Κορωνοϊός: Μη επιτεύξιμη η «ανοσία αγέλης»

Κορωνοϊός: Μη επιτεύξιμη η «ανοσία αγέλης»

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μικρότερης διάρκειας ανοσολογική απάντηση έναντι του κορωνοϊού φαίνεται ότι εμφανίζουν τα ασυμπτωματικά άτομα και οι ασθενείς με ήπια νόσηση σε σχέση με τους ασθενείς που έχουν νοσήσει σοβαρά. Το συμπέρασμα αυτό μελετών που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα σε διεθνή περιοδικά προβληματίζει για το κατά πόσον μπορεί να επιτευχθεί «ανοσία αγέλης» είτε μέσω της μόλυνσης μεγάλου αριθμού του πληθυσμού είτε μέσω ενός εμβολίου.

Ειδικότερα, οι καθηγητές της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος, Εύη Λιανίδου και Θάνος Δημόπουλος, σε άρθρο τους, συνοψίζουν τα βασικά δεδομένα μελετών που εξέτασαν τα επίπεδα αντισωμάτων έναντι του κορωνοϊού που ανέπτυξαν ασυμπτωματικά άτομα και άτομα με ήπια συμπτώματα, σε διαφορετικές φάσεις μετά την προσβολή από τον ιό. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 21 Ιουλίου στο New England Journal of Medicine, ελέγχθηκαν 34 ασθενείς ως προς τα επίπεδα των αντισωμάτων τάξης G (IgG) στο αίμα τους σε δύο ή τρία συνεχόμενα χρονικά διαστήματα μετά τη λοίμωξη από τον SARS-CoV-2. Η πρώτη μέτρηση αντισωμάτων πραγματοποιήθηκε περίπου ένα μήνα μετά την έναρξη των συμπτωμάτων και η τελευταία περίπου τρεις μήνες μετά. Οπως προέκυψε, στους ασθενείς με θετικό μοριακό τεστ, αλλά με ήπια συμπτώματα, τα αυξημένα αντισώματα που ανιχνεύθηκαν τον πρώτο μήνα μετά τη λοίμωξη μειώθηκαν περίπου κατά το ήμισυ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Είχε προηγηθεί δημοσίευση άλλης μελέτης (Nature Medicine, 18 Ιουνίου), κατά τη διάρκεια της οποίας ερευνητές ήλεγξαν 37 άτομα που ήταν θετικά για τον κορωνοϊό με μοριακό τεστ, αλλά δεν εμφάνισαν συμπτώματα. Δαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με τους νοσηλευθέντες ασθενείς, τα ασυμπτωματικά άτομα ανέπτυξαν στο σύνολό τους ασθενέστερη ανοσολογική απόκριση μετά τη λοίμωξη από τον κορωνοϊό, είχαν χαμηλά ποσοστά αντισωμάτων στο αίμα τους και ποσοστό 40% εξ αυτών βρέθηκαν οροαρνητικοί (δηλαδή δεν είχαν πλέον διαθέσιμα αντισώματα) λίγους μήνες μετά τη λοίμωξη.

Οπως σχολιάζουν οι καθηγητές του ΕΚΠΑ, παρόλο που ο προστατευτικός ρόλος των αντισωμάτων που αναπτύσσονται έναντι του SARS-CoV-2 είναι ακόμα άγνωστος, τα παραπάνω δεδομένα είναι ανησυχητικά, αφού υποδεικνύουν ότι η ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος μέσω της παραγωγής και διατήρησης των αντισωμάτων μπορεί να μην είναι μακροχρόνια στα ασυμπτωματικά άτομα ή σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα COVID-19, ομάδες που αποτελούν την πλειονότητα όσων ήρθαν σε επαφή με τον ιό. «Προς το παρόν, είναι δύσκολο να προβλέψουμε εάν, μετά τους πρώτους τρεις μήνες, η μείωση των αντισωμάτων συνεχίζεται με τον ίδιο ρυθμό ή ο ρυθμός μείωσής τους επιβραδύνεται, όπως έχει παρατηρηθεί για άλλους κορωνοϊούς», αναφέρουν στο άρθρο τους και συνεχίζουν: «Αυτό που πρέπει όμως να τονιστεί είναι ότι τα “διαβατήρια ανοσίας” τα οποία είχαν προταθεί, και τα οποία βασίζονται στις μετρήσεις αντισωμάτων, πιθανώς να μην είναι μια ασφαλής πρακτική άρσης των περιοριστικών μέτρων και της κινητικότητας του πληθυσμού, και η “ανοσία της αγέλης” για μείωση του επιπολασμού του ιού είναι μάλλον αδύνατον να επιτευχθεί. Θέτει επίσης σημαντικά ερωτήματα για τη διάρκεια της προστασίας που θα παρέχει ένα εμβόλιο για τον SARS-CoV-2, όταν φυσικά αυτό θα είναι διαθέσιμο».

Χθες, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 33 νέα επιβεβαιωμένα εργαστηριακά κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων 15 χαρακτηρίζονται εισαγόμενα, έντεκα εντοπίστηκαν στην Αττική, τέσσερα στη Θεσσαλονίκη και από ένα σε Μαγνησία, Αχαΐα και Ξάνθη. Χθες καταγράφηκε άλλος ένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη COVID-19.

Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί 4.110 κρούσματα και 201 θάνατοι στη χώρα μας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 8 ασθενείς.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή