θα περιγράφονται στη σχετική σύμβαση για την προμήθεια των λεωφορείων και τρόλεϊ, ώστε στη συνέχεια να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός. Στο μεταξύ, για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Αθήνας ο ΟΑΣΑ αναμένεται να προχωρήσει στη μίσθωση μέσω leasing λεωφορείων μέχρι την τελική παραλαβή των νέων οχημάτων. Η προμήθεια των λεωφορείων θα πραγματοποιηθεί μέσω δύο διαγωνισμών με τον πρώτο να δρομολογείται το προσεχές φθινόπωρο και να αφορά σε συνολικά 600 οχήματα.

Ως προς τον πρώτο διαγωνισμό, αυτός θα περιλαμβάνει την αγορά 200 ηλεκτρικών, 200 φυσικού αερίου και 200 ντίζελ. Σημειώνεται ότι η ευρωπαϊκή  χρηματοδότηση (μέσω ΕΤΕπ) αφορά τα ηλεκτρικά οχήματα. Το κόστος προμήθειας εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 200 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου θα προέρχεται από την ΕΤΕπ όσο και από την ανακατανομή κονδυλίων του ΕΣΠΑ 2014-2020. 

Ο πρώτος διαγωνισμός αναμένεται να εξυπηρετήσει την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Σε αυτή την πρώτη φάση από τα 600 λεωφορεία τα περίπου 450 προορίζονται να δρομολογηθούν στην Αθήνα και τα υπόλοιπα 150 στη Θεσσαλονίκη. Ο δεύτερος διαγωνισμός εκτιμάται ότι θα βγει στον αέρα το 2021 και θα περιλαμβάνει περίπου 750 λεωφορεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή