Κορωνοϊός: «Επικίνδυνοι» εργασιακοί χώροι

Κορωνοϊός: «Επικίνδυνοι» εργασιακοί χώροι

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εργασία δίπλα σε συναδέλφους, για πολλές συνεχόμενες ώρες, αλλά και ο μεγάλος θόρυβος που αναγκάζει τους εργαζομένους να μιλούν δυνατά, είναι μεταξύ των βασικών παραγόντων για τους οποίους οι βιομηχανίες μεταποίησης τροφίμων και κυρίως κρέατος και πουλερικών είναι από τους πιo «επικίνδυνους» εργασιακούς χώρους για τη μετάδοση του κορωνοϊού. Στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες έχουν εντοπιστεί ήδη δύο συρροές κρουσμάτων σε τέτοιους χώρους και συγκεκριμένα στην Καβάλα με πάνω από 30 κρούσματα σε εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος και στη Χαλκιδική με 50 κρούσματα έως και την Κυριακή σε εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης ελιάς. Τον περασμένο Μάιο είχε καταγραφεί μεγάλη επιδημία σε εργοστάσια επεξεργασίας κρέατος στη Γερμανία, μόλις την περασμένη Παρασκευή, μονάδα επεξεργασίας χοιρινού κρέατος στο Βέλγιο ανακοίνωσε 67 κρούσματα μόλυνσης από COVID-19 μεταξύ των εργαζομένων του, ενώ στις ΗΠΑ έως τις 10 Ιουλίου είχαν αναφερθεί περισσότερα από 16.200 κρούσματα σε 239 εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος και πουλερικών, με αποτέλεσμα το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) να εκδώσει ειδικές οδηγίες για τους εργαζομένους.

Οι ιατροί της θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τε σχετικά δεδομένα, διευκρινίζουν ότι οι εργαζόμενοι που ασχολούνται με τη μεταποίηση κρέατος και πουλερικών δεν εκτίθενται στον SARS-CoV-2 μέσω των προϊόντων κρέατος που χειρίζονται. Ωστόσο το περιβάλλον της εργασίας τους μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην πιθανή έκθεσή τους.

Σύμφωνα με το CDC ο κίνδυνος επαγγελματικής μετάδοσης του κορωνοϊού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Εκτός από το ψυχρό και με υγρασία περιβάλλον που υπάρχει αναγκαστικά στους χώρους αυτούς και το οποίο φαίνεται να ευνοεί τη μετάδοση του ιού, άλλοι διακριτοί παράγοντες που επηρεάζουν, περιλαμβάνουν τη μειωμένη απόσταση μεταξύ των εργαζομένων, τη διάρκεια και τον τύπο της επαφής. Ειδικότερα, οι εργαζόμενοι σε τέτοιου είδους εγκαταστάσεις συχνά συνεργάζονται μεταξύ τους στις γραμμές μεταποίησης. Μπορεί να είναι κοντά ο ένας στον άλλο και σε άλλες χρονικές στιγμές όπως κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. Είναι πιθανόν η έκθεση με τον κορωνοϊό να προκύψει από την επαφή με μολυσμένες επιφάνειες ή αντικείμενα, όπως εργαλεία, σταθμούς εργασίας ή τραπέζια στις αίθουσες διαλείμματος. Επίσης συχνά έχουν παρατεταμένη εγγύτητα με τους συναδέλφους τους (π.χ. για 10-12 ώρες ανά βάρδια). Συνήθως στους χώρους αυτούς λειτουργούν ψυγεία που προκαλούν θόρυβο και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να μιλούν δυνατά, γεγονός που αυξάνει την πιθανότητα μετάδοσης του ιού.

Αλλωστε, ένα από αυτά που γνωρίζουν πλέον οι επιστήμονες σχετικά με τον κορωνοϊό, είναι ότι μπορεί να μεταφέρεται με μεγάλα σταγονίδια αλλά και με αερόλυμα. Μικροσκοπικά ιικά σωματίδια μπορούν να παραμείνουν στον αέρα και να μολύνουν τους ανθρώπους ακόμα και σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 μέτρου. Σε όσα γνωρίζουμε πλέον για την COVID-19, αναφέρονται επιστήμονες του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ σε άρθρο τους στο περιοδικό Elemental. Μεταξύ αυτών που γνωρίζουμε είναι ότι οι μάσκες προσώπου είναι ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο της επιδημίας, ότι η COVID-19 επηρεάζει όλο το σώμα και όχι μόνο τους πνεύμονες, ότι καμία ηλικιακή ομάδα δεν είναι άτρωτη από τη νόσο και ότι ο ιός δεν είναι εποχικός. Επιπλέον στις γνώσεις είναι ότι η COVID-19 είναι πιo θανατηφόρα από τη γρίπη, η μετάδοση γίνεται και από ασυμπτωματικά άτομα, ένα εμβόλιο είναι σχεδόν σίγουρο, και ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή