Ευρωπαϊκές άδειες για μηχανοδηγούς

Ευρωπαϊκές άδειες για μηχανοδηγούς

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φρενάρισμα, στροφή, ελιγμοί, συνθήκες ασφαλείας, αντίδραση σε έκτακτο περιστατικό, διαχείριση του συρμού χωρίς να προκαλούνται φθορές και πλήρης γνώση του τροχαίου υλικού είναι μερικά μόνο από τα στοιχεία στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι για την απόκτηση άδειας μηχανοδηγού. Η εξέταση θυμίζει την αντίστοιχη του υποψήφιου οδηγού αυτοκινήτου, καθώς η απόκτηση άδειας μηχανοδηγού περιλαμβάνει θεωρητική και πρακτική δοκιμασία.

Πέραν των «σημάτων» όπως ονομάζονται στην αυτοκινητική αργκό, ο μηχανοδηγός οφείλει να γνωρίζει το σύνολο των αρχών ασφαλείας των σιδηροδρόμων, τη σύνθεση και τη λειτουργία των συρμών, των μονάδων έλξης (μηχανές), των φορτηγών και επιβατικών βαγονιών.

Παράλληλα θα πρέπει να έχει πλήρη εικόνα των κανόνων ασφαλείας του προσωπικού, του τροχαίου υλικού, να γνωρίζει το σύνολο των εγγράφων αναφοράς και εφαρμογής, να εντοπίζει εγκαίρως κινδύνους που σχετίζονται με την κίνηση των συρμών αλλά και βασικές αρχές ηλεκτροτεχνικής. Μεταξύ των πρακτικών δοκιμασιών στις οποίες υποβάλλονται οι υποψήφιοι μηχανοδηγοί, περιλαμβάνονται οι δοκιμές και ο έλεγχος πριν από την αναχώρηση (συλλογή εγγράφων, έλεγχος ικανότητας της μηχανής, έλεγχος των ηλεκτρονικών ενδείξεων) καθώς και η εκτέλεση εργασιών προληπτικής συντήρησης.

Ο υποψήφιος μηχανοδηγός θα εξεταστεί σε συνθήκες έκτακτης πέδησης (φρενάρισμα), στον έλεγχο της λειτουργίας του συνόλου των εξαρτημάτων πέδησης. Επίσης πρέπει να γνωρίζει τον τύπο της κίνησης  κάθε μηχανής αλλά και τα όρια ταχύτητας του συρμού, σε συνάρτηση πάντα με τα δεδομένα της γραμμής πάνω στην οποία κινείται. Επίσης κατά την εξέταση διαπιστώνεται η ικανότητα του οδηγού να συνεχίσει την κίνηση του συρμού ύστερα από βλάβη ή φθορά στο τροχαίο υλικό.

Την επόμενη εβδομάδα διενεργείται η εξέταση των υποψηφίων μηχανοδηγών για την απόκτηση ευρωπαϊκής άδειας μηχανοδήγησης από τη Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ), που είναι η αρμόδια αρχή για την έκδοση των αδειών μηχανοδηγών. Οι εξετάσεις για το θεωρητικό μέρος θα διεξαχθούν την Παρασκευή 31 Ιουλίου στο  Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης του ΟΣΕ, ενώ για το πρακτικό μέρος θα διεξαχθούν την Τρίτη 4 Αυγούστου σε δρομολόγιο επί τμήματος της εθνικής σιδηροδρομικής υποδομής, με αφετηρία τον Επιβατικό Σταθμό Θεσσαλονίκης. Στις εξετάσεις αναμένεται να συμμετάσχουν 24 υποψήφιοι μηχανοδηγοί σιδηροδρομικών επιχειρήσεων, οι οποίοι ολοκλήρωσαν με επιτυχία τα αντίστοιχα προγράμματα εκπαίδευσης στο αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο του ΟΣΕ.

Η «παραγωγή» νέων ευρωπαϊκών αδειών μηχανοδηγού δηλώνει τη συνεχή συμμόρφωση της χώρας μας με τις απαιτήσεις του ευρωπαϊκού νομοθετικού πλαισίου και συγχρόνως συμβάλλει στο άνοιγμα και στην ανάπτυξη της ελληνικής σιδηροδρομικής αγοράς, αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της ΡΑΣ. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή