Το κυβερνητικό σχέδιο για «φόρτιση» της ηλεκτροκίνησης

Το κυβερνητικό σχέδιο για «φόρτιση» της ηλεκτροκίνησης

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στην πρίζα» να βάλει τους οδηγούς επιχειρεί το υπουργείο Υποδομών, καθώς η ηλεκτροκίνηση αποτελεί το μέλλον, στο οποίο «θέλουμε να προχωρήσουμε με σχέδιο και πρόγραμμα», όπως τόνισε χθες ο υπουργός Υποδομών Κ. Καραμανλής, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης παρουσίασης του δικτύου της Blink Charging Hellas.

Σημειώνοντας ότι η ηλεκτροκίνηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τους τρεις άξονες πάνω στους οποίους κινείται το υπουργείο Υποδομών με στόχο την προώθηση της καθαρής αυτής μορφής ενέργειας.

Τα βασικότερα σημεία του σχεδίου της κυβέρνησης που βρίσκονται στο σχετικό νομοσχέδιο το οποίο συζητείται αυτή την περίοδο στη Βουλή περιλαμβάνει την ανανέωση του γερασμένου στόλου των Ι.Χ. αυτοκινήτων.

Με δεδομένο ότι η χώρα σήμερα διαθέτει έναν από τους παλαιότερους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη, ο στόχος που θέτει το υπουργείο Υποδομών είναι φιλόδοξος, ωστόσο θεωρείται από την ηγεσία του εφικτός.

«Σε 10 χρόνια από σήμερα, το 2030, ένα στα τρία αυτοκίνητα που θα τίθενται σε κυκλοφορία να είναι ηλεκτρικό», ανέφερε ο κ. Καραμανλής.

Επίσης εξήγησε ότι το σχέδιο της κυβέρνησης καλύπτει κάθε κατηγορία οχήματος. Συγκεκριμένα, προωθούνται κίνητρα για την αγορά ή μίσθωση ηλεκτρικών Ι.Χ. αυτοκινήτων και δικύκλων.

Αντίστοιχα κίνητρα θα δοθούν και για τα επαγγελματικά οχήματα – φορτηγά, αλλά και για την ανανέωση με ηλεκτρικά οχήματα του στόλου των εταιρειών. Ταυτόχρονα αναμένεται η προώθηση κινήτρων για την αντικατάσταση του στόλου των ταξί με ηλεκτρικά, ενώ στον διαγωνισμό για την προμήθεια νέων λεωφορείων που θα εξυπηρετούν τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προβλέπεται σημαντικός αριθμός ηλεκτρικών λεωφορείων.

Σημειώνεται ότι έχει ήδη εξασφαλιστεί η σχετική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Τους επόμενους μήνες, έως τον Οκτώβριο, θα κυκλοφορήσουν δοκιμαστικά δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στο κέντρο της Αθήνας, όπως αποκάλυψε ο κ. Καραμανλής.

Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα λειτουργήσει Μητρώο Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, όπου θα καταγράφονται όλες οι υποδομές επαναφόρτισης και οι σχετικοί φορείς. Παράλληλα προγραμματίζεται η δημιουργία εκτενούς δικτύου φόρτισης με στόχο το τρέχον έτος όλη η χώρα να μετρά 2.000 σημεία φόρτισης.

«Το δίκτυο φόρτισης Blink είναι το πρώτο 100% Πράσινο Δίκτυο Φόρτισης στην Ελλάδα, αλλά και από τα λίγα της Ευρώπης» τόνισε ο κ. Γιώργος Πεχλιβάνογλου τεχνικός διευθυντής της Blink Charging Hellas, αναφερόμενος στη συνεργασία της Blink Charging Hellas με την We Energy, θυγατρική της Eunice Energy Group, που είναι ο πρώτος και μοναδικός ελληνικός πάροχος 100% καθαρής, πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «ηλεκτροκίνηση χωρίς πράσινη ενέργεια είναι “κενό γράμμα”».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή