Σχεδόν 1 εκατ. «κόστισαν» οι κλοπές μετασχηματιστών

Σχεδόν 1 εκατ. «κόστισαν» οι κλοπές μετασχηματιστών

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε 900.000 ευρώ υπολογίζεται το κόστος από τη δράση σπείρας που ειδικευόταν στις κλοπές μετασχηματιστών από το δίκτυο της ΔΕΗ. Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, έπειτα από έρευνα διάρκειας πέντε μηνών. Για συμμετοχή στην υπόθεση συνελήφθησαν 35 άτομα. Οι 30 είναι υπήκοοι Πακιστάν και οι υπόλοιποι πέντε Ελληνες. Οι πρώτοι συγκροτούσαν την επιχειρησιακή ομάδα. Ανέβαιναν στις κολόνες υψηλής τάσης και με τη χρήση ειδικών εργαλείων κατέστρεφαν τους μετασχηματιστές ρίχνοντάς τους στο έδαφος. Στη συνέχεια τους μετέφεραν σε μάντρες με σκραπ όπου αφαιρούσαν τον χαλκό, τουλάχιστον 100 κιλά σε κάθε μετασχηματιστή. Οι Ελληνες συλληφθέντες φέρονται να είχαν υπό τον έλεγχό τους τα «σκραπατζίδικα», τους χώρους συγκέντρωσης και επεξεργασίας των μετάλλων.

Οι αστυνομικοί που μετείχαν στην έρευνα αποδίδουν στο κύκλωμα 119 περιστατικά κλοπών το διάστημα Μαρτίου – Ιουνίου στους νομούς Αττικής, Βοιωτίας και Φθιώτιδας. «Το κόστος κάθε μετασχηματιστή, μαζί με το κόστος εργασίας και αντικατάστασης, ξεπερνάει τις 5.000 ευρώ. Με βάση τα δεδομένα αυτά, η αξία των αφαιρεθέντων μετασχηματιστών ξεπερνάει τις 450.000 ευρώ, ενώ η συνολική ζημιά αποτιμάται σε 900.000 ευρώ», δήλωσε ο διοικητής Ασφαλείας Πέτρος Τζεφέρης σε συνέντευξη Τύπου χθες στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Το «παρών» έδωσε και ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Δικτύου της ΔΕΗ Ανδρέας Πατερώνης. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου καταγράφηκαν 1.328 κλοπές μετασχηματιστών, οι περισσότερες στην περιοχή της Θήβας. Σύμφωνα με τον κ. Πατερώνη, η τάση το πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν αυξητική καθώς σε όλη τη διάρκεια του 2019 τα κρούσματα είχαν μόλις ξεπεράσει τα 2.000 σε όλη τη χώρα. Ο ίδιος επεσήμανε ότι κάθε μετασχηματιστής περιέχει από 100 έως 160 κιλά χαλκού καθώς και ότι η τιμή για ένα κιλό χαλκού ανέρχεται σε 4 έως 4,5 ευρώ.

Η επιχείρηση για την εξάρθρωση της σπείρας έγινε τη 16η Ιουλίου. Αστυνομικοί ακινητοποίησαν δύο από τα οχήματα των δραστών, μέσα στα οποία βρήκαν καλώδια χαλκού βάρους 183 κιλών και χάλκινα εξαρτήματα από μετασχηματιστές που είχαν κλέψει δύο εικοσιτετράωρα νωρίτερα από τα Μέγαρα. Στη συνέχεια έκαναν έφοδο σε δύο αποθήκες σκραπ στον Ασπρόπυργο όπου βρέθηκαν πηνία και καλώδια χαλκού, εργαλεία κοπής μετάλλων και 6.800 ευρώ σε μετρητά. Εις βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία σε βαθμό κακουργήματος και πρόκειται να απολογηθούν στον ανακριτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή