ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Οκτώ νεκροί από τις πλημμύρες

Οκτώ νεκροί από τις πλημμύρες

Την άμεση στήριξη των πληγεισών περιοχών της Εύβοιας ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή. Τα μέτρα θα ανακοινώσουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών και Εσωτερικών και περιλαμβάνουν έκτακτη στήριξη πλημμυροπαθών πολιτών και επιχειρήσεων, καθώς και παρεμβάσεις για την επιδιόρθωση των βασικών υποδομών και δικτύων. Χθες αναγνωρίστηκε και ο όγδοος νεκρός, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από τη θάλασσα.

Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε χθες με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής την περιοχή,  συνοδευόμενος από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά, τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Παπαγεωργίου και τον γενικό γραμματέα Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη. Κατόπιν συναντήθηκε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου με διασώστες της ΕΜΑΚ και κατοίκους, ενώ προήδρευσε σε σύσκεψη με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη Χαλκίδα. «Ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την οικοσκευή των συμπολιτών μας, που έχασαν τις περιουσίες τους, θα επιμείνω και θα πιέσω ώστε οι εκταμιεύσεις να είναι ταχύτατες, ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν από την πρωτοφανή αυτή θεομηνία», ανέφερε ο πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι θα επιτηρήσει προσωπικά τα χρονοδιαγράμματα ώστε να πιστωθούν το ταχύτερο δυνατόν πόροι στους δικαιούχους. Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν χθες, στήριξη θα παρασχεθεί σε επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους, ενώ θα εξεταστούν και τρόποι αποζημίωσης αγροτών, ειδικά εάν κριθεί ότι τα χωράφια τους έχουν υποστεί ζημιές που μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα σε βάθος χρόνου. Τέλος, εξετάζεται τρόπος να επισπευστούν προγραμματισμένα δημόσια έργα στην Εύβοια, όπως η παράκαμψη της Χαλκίδας.

Καταγραφή ζημιών

Εν τω μεταξύ, χθες το πρωί ξεκίνησε και η πρώτη καταγραφή των ζημιών. Στην περιοχή μετέβη κλιμάκιο 34 ατόμων από τη γενική Διεύθυνση Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών του υπουργείου Υποδομών που σε συνεργασία με μηχανικούς της Περιφέρειας θα καταγράψουν τις ζημιές σε κτίρια. Ακόμα 4 ειδικοί από το υπουργείο θα ελέγξουν γέφυρες και οδικές συνδέσεις, ενώ σήμερα θα μεταβεί στην περιοχή και κλιμάκιο μηχανικών από τις Κτιριακές Υποδομές για τα δημόσια κτίρια. Σε επίπεδο υποδομών, τα συνεργεία της Περιφέρειας και των Δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων-Μεσσαπίων κατέβαλλαν χθες προσπάθεια για να αποκαταστήσουν τις βασικές ζημιές στο οδικό δίκτυο και κυρίως τη γέφυρα του Βασιλικού, που συνδέει κεντρική με νότια Εύβοια (εκτιμάται ότι θα παραδοθεί σήμερα στην κυκλοφορία). Πάντως, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε θα διαθέσει άμεσα 1,2 εκατ. ευρώ για επισκευές στα δίκτυα ύδρευσης και κάποιες πρώτες παρεμβάσεις στις κατεστραμμένες παραλίες Βασιλικών, Αγίου Νικολάου και Πολιτικών.

«Ζητήσαμε να δοθεί άμεσα κάποιο βοήθημα για την ανακούφιση των πολιτών που επλήγησαν και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η οριοθέτηση της πληγείσας περιοχής για να ακολουθήσει η λήψη μέτρων», λέει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός. «Συζητήσαμε, επίσης, για τις οδικές παρακάμψεις Χαλκίδας και Βασιλικών». Η Περιφέρεια πρότεινε να εξεταστεί η δημιουργία φράγματος στο Λήλαντα. «Στην πεδινή κοίτη του Λήλαντα υπάρχουν πολλές παθογένειες που είναι αδύνατο να αντιμετωπιστούν. Για παράδειγμα υπάρχουν πάνω από 100 σπίτια στο δέλτα του ποταμού, τα περισσότερα με νόμιμες άδειες, που δεν μπορούν να κατεδαφιστούν». Πάντως, φορείς της περιοχής υποστηρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει τεράστιες απολήψεις εδαφών από το δέλτα και όλο το Ληλάντιο πεδίο για βιομηχανίες τούβλων της ευρύτερης περιοχής, με αποτέλεσμα η στάθμη των οικοπέδων να βρίσκεται έως και 2-3 μέτρα κάτω από το επίπεδο του δρόμου.