Χορήγηση ασύλου σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανηλίκων

Χορήγηση ασύλου σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανηλίκων

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εμπρακτο «μήνυμα» αναγνώρισης και επιβράβευσης της σκληρής προσπάθειας που έκαναν αντιπαλεύοντας τις πλέον αντίξοες συνθήκες, θα λάβουν σήμερα ο Amadou, ο Channel, ο Jawed, οι οποίοι έφτασαν στην Ελλάδα μόνοι, ως ασυνόδευτα ανήλικα, πριν από μερικά χρόνια. Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης έχει προγραμματιστεί να επιδώσει τις αποφάσεις ασύλου στον 16χρονο Channel από το Καμερούν, στον Jawed από το Αφγανιστάν, ο οποίος μόλις συμπλήρωσε τα 18, και στον 19χρονο, πλέον, Amadou, από τη Γουινέα. Και οι τρεις αιτούντες άσυλο αποτελούν καλό παράδειγμα ανθρώπων οι οποίοι έχουν στόχο και αγωνίζονται να τα καταφέρουν, επιθυμούν να πάνε μπροστά, να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που τους προσφέρουν η Ελλάδα και η Ευρώπη για να αλλάξουν τη ζωή τους, τονίζεται από το υπουργείο Μετανάστευσης.

Τις ιστορίες των τριών παιδιών, που έφθασαν με βάρκα από την Τουρκία –σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα– στα ελληνικά νησιά την περίοδο της προσφυγικής κρίσης, χωρίς τίποτε στην κυριολεξία, και κατάφεραν να διακριθούν ο καθένας στον τομέα του, ανέδειξε ρεπορτάζ της «Κ» που δημοσιεύθηκε στις 9 Ιουλίου, με τον τίτλο «Ανησυχία, παρά τα επιτεύγματα που τους ωθούν σε ένα καλύτερο μέλλον».

Δεκτός στη Γαλλία

O Amadou Diallo είναι σήμερα 19 ετών και κατάγεται από τη Γουινέα. Στην ηλικία των εννέα έχασε τον πατέρα του σε ταραχές στην περιοχή τους, ενώ μετά τρία χρόνια πέθανε και η μητέρα του. Στα 13 του, η θετή του μητέρα τον πούλησε σε έναν θρησκευτικό ηγέτη άλλης φυλής από αυτή στην οποία ανήκει ο ίδιος, με κίνδυνο να χρησιμοποιηθεί σε κάποια ανθρωποθυσία για θρησκευτικούς λόγους. Με τη βοήθεια μιας φιλικής οικογένειας κατάφερε να αποδράσει και το 2016 έφθασε στη Λέσβο. Για να καταφέρει να συγκεντρώσει χρήματα για να φοιτήσει στο γαλλικό σχολείο από όπου αποφοίτησε με εξαιρετικούς βαθμούς, εργα-

ζόταν τα καλοκαίρια.

Σήμερα έχει γίνει δεκτός για να σπουδάσει με υποτροφία Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες στο Science Po University της Γαλλίας, ένα διάσημο πανεπιστήμιο στο οποίο έχουν φοιτήσει πολλοί Γάλλοι πρωθυπουργοί. Για να μπορέσει, όμως, να μεταβεί στη Γαλλία τον Σεπτέμβριο, με φοιτητική βίζα, θα πρέπει να έχει εγκριθεί το αίτημα ασύλου στην Ελλάδα, όπου και το είχε υποβάλει. Η ιστορία του δημοσιεύθηκε επίσης, πριν από λίγες εβδομάδες, στη γαλλική εφημερίδα Le Μonde, με τίτλο «Εγινε δεκτός στον πανεπιστήμιο Science Po, αλλά έχει μπλοκαριστεί στην Ελλάδα». 

Ο Channel από το Καμερούν έφθασε στην Ελλάδα πριν από τρία χρόνια μόνος. Σήμερα είναι 16 ετών και από το 2019 έχει επιλεγεί από την Ακαδημία Μπάσκετ του Παναθηναϊκού. Οι καθηγητές του λένε ότι διαθέτει ταλέντο, αλλά και τη θέληση να γίνει επαγγελματίας μπασκεμπολίστας, εφόσον όμως λάβει άσυλο στην Ελλάδα. Ο Jawed από το Αφγανιστάν είναι πλέον 18 ετών και ανήκει στη φυλή Χατζάρα, η οποία κυνηγιέται ανελέητα από τους ταλιμπάν. Σπουδάζει στο ACS Ελλάδας, όπου, με εντατική μελέτη και μεγάλη προσπάθεια, κατάφερε να κερδίσει υποτροφία. Ωστόσο, για να συνεχίσει τις σπουδές του, χρειάζεται να εγκριθεί το άσυλό του στη χώρα.

Και οι τρεις έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου, όμως η διαδικασία καθυστερεί, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χάσουν ευκαιρίες για συνέχιση των σπουδών τους, για τις οποίες έχουν τόσο προσπαθήσει. Το συγκεκριμένο ρεπορτάζ κινητοποίησε την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου, η οποία επικοινώνησε με την «Κ», καθώς τα στοιχεία των παιδιών δεν αναγράφονταν πλήρως, για λόγους προσωπικών δεδομένων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τρεις αιτούντες άσυλο διαμένουν σε ξενώνες της «The Home Project», οργάνωσης που υποστηρίζει ασυνόδευτους ανηλίκους στην Ελλάδα.

Οπως σημείωσαν στελέχη του υπουργείου στην «Κ», «όποιος διάγει εξαιρετική πορεία δικαιούται και εξαιρετική αντιμετώπιση, γιατί μπορεί να αποτελέσει λαμπρό παράδειγμα για όλους, αλλά και γιατί τέτοιους ανθρώπους χρειάζεται η Ευρώπη». Μάλιστα, τονίστηκε από το υπουργείο ότι θα βρίσκονται σε επαφή με τους φορείς, ώστε να υποστηρίζονται όλες οι εξαιρετικές περιπτώσεις ανθρώπων που θέλουν να ενταχθούν και να προκόψουν. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή